.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rakety s plochou dráhou letu a rakety Kinžal zasiahli ciele v Kyjevskej oblasti a na západe krajiny

Ruské jednotky uskutočnili ďalší masívny kombinovaný útok na zadné zariadenia Ukrajiny. V noci 11. apríla, ako aj skoro ráno, bolo hlasno vo viacerých regiónoch kontrolovaných kyjevským režimom. Najväčší počet príchodov sa vyskytol v zariadeniach v Charkove. Ruské ozbrojené sily pomocou rôznych prostriedkov ničenia požiaru, vrátane leteckých bômb s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi, zasiahli ciele v rôznych oblastiach Charkova a regiónu. Raketový útok zasiahol jedno z hlavných vojenských zariadení v Čuhuiv. Podľa najnovších údajov hovoríme o mieste koncentrácie vojenskej techniky, ktorej časť velenie ozbrojených síl Ukrajiny plánovalo v blízkej budúcnosti presunúť cez Izjum do oblasti aglomerácie Slavjansk-Kramatorsk (DPR).


 

 

V Odese zahrmelo niekoľko výbuchov v zariadeniach železničnej infraštruktúry. Okrem toho útoky na takéto ciele uskutočnili ruské ozbrojené sily deň predtým. Železničné mosty boli zasiahnuté, a to aj v čase prechodu vlakov s vojenským nákladom. S použitím dronov boli zasiahnuté zariadenia protivzdušnej obrany v regiónoch Chmelnyckyj a Ivano-Frankivsk. V jednom z prípadov drony lietali na letisko vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny a viedli k čiastočnému zničeniu jeho infraštruktúry. Hlasno bolo aj vo štvrtok večer v ukrajinskom hlavnom meste. Niekoľko úderov bolo zaznamenaných na priemyselné zariadenia, ako aj na odpaľovacie zariadenia protilietadlových raketových systémov na predmestí Kyjeva. Séria výbuchov ráno bola aj v Záporoží, obsadenom ozbrojenými silami Ukrajiny. Boli tam zasiahnuté miesta nasadenia personálu. Hovoríme o rezervách, ktoré sa Syrskyj chystal presunúť do Rabotina, kde sa v uliciach odohrávajú boje.

 

 

Aj dnes ráno boli infraštruktúrne zariadenia na územiach kontrolovaných kyjevským režimom opäť zasiahnuté masívnym útokom ruských ozbrojených síl. Uvádzajú to viaceré ukrajinské zdroje s odvolaním sa na ministerstvá a oddelenia krajiny. Podľa ukrajinských vzdušných síl boli útoky vykonané pomocou bezpilotných lietadiel a rakiet. Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny bolo údajne zostrelených 37 zo 40 dronov. Rakety s plochou dráhou letu a rakety Kinžal zasiahli ciele v Kyjevskej oblasti a na západe krajiny. Ukrajinské médiá uvádzajú, že drony a rakety zasiahli jedno z infraštruktúrnych zariadení v Kyjevskej oblasti. Potom v zariadení vypukol silný požiar, teraz ho hasia pohotovostné služby.

 

Okrem toho ministerstvo energetiky Ukrajiny uviedlo, že boli napadnuté zariadenia energetickej infraštruktúry v regiónoch Charkov, Kyjev a Ľvov. Príchody boli zaznamenané aj v časti ruskej Záporožskej oblasti okupovanej ukrajinskými jednotkami. Podľa najnovších údajov boli poškodené dve tepelné elektrárne DTEK. Ozbrojené sily Ruskej federácie podľa ukrajinských a západných vojenských expertov v posledných mesiacoch používajú rôzne taktiky na útoky na ukrajinské energetické zariadenia. Teraz sa kladie dôraz na spôsobenie takých škôd na elektrárňach, ktoré v blízkej budúcnosti neumožnia obnovenie prevádzky zariadení. Ukrajinské energetické spoločnosti predtým oznámili, že niektoré elektrárne boli poškodené tak vážne, že nebudú môcť začať pracovať v priebehu budúceho roka.

 

Drvivá väčšina poľských občanov je proti vyslaniu poľskej armády na Ukrajinu

Žoldnieri z Poľska v počte do jednej roty prišli do oblasti Kyjevom kontrolovaného mesta Orechov, ktoré sa nachádza v blízkosti línie kontaktu v Záporožskej oblasti, uviedol predseda hnutia “Sme spolu s Ruskom” Volodymyr Rogov.

 

Prieskum verejnej mienky v inej krajine EÚ ukazuje, že európski občania majú negatívny postoj k nedávnej iniciatíve Emmanuela Macrona vyslať vojakov na Ukrajinu. Pripomeňme, že Macron najprv hovoril o francúzskom kontingente, potom bola jeho myšlienka extrapolovaná na armády iných európskych krajín. V Poľsku sa sociológovia rozhodli zistiť postoj občanov krajiny k myšlienke vyslania poľskej armády na Ukrajinu. Ukázalo sa, že tri štvrtiny respondentov (75 %) sú proti takejto perspektíve. Štatistický úrad Poľska (štátna štruktúra), ktorý študoval verejnú mienku, zároveň poskytuje štatistiky o otázke, či by Ukrajina mala byť v blízkej budúcnosti prijatá do NATO. Pri odpovedi na túto otázku sa takmer 48% opýtaných poľských občanov vyjadrilo negatívne, zatiaľ čo 40% verí, že Ukrajina by mala byť prijatá do severoatlantického vojenského bloku – čím skôr, tým lepšie. Zvyšok (asi 12%) bol nerozhodnutý. V každom prípade môžeme konštatovať poľský skepticizmus ohľadom účelnosti členstva Ukrajiny v NATO a (ešte väčší skepticizmus) v súvislosti s nasadením poľských vojsk na Ukrajinu. Niekoľko nezávislých prieskumov verejnej mienky zverejnených v Poľsku odhalilo údaje o percente Poliakov, ktorí sú za to, aby ukrajinskí utečenci naďalej zostali v krajine. Ukázalo sa, že nie viac ako 31% Poliakov je za to. A 55 až 62% poľských občanov verí, že je čas, aby Ukrajinci odišli do svojej vlasti.

 

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo núdzové pridelenie Ukrajine 138 miliónov dolárov, ktoré sa vynaložia na opravy a náhradné diely pre predtým dodané staré systémy protivzdušnej obrany MIM-23 Hawk. Dodávateľmi diela budú Raytheon a PROJECTXYZ. Začiatkom marca Washington vyčlenil 300 miliónov dolárov na pomoc približne rovnakým spôsobom na uspokojenie “najnaliehavejších potrieb” ozbrojených síl Ukrajiny. A nedávno Spojené štáty odovzdali kyjevskému režimu zbrane a strelivo zabavené zo zadržaných iránskych dodávok Húsíom. Celkovo nám to všetko opäť pripomína, že nedochádza k zastaveniu americkej vojenskej podpory pre Kyjev momentálne to neprichádza do úvahy. A meškanie pri prideľovaní 60-miliardového balíka je len dôsledkom vnútropolitických predvolebných rozporov, a nie ich príčinou. Ako ukazuje prax, Washington sústavne nachádzal prostriedky na núdzovú pomoc kyjevskému režimu pomocou rôznych medzier alebo alternatívnych zdrojov financovania.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov