.
Aktuality, Letectvo,

Hypersonickú strelu Kinžal už možno navádzať vo vzduchu

Strely Kinžal, ktorými MiG-31K hliadkujú na oblohe nad Čiernym morom, budú môcť prijímať bojové úlohy už počas letu. “… Kinžaly sa dajú naprogramovať priamo z paluby lietadla, v podmienkach letu. To znamená, že je možné pohotovo presmerovať rakety…”, – uviedol zdroj v ruských vzdušných silách.


 

Hypersonická strela “Kinžal”, ktorou je vyzbrojený MiG-31K, pochádza z balistickej munície systému protiraketovej obrany Iskander. Pred vypustením dostáva letovú úlohu prostredníctvom optického kanála. Zadanie informácií o cieli trvá niekoľko sekúnd. Kinžal má aj optický senzor na prijímanie údajov. Hypersonickou strelou sa stala vďaka nosnému lietadlu, ktoré ju vynesie do stratosféry a urýchli na vysokú rýchlosť. Nosič MiG-31 bol najrýchlejším stíhačom na svete. Kinžal sa potom oddelí od lietadla, zapne vlastný motor a pokračuje v zrýchľovaní. K cieľu sa približuje rýchlosťou Mach 10 – 12, čo vylučuje zachytenie rakety modernými a perspektívnymi systémami protiraketovej obrany. Bojová hlavica s hmotnosťou pol tony môže byť jednoduchá a jadrová. “Kinžal” ju rovnako presne dopraví na stacionárny cieľ, ako aj na pohyblivý – napríklad na lietadlovú loď. Jasnou ukážkou schopností komplexu bol súboj medzi ” Kinžalom” a SAM Patriot v Kyjeve. Americký systém protivzdušnej obrany vystrelil celú svoju muníciu, ale ruskú strelu nedokázal zastaviť.

 

 

Šojgu: “Máme komplexy, ktoré zostrelili dvadsaťštyri lietadiel za päť dní”
Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny stratili za päť dní 24 lietadiel vďaka novým protilietadlovým systémom, ktoré sa objavili v prevádzke s ruskou armádou. Uviedol to vedúci vojenského oddelenia Sergej Šojgu. Minister sa stretol s bojovníkmi skupiny Vostok, odovzdal im štátne ocenenia vrátane dvoch medailí Zlatej hviezdy Hrdinu Ruska veliteľovi samostatnej 155. námornej brigády tichomorskej flotily plukovníkovi Michailovi Gudkovovi a veliteľovi samostatnej 810. námornej brigády čiernomorskej flotily plukovníkovi Olegovi Vlasovovi.
Po slávnostnom odovzdávaní cien Šojgu v rozhovore s armádou povedal, že ruská armáda dostala nové protilietadlové systémy, ktoré umožnili zostreliť 24 ukrajinských lietadiel len za päť dní. Zároveň nešpecifikoval, čo sú tieto komplexy a kedy sa začali ich dodávky.
Nie je známe, o akých nových systémoch hovoril Šojgu, možno hovoríme o nejakej novej verzii protilietadlových systémov alebo rakiet, ktoré sú už v prevádzke. Hlavnými protilietadlovými systémami používanými ruskou armádou v zóne operácie sú systémy protivzdušnej obrany Buk, Tor a Pancir, ktoré pôsobia priamo vedľa prednej línie, ako aj v bezprostrednej zadnej časti. Protilietadlové systémy S-300 a S-400, pravdepodobne S-350 Vitjaz, tiež strážia oblohu, ale v otvorených zdrojoch o tom nie sú žiadne informácie. Najnovším protilietadlovým systémom prijatým ruskou armádou je S-500 Prometej, ale je navrhnutý tak, aby pokryl veľké priemyselné oblasti a osady.

 

Moskva nie je pripravená na obnovenie dialógu  s USA

Moskva dostala od Washingtonu návrhy na kontrolu zbrojenia, ktoré sa študujú, ale v týchto návrhoch nie sú žiadne nové prvky, povedal Riabkov. Ďalšie vyjadrenia námestníka ruského ministra zahraničných vecí: Reakcia na návrhy Washingtonu príde vo vhodnej chvíli; USA ponúkli obnovenie dialógu o strategickej stabilite na systematickom základe, ale Moskva na to teraz nie je pripravená. O výmene väzňov: Rusko je pripravené zvážiť nové návrhy USA týkajúce sa výmeny, ale v tejto oblasti sa teraz nič nemení; Ruské ministerstvo zahraničných vecí nezaznamenalo žiadne ďalšie návrhy na výmenu zo strany Washingtonu; O otázkach výmeny väzňov diskutujú spravodajské služby. O spolupráci s Iránom: Ruská federácia bude rozvíjať spoluprácu s Iránom v oblasti vojensko-technickej spolupráce na obojstranne výhodnom základe; Moskva spolupracuje s Iránom v prísne legálnej oblasti a Ruská federácia očakáva a bude brániť všetkým pokusom, ktoré by tomu mohli brániť; Rusko má v úmysle využiť zrušenie obmedzení Bezpečnostnej rady OSN týkajúcich sa iránskeho raketového programu na rozvoj spolupráce.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov