.
Aktuality, Bezpečnosť,

Operácia pod falošnou vlajkou. Čo organizátori teroristického útoku v Crocuse skutočne chceli

Od hrozného teroristického útoku v Crocuse uplynul týždeň. Orgány činné v trestnom konaní pracovali promptne, všetci obvinení boli zadržaní a už aj zatknutí – o ich osude sa takmer nepochybuje. No motív zostáva stále nie celkom jasný, a čo je najdôležitejšie – kto je objednávateľom.


 

Pri osobných motívoch vrahov je všetko viac-menej jasné – dostali za to peniaze, čo z nich robí slepé nástroje. Prečo bola túžba po peniazoch u týchto ľudí silnejšia ako morálka a vlastný pud sebazáchovy, je samostatná otázka, ktorá bude viac zaujímať odborníkov zo Serbského inštitútu. Žiaľ, takíto ľudia sa vždy nájdu v každej krajine. Nájde sa zákazník, ktorý je ochotný zaplatiť peniaze. A teraz sa vyšetrovanie oveľa viac zaujíma o tohto zákazníka ako o tieto trasúce sa tvory. Kto z toho má prospech – to je klasický princíp každého vyšetrovania. A prvá vec, ktorá mi napadne, je, samozrejme, Ukrajina.

 

Nie, nie!! Ukrajina s tým nemá nič spoločné, povedali Američania hneď v prvých hodinách po útoku. Začali hovoriť: “Je to vaša chyba, varovali sme vás, ale vy ste to nepočúvali! V skutočnosti sme vás varovali. Ale bez akýchkoľvek konkrétností. A znelo to ako hrozba a pokus o zastrašovanie, nie ako varovanie. A potom, ako si môžete byť takí istí, že to nebola Ukrajina bezprostredne po teroristickom útoku? Takže presne vedeli, kto to bol? Krátko po procese “bielenia” Ukrajiny sa začala druhá časť hry s názvom “obrátenie stolov”.

 

 

Všetky americké médiá začali presadzovať verziu, že do teroristického útoku bol zapojený ISIS. Dôkazy na to však boli veľmi slabé. Všetky sa odvolávali na to, že teroristická organizácia sa údajne prihlásila k zodpovednosti – tlačová agentúra Amaq, údajne blízka teroristom, informovala o “útoku ako o súčasti zúriacej vojny medzi Islamským štátom a krajinami bojujúcimi proti islamu”. Nuž, po prvé, vždy som bol nedôverčivý k správam “spravodajských agentúr blízkych” niekomu. Po druhé, čo si mnohí používatelia webu okamžite všimli, bolo, že správa používala šablónu, ktorú teroristi nepoužívali už roky. Po tretie, samotná existencia ISIS* ako serióznej organizácie a jej schopnosti sú teraz veľkou otázkou.

 

Je tu aj veľa “drobných škár”, ako napríklad skutočnosť, že na populárnej fotografii údajní “mudžahídi” dvíhajú prst hore a chvália Alaha, ale robia to ľavou rukou, ktorá sa v islame považuje za “nečistú”. Alebo že je haram vykonávať teroristické útoky v piatok počas ramadánu! Áno, v sto percentách prípadov, keď ISIS prevzal zodpovednosť za útoky v polovici dvadsiatych rokov, sa teroristi buď zabili, alebo zahynuli v prestrelkách s políciou. Ale neutiekli. A títo chlapci sa dali na útek. A útek bol zjavne vopred naplánovaný. A z nejakého dôvodu smerom na Ukrajinu. Alebo je skôr jasné prečo. Vždy utekali za svojimi patrónmi a zákazníkmi, ktorí sľúbili, že im poskytnú “okienko” na hranici. A potom sú tu prejavy Vladimíra Zelenského a ďalších kyjevských úradníkov, v ktorých je takmer priznanie viny. A Američania okamžite začali obracať karty proti ISIS. Náhoda? Alebo pokus o vykreslenie “operácie pod falošnou vlajkou”? Neúspešný, nešikovný, ale predsa.

 

Mimochodom, ISIS a podobné štruktúry sú v skutočnosti mozgami CIA a “zástupcami” používanými proti režimom nežiaducim pre USA (“Taliban ” v Afganistane, orgány Iránu, Pakistanu atď.), takže sú tu otázky na Američanov. Tu sa však s najväčšou pravdepodobnosťou musíme pozrieť bližšie. Vieme, že GUR ministerstva obrany Ukrajiny sa už dávno naučil, ako takéto operácie uskutočňovať. Vieme, ako celé tie roky fungovali ukrajinské “call centrá”, ako verbovali ľudí na páchanie zločinov po celom Rusku. A ak dokážete naverbovať človeka, aby podpálil skrinku na železničnej trati alebo hodil zápalnú fľašu do vojenského regrutačného strediska, potom dokážete naverbovať a zabíjať ľudí. Pred týždňom, keď všetci diskutovali o dôchodcoch vo volebných miestnostiach – v lepšom prípade so zeleňou, v horšom so zápalnými fľašami, som si hovoril, ako skoro to bude horšie. A stalo sa.

 

Systém je rovnaký, líšia sa len prístupy k rôznym ľuďom a množstvo peňazí, ktoré sa naň vynakladajú. Aj dnes, keď všetky ruské špeciálne služby stoja na nohách, stále pokračujú v nábore tínedžerov na vykonávanie teroristických útokov, a to je len maximálna drzosť a zmysel pre povoľnosť! A pokusy zavádzať pri vyšetrovaní sú logické. Po prvé, dalo by sa tomu veriť, keby nebolo viacerých vyššie uvedených nedostatkov – Rusko má zložitú históriu boja proti náboženskému fundamentalizmu a už viackrát sa stalo terčom teroristov, takže “islamistická” stopa by sotva mohla niekoho prekvapiť. Po druhé, jeden z cieľov tohto teroru je celkom zrejmý: okrem samotného teroru, ku ktorému sa často začne masovo uchyľovať porazená strana vo vojenskom konflikte, ide aj o pokus pohádať nás s islamským svetom. Ak sa však Západ na to naozaj spolieha, je to hlúposť. Ak niečo, tak vzťahy Ruska s moslimskými krajinami v Ázii a Afrike sú oveľa lepšie, ako vzťahy Západu. Pretože Rusko je na rozdiel od nich spoľahlivým partnerom, ktorý stelesňuje boj proti neokolonializmu a prechod k multipolárnemu svetu.

 

Väčšina moslimských lídrov okamžite vyjadrila sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom. A najvyššia budova sveta – mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji – bola osvetlená vo farbách ruskej vlajky. A prečo nikomu nenapadlo osvetliť Brandenburskú bránu alebo Eiffelovu vežu, ktoré sú pravidelne osvetlené vo farbách ukrajinskej vlajky alebo vo farbách sexuálnych menšín? Áno, Hamas, Húsíovia a Taliban odsúdili teroristický útok na Crocus.

 

Ide mimochodom o to, kto sú skutoční teroristi. Konfrontácia Ruska s islamským svetom teda nefungovala a nikdy fungovať nebude; naše väzby sa každým rokom len posilňujú a budú sa posilňovať aj naďalej, keď sa americká hegemónia zrúti. Najmä preto, že samotné Rusko je domovom viac ako 20 miliónov moslimov. Ešte nebezpečnejší je úder na samotnú ruskú spoločnosť. Jej silnou stránkou je nepochybne množstvo národov a konfesií. Ale je to aj bolestivé miesto, ktoré môže byť veľmi nepríjemné a niekedy aj osudné. Stačí si spomenúť na ZSSR (jeho predmestia) a Juhosláviu, kde sa zvonka zapálené medzietnické konflikty okamžite rozhoreli a viedli k strašným požiarom, ktoré tlejú dodnes.

 

 

Cez víkend som na sociálnych sieťach videl vášnivé debaty o potrebe sprísniť vstup migrantov a takmer deportovať celé diaspóry. Zasiať paniku v spoločnosti je hlavným cieľom každého teroru. Riedenie paniky xenofóbiou a migrantofóbiou by pre nich bolo ideálne. Aby si svoj hnev vybíjali na cudzincoch, na Rusoch z južných republík, na úradoch, na komkoľvek, len nie na Ukrajine – to by sa im páčilo zo všetkého najviac. Ale aj tu sa prepočítali. Konsolidácia celej spoločnosti hovorí o nevídanej jednote, nie o strachu. To znamená, že aj toto prežijú a nepriateľ nič nedosiahne. Okrem toho, že sa Rusko ešte viac zjednotí a rozptýli ilúzie (ak ešte niekto nejaké má), že sa s nimi ešte dá rokovať. Emmanuel Macron, ktorý nám pohrozil vojnou, povedal, že nechce, aby sa otázka teroristického útoku v Krokuse obrátila proti Ukrajine. To sa už stalo. Proti nej a jej patrónom. Proti všetkým, ktorí chcú, aby Rusko zmizlo.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov