Zdroj : vz.ru, /  foto: msn.com
Aktuality, Vojenská technika,

Čím sú britské špeciálne sily nebezpečné pre Rusko

Britské vojenské špeciálne jednotky sa preorientovávajú na konfrontáciu s Ruskom. Namiesto boja proti teroristom na Blízkom východe sa elitná armáda použije na odhalenie „tajných akcií“ Moskvy na Ukrajine, v pobaltských štátoch alebo v Afrike. Aké nebezpečné sú londýnske zámery a ako môže Rusko reagovať?


Britské špeciálne sily by sa mali preorientovať z boja proti teroristom islamského štátu na Blízkom východe na “ruský” smer. Ako  píše britská tlač, je to uvedené v koncepcii čela armádnych špeciálnych síl v Británii. Najmä armáda sa navrhuje použiť na odhalenie “tajných akcií” Moskvy v pobaltských štátoch, alebo Afrike.

Britská armáda je presvedčená, že Kremeľ úspešne využíva hlavné spravodajské riaditeľstvo generálneho štábu nielen na africkom kontinente, ale aj na Ukrajine a v Sýrii. Preto by mal Londýn rozšíriť svoje možnosti v tomto „konkurenčnom priestore“.

Vlani na jeseň boli známe britské plány na posilnenie vojenskej podpory Kyjeva poslaním svojich viacúčelových prieskumných lodí do Čierneho mora, rovnako ako aj vyslanie armády na výcvik ukrajinských námorníkov a špeciálnych síl. Dokument, tiež uvádza, že tradičné metódy vojny sú nahradené zložitejšími formami konfliktov medzi krajinami.

Ak teda vláda tento návrh podporí, reštrukturalizuje sa špeciálna služba (SAS), služba výsadkových lodí (SBS) a špeciálny spravodajský pluk. Všetky tieto jednotky začnú aktívne spolupracovať s tajnou spravodajskou službou MI6.

Jedným z dôvodov vytvorenia novej koncepcie je pokus o “otravu” bývalého plukovníka GRU Sergeja Škripaľa v Salisbury . Pripomeňme, že po incidente v marci 2018 sa vzťahy medzi Moskvou a Londýnom prudko zhoršili. Britské úrady  obviňujú  Rusko z účasti na tejto otrave a Moskva dôsledne  odmieta obvinenia. V expertnej komunite incident nespôsobil veľké prekvapenie, pretože na západe je Rusko už dlho vnímané ako jeden z hlavných geopolitických oponentov.

Dmitrij Drozdenko, zástupca šéfredaktora časopisu Arsenal, pripomenul, že do všetkých nedávnych konfliktov boli zapojené britské špeciálne jednotky. „Skutočnosť, že sa preorientujú na Rusko, nie je prekvapujúca, keď uvážime, že Spojené štáty doktrinálne vyhlásili Rusko za protivníka, a Británia tradične sleduje Spojené štáty v politickom smerovaní. Áno, s Britániou sme nedávno mali veľký počet konfliktných situácií, “povedal Drozdenko pre noviny VIEW.

„Spojené štáty a Británia prejavujú značný záujem o Arktídu. Rusko preto aktívne posilňuje hranice svojich území v Arktíde ozbrojenými silami, základňami, a budovaním ľadoborcov. A skutočnosť, že sa títo orly  objavia, je fakt. Hlavnou vecou je, že sme na to pripravení, “povedal zdroj.

Drozdenko nevylučuje, že britské špeciálne sily budú konať proti Rusku prostredníctvom spravodajstva a sabotáže. „Hlavným cieľom špeciálnych síl je narušenie komunikácie, sabotáž na miestach skladovania munície, útoky na kontrolné systémy. To znamená zavedenie dezorganizácie v koordinovanej práci ozbrojených síl nepriateľa. Na boj proti nim však existujú veľmi účinné kontra diverzné jednotky , na ktoré by sme nemali zabúdať, “uzavrel Drozdenko.

„Samozrejme, pre Rusko to neznamená nič dobré. Na druhej strane je však potrebné pochopiť, že sily britských špeciálnych síl už dávno pôsobia proti Rusku v rôznych formách vojenských operácií neohlásenej vojny, “povedal pre noviny VIEW vojenský expert Alexej Leonkov. – Na Ukrajine, v Sýrii, v Strednej Ázii sú experti SAS prítomní všade. Ak hovoríme o Ukrajine, potom tu dlhodobo pracujú britskí špecialisti vo vojensko – politických operáciách. Pripomíname, že z územia Ukrajiny sa uskutočnila séria akcií, telefonátov a pod., A to tak počas tragédie v Kemerove, ako aj v mnohých ďalších prípadoch. “

Podľa experta skutočnosť, že Británia „prenáša“ svoje špeciálne sily do „ruského smeru“ znamená len to, že málo známa skutočnosť odteraz bude slúžiť ako fakt.

„Toto je vyhlásenie, že teraz to otvorene urobia. V Rusku, predtým, bolo dobre známe, že za mnohými operáciami, ako sa hovorí, boli britské uši, ich špeciálne služby. Pre ruských špecialistov to nie sú novinky, ale len legalizácia tých otázok, ktoré predtým zostali v zákulisí, “zdieľa Alexej Leonkov.

Keď už hovoríme o skutočnosti, že v britskej tlačovej správe sú Pobaltské štáty a Afrika uvedené, expert poznamenal, že teraz v týchto regiónoch by sa mal očakávať veľký počet zasahovaní a provokácií, z ktorých sa budú snažiť obviniť Rusko.

„Ani nevylučujem sériu teroristických útokov v pobaltských štátoch, z ktorých organizácie bude neskôr obviňovaná “agresívna Moskva “, údajne zasahujúca do nezávislosti pobaltských štátov, – povedal Alexej Leonkov.

“To isté možno očakávať na africkom kontinente. Rusko a Čína teraz znovu oživujú africké krajiny, spájajú ich s ekonomickými projektmi a snažia sa pôsobiť ako sprostredkovatelia v niektorých ozbrojených konfliktoch. Všetky tieto konflikty majú príznaky masového zásahu zahraničných špeciálnych služieb vrátane Veľkej Británie. “

Rusko je plne schopné odolávať takýmto nepriateľským plánom, zdôraznil expert. Pripomenul, že existuje Federálna bezpečnostná služba, ktorá sa zaoberá len takýmito otázkami, existuje SOBR Špeciálna jednotka rýchlej reakcie, ktorá môže byť v prípade potreby zapojená.

„V prípade otvoreného prenikania sabotážnych skupín sú v týchto oblastiach aj špecialisti. Zvyčajne sme na konci roka informovaní len o suchých štatistikách – koľko bolo zachytených akcií a tak ďalej. Informácie o aktuálnej práci nie sú zahrnuté. A zdá sa, že táto práca bude ešte viac vyťažovať ruských špecialistov, “uzavrel Alexej Leonkov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov