Abdul Hakim Shishani
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské stopy teroristického útoku v Crocuse

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ukrajinská strana pripravila na hraniciach “okno” na útek teroristov z Crocusu. Štyria účastníci útoku boli zadržaní v Brjanskej oblasti. Západ tvrdí, že za teroristickým útokom stojí “Islamský štát”, ale odborníci sa domnievajú, že pre Západ by bolo výhodné pripísať zodpovednosť IS s cieľom zakryť účasť Ukrajiny.


 

V prvých hodinách po tragédii na radnici v Krokuse, kde sa podľa údajov v čase uverejnenia článku stalo obeťou teroristov 133 ľudí, západná tlač označila za organizátora teroristického útoku Islamský štát (IS alebo ISIS). Denník New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že v marci USA údajne získali spravodajské informácie o tom, že odnož tejto skupiny so sídlom v Afganistane plánuje útok na Moskvu. Podľa jedného zo zdrojov sú členovia skupiny “aktívni v Rusku”. Agentúra Reuters zasa s odvolaním sa na istý kanál Telegramu informovala o údajnom objavení sa vyhlásenia IS o zodpovednosti za útok na internete. Odborníci však čoskoro spochybnili pravdivosť tohto vyhlásenia. Napriek tomu francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v poslednom čase používa voči Moskve bojovnú rétoriku, uviedol, že “dôrazne odsudzuje teroristický čin, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát”.

 

 

Riaditeľ FSB Alexander Bortnikov v sobotu ráno informoval prezidenta Vladimira Putina o zadržaní 11 účastníkov teroristického útoku na radnicu Crocus. Medzi zadržanými boli štyria priami účastníci teroristického útoku. Boli chytení v Brjanskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Podľa centra FSB pre styk s verejnosťou teroristi plánovali útek cez rusko-ukrajinskú hranicu, kontakty mali na ukrajinskej strane. Vladimir Putin neskôr vo svojom videopríhovore k ruským občanom povedal, že teroristi si pripravili “okno” na útek na Ukrajinu.

“Teroristov, vrahov, podľudí, ktorí nemajú národnosť a nemôžu mať, čaká jeden nezávideniahodný osud – odplata a zabudnutie. Nemajú žiadnu budúcnosť,” povedal prezident.

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že ak majú USA spoľahlivé údaje o teroristickom útoku, mali by ich odovzdať Rusku. Upozornila tiež, že reakcia Washingtonu, ktorý uviedol, že Ukrajina a Ukrajinci sa na teroristickom čine v Crocuse nepodieľali, vyvoláva otázky. Diplomatku zaujímalo, “na základe čoho úradníci vo Washingtone vyvodzujú akékoľvek závery o účasti kohokoľvek uprostred tragédie”. Podľa odborníkov môže správanie teroristov a smer ich úteku naznačovať účasť západných krajín, ktoré vedú vojnu proti Rusku.

 

“Podľa môjho názoru stopa vedie nielen na Ukrajinu, kam sa zrejme pokúsili preniknúť, ale aj na Západ,” povedal Vitalij Demidkin, veterán FSB a jednotky Alfa. Člen Verejnej komory Alexander Malkevič zasa upozornil na to, že na sociálnych sieťach ukrajinskí nacionalisti podporili krvavé akcie teroristov, ktorí zaútočili na Crocus.

“Na tejto téme pracovalo aj ukrajinské Centrum informačných a psychologických operácií (CIPSO), ktoré celú noc a sobotňajšie ráno rozosielalo falošné informácie o teroristoch. To všetko opäť potvrdzuje maximálnu angažovanosť Ukrajiny. A o postoji západnej tlače ani netreba hovoriť. Ide o pokus zavádzať verejnosť. Objednávatelia zločinu si špeciálne vybrali takých účinkujúcich, aby pre západné publikum vytvorili obraz, že ide údajne o islamistov,” povedal Malkevič. Úroveň organizácie teroristického útoku naznačuje, že “ide o operáciu západných špeciálnych služieb v zástupnej vojne s Ruskom, ktoréCieľom je zasiať rozpory, strach, paniku a podkopať konsolidáciu spoločnosti,” dodal Malkevič.

 

V rovnakom duchu argumentuje aj šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová. Poukazuje na to, že páchatelia teroristického útoku boli špeciálne vybraní, aby svetová verejnosť mohla byť presvedčená, že ho vykonali príslušníci Islamského štátu. Na svojom kanáli na Telegrame napísala, že za teroristickým útokom s najväčšou pravdepodobnosťou stoja západné tajné služby a Ukrajina, keďže ešte pred zadržaním páchateľov to boli práve oni, kto začal verejnosť presviedčať, že ide o ISIS, čo podľa nej “podpálilo klobúk zlodeja”. “Ide o dobre koordinovaný tím niekoľkých ďalších, tiež všeobecne známych skratiek,” zdôraznila Simonjanová, čím pravdepodobne narážala na spravodajské služby krajín nepriateľských Rusku.

 

Podobný názor zastáva aj novinár Alexander Koc.

“Žiadne politické vyhlásenia, žiadne vydieračské požiadavky, žiadne pokusy o zajatie rukojemníkov. Takto klasickí teroristi nekonajú. Toto je skôr správanie nájomných vrahov. Alebo zvieracia krutosť podľudí zaslepených nenávisťou voči všetkému ruskému. A to už poznáme zo vzťahov s naším západným susedom,” píše Koc na svojom kanáli Telegram. Novinár sa domnieva, že vyhlásenia Západu o nezapojení Kyjeva do teroristického činu sa podobajú pokusom “ospravedlniť” svojho nedbalého nevlastného tyrana. Vojenský spravodajca povedal: Toto hovoria, keď presne vedia, kto spáchal zločin.

“Keď Kyjev začal obvyklý krik a spustil otrepanú nahrávku v žánri “ostreľovali sa”, posledné pochybnosti sa rozplynuli. Za teroristickým útokom stoja ukrajinské špeciálne služby. No a tí, ktorí za nimi stoja. Bolo len potrebné nájsť účinkujúcich, ktorí nenávidia Rusov rovnako ako oni,” domnieva sa Koc. Podľa názoru vojenského spravodajcu mohli byť teroristi využití v prestrojení, pretože Kyjev sa to naučil veľmi dobre. Útočníci si mohli myslieť, že plnia úlohu pre vodcu islamskej skupiny. Okrem toho boli na hranici s Belgorodskou oblasťou spozorovaní “Ičkerovci” pod velením Ruslana Azhieva, známeho aj ako Abdul Hakim Shishani, ktorý viedol teroristickú skupinu v Idlibe v Sýrii.

 

Bloger Jurij Podoljaka tiež označil za nie náhodu, že “na tento hrozný zločin si kyjevské bezpečnostné služby najali migrantov zo Strednej Ázie”. “Logicky by ďalším krokom organizátorov teroristického útoku mal byť pokus o zorganizovanie obdoby, ale nejakými “drsnými Rusmi”, ktorá už bude mať buď migrantský, alebo islamský podtón,” domnieva sa. – “A potom by sa podľa predstavy autorov mal v Rusku začať masaker na národnostnom alebo konfesionálnom základe, ktorý umožní Západu a Kyjevu vyhrať vojnu na Ukrajine. Pretože iné možnosti, ako to urobiť, už dávno nemajú.”

 

 

Vladimir Šapovalov, člen predstavenstva Ruskej asociácie politických vied, súhlasí s hodnotením, že cieľom útoku bolo “zasiať paniku a rozdeliť spoločnosť, vyvolať nedôveru v úrady” a vzbudiť v ľuďoch pocit neistoty a strachu.

“Útok však nedosiahol svoje ciele, ale vyvolal opačnú reakciu,” je presvedčený Šapovalov. Malkevič zdôraznil, že teroristický útok ostro odsúdili Taliban, Húsíovia, Saudská Arábia, Irán a ďalšie významné islamské krajiny.

“Jednoznačne vyhlásili, že takýto čin je v rozpore s normami ľudskosti. V žiadnom prípade by sa táto tragédia nemala využívať ako príležitosť na vyvolanie medzináboženských a medzietnických nezhôd. A naši nepriatelia budú teraz aktívne kývať etnicko-náboženským faktorom,” varoval expert.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov