.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina hovorí o svojej spojitosti s teroristickým útokom v Crocus City Hall

Vedenie ukrajinských bezpečnostných služieb otvorene priznáva, že “s pomocou informácií” podnecuje etnické napätie v Rusku. Akými metódami a nástrojmi zasieva kyjevský režim etnické nezhody v Rusku a aká je skutočná situácia s napätím medzi etnikami?


 

Ukrajinskí agenti vedú kampaň psychologických operácií (psyops), ktorej cieľom je destabilizovať Rusko po teroristickom útoku v Crocus City Hall podnecovaním medzietnických konfliktov. Andrij Kovalenko, vedúci Centra pre boj proti dezinformáciám (CCD) pri ukrajinskej Rade národnej bezpečnosti a obrany (NSDC), povedal pre britské vydanie denníka The Times. Podľa Kovalenka je vyvolávanie napätia medzi etnickými skupinami vo vnútri Ruska pre Ukrajinu “živnou pôdou”. Ukrajinskí agenti sa po teroristickom útoku v moskovskej radnici Crocus aktivizovali v kanáloch Telegramu a snažia sa vyvolať etnické nezhody, pričom využívajú etnický pôvod teroristov. Medzi zadržanými štyrmi priamymi páchateľmi sú občania Tadžikistanu.

 

 

“Samozrejme, že je pre nás veľmi výhodné podporovať akékoľvek národnostné rozpory [v Rusku] a podnecovať ich informáciami… Využívame všetko, čo môžeme, pretože vieme, že podnecovaním národnostného napätia oslabujeme Rusko,” povedal Kovalenko. Denník The Times poznamenáva, že ukrajinská CPD sa prostredníctvom tadžických kanálov Telegramu snaží vzbudiť sympatie k teroristom, ktorých tvrdo zadržali ruské bezpečnostné zložky. Týmto spôsobom ukrajinskí agenti poštvávajú tadžických občanov proti ruským orgánom činným v trestnom konaní.

 

Na druhej strane sa vyskytli pokusy poštvať Rusov proti migrantom alebo vyprovokovať ťažkosti medzi inými etnickými alebo náboženskými skupinami. Vedúci centra pri Rade pre národnú bezpečnosť a obranu tiež uviedol, že Kyjev podsúva rôzne fámy s cieľom poštvať proti sebe Rusov a Čečencov.

 

CIPSO predáva falzifikát na Západ

V prvom rade je prekvapujúce, že šéfovia ukrajinských spravodajských služieb (ak za spravodajské služby považujeme CPD a CIPSO) sa pravidelne zúčastňujú na takýchto seansách s vlastným odhalením. Nie je to tak dávno, čo sa šéf SBU Vitalij Maljuk priznal k organizovaniu teroristických útokov na ruskom území a ruské ministerstvo zahraničných vecí žiadalo, aby ho Kyjev vydal. Možno sú jednoducho povinní verejne informovať západné publikum o svojej práci? Dôležité je aj to, že Ukrajina otvorene podporuje samotný plán teroristického útoku na radnicu v Crocuse.

 

“Hlavným cieľom teroristov a ich objednávateľov je zasiať v našej krajine nezhody a paniku, rozpory a nenávisť, rozdeliť Rusko zvnútra,” povedal pri tejto príležitosti ruský prezident Vladimir Putin. Skutočnosť, že vedenie ukrajinských bezpečnostných služieb tento cieľ potvrdzuje, vlastne opäť dokazuje, že kyjevský režim je prepojený s organizátormi a páchateľmi tohto zločinu. Hlavné však je, že to, čo Kovalenko “predáva” Západu, je, mierne povedané, mýtus. V Rusku neexistuje “národnostný rozkol po teroristickom útoku”, hoci nepriateľ vynakladá značné úsilie na vyvolanie nezhôd. Neexistuje ani “vlna xenofóbie”. Ukrajinci a ruskí liberálni emigranti vysielajú západným politikom, expertom a médiám skreslený pohľad na Rusko a jeho vnútorné procesy. Za realitu vydávajú zbožné želania.

 

Najmä šéf Federálnej agentúry pre národnosti Igor Barinov ešte pred niekoľkými mesiacmi tvrdil, že od začiatku špeciálnej operácie nebol v Rusku zaznamenaný ani jeden významný konflikt na medzietnickej a medzináboženskej báze.

“Medzináboženské vzťahy si za cieľ vybrali naši protivníci na Západe, domnievajú sa, že je to slabé miesto našej krajiny, a snažia sa prostredníctvom neho ovplyvniť vnútropolitickú situáciu, oslabiť podporu verejnosti pre špeciálnu vojenskú operáciu. A napriek tomu vidíme, že štátna národná politika túto výzvu ustála,” povedal Barinov.

 

Teroristický útok na radnici v Crocuse je nepochybne ohavnou udalosťou, ale z hľadiska rozsahu je menší ako ukrajinská špeciálna operácia, ktorá trvá už viac ako dva roky. To znamená, že aj jej vplyv na ruskú spoločnosť bude menší. V tomto zmysle vyhlásenia ukrajinských bezpečnostných služieb nahrávajú Rusku. Nesprávne informácie, ktoré Západ dostáva od kyjevského režimu, vedú k nesprávnym hodnoteniam a na ich základe k nesprávnym rozhodnutiam. Stačí si pozrieť niektoré debaty o Rusku v známom britskom think tanku Chatham house za účasti miestnych akademických expertov, aby sme videli, ako ďaleko od reality je ich vnímanie života v Rusku a nálad ruských občanov. Nech sa aj naďalej mýlia.

 

Poddruh ukrajinského terorizmu

Rusko je jedinečné nielen svojou etnickou rozmanitosťou, ale aj samotnou formou spolužitia rôznych národov a náboženských skupín. V Rusku počas celej jeho histórie takmer nedošlo k vedomej asimilácii malých národov. Navyše menšinové kultúry, jazyky a identity boli podporované na štátnej úrovni, najmä počas sovietskeho obdobia. To bolo na jednej strane podmienkou medzietnického mieru vo veľkej a rozmanitej krajine. No na druhej strane práve medzi menšinami, ktoré si vďaka politike Moskvy zachovali svoju etnickú identitu, hľadali vonkajšie sily najradikálnejších “bojovníkov proti ruskému imperializmu”. Vnútorná rozmanitosť Ruska bola vonkajšími aktérmi vždy vnímaná ako jeho slabina, ako stav “nemonolitickosti”. Z toho pramenila myšlienka odporcov Ruska rozdeliť  krajinu predovšetkým na národnostnom základe.

 

 

Už pred 200 rokmi Briti a Turci kývali Kaukazom, Francúzi provokovali Poliakov a v sovietskych časoch Američania živili disidentov a ich hnutia z národných republík ZSSR. Sovietsky zväz (historické Rusko) sa rozpadol aj kvôli “atómovej bombe” položenej Leninom, postaveniu republiky ZSSR. Prudký nárast nacionalizmu koncom 80. rokov 20. storočia bol však dôsledkom ideologického kolapsu sovietskeho režimu a dramatického oslabenia systému štátnej moci, nie však hlavnou príčinou tohto oslabenia. Napríklad v sovietskom Pobaltí boli extrémne nacionalistické sily aktívne až vtedy, keď si uvedomili, že Moskva nebude (alebo nemôže či nechce) trestať otvorený separatizmus. A to napriek tomu, že CIA celé desaťročia pumpovala do Pobaltia agentov aj peniaze, vrátane aktívnej účasti na psychologických operáciách

 

Teraz sa kyjevský režim a jeho spravodajské služby verejne chvália operáciami tohto druhu proti Rusku a britský denník si tieto podrobnosti vychutnáva. Z hľadiska ruskej legislatívy však čelíme podvratným, protištátnym aktivitám, ktoré možno kvalifikovať ako terorizmus, podnecovanie k zvrhnutiu štátnej moci a podnecovanie k etnickej nenávisti. V dôsledku toho by sme mali aj príslušné ukrajinské štruktúry kvalifikovať ako teroristické a ich vedúcich predstaviteľov ako šéfov teroristických organizácií. A noviny, ktoré im poskytujú platformu, by sa mali považovať za propagandistov teroru.

Jevgenij Krutnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov