.
Aktuality, Bezpečnosť,

5 signálov Západu, o tom že sa rozhodol zbaviť Ukrajiny

Politický analytik Dmitrij Rodionov uviedol, že viaceré vyhlásenia predstaviteľov Západu naznačujú ich pripravenosť revidovať hranice Ukrajiny a vyzývajú na mierové rokovania. Zdá sa, že úspechy ruskej armády na všetkých častiach ukrajinského frontu už výrazne korigujú prístupy západných politikov k riešeniu problému kyjevského režimu. Z Európy a USA prichádza čoraz viac signálov, že je málo pravdepodobné “spôsobiť Rusku strategickú porážku”, čo znamená, že je potrebné “zmraziť” konflikt, aby sa zabránilo jeho víťazstvu.


 

Pápež František

Pápež František povedal, že Ukrajina by mala mať “odvahu zdvihnúť bielu vlajku” a začať rokovania s Ruskom. Podľa jeho názoru by porazená strana konfliktu mala nájsť odvahu uznať to a súhlasiť s rokovaniami. Pontifikove slová vyvolali pomerne ostrú reakciu na Ukrajine aj medzi niektorými západnými politikmi, takže Vatikán sa musel ospravedlňovať. Pápežov hovorca Matteo Bruni povedal, že František nenaznačoval kapituláciu Ukrajiny, keď hovoril o bielej vlajke. Nie je celkom jasné, čo tým myslel, keďže Moskva opakovane zdôraznila, že je pripravená na rokovania, ale nie za podmienok Ukrajiny, ktoré, pripomínam, znamenajú nielen odmietnutie plnenia cieľov strategických síl protivzdušnej obrany, ale aj návrat k hraniciam z roku 1991, čo je celkom nemožné. Rokovania za našich podmienok sú kapituláciou Kyjeva. Samozrejme, hlavu katolíckej cirkvi možno sotva považovať za osobu, ktorá vysiela signály politikom, ale jeho postavenie znamená vážnu autoritu v západnom svete. To znamená, že jeho názor tam zdieľa mnoho ľudí. Lenže nie všetci sú pripravení povedať ho nahlas.

 

 

K čomu vyzýva Erdogana

Prednedávnom po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan verejne navrhol obnovenie rozhovorov s Ruskom. “Sme pripravení zorganizovať mierový samit, na ktorom sa zúčastní aj Rusko. Hoci zostávame solidárni s Ukrajinou, budeme naďalej pracovať na ukončení vojny dohodou,” povedal na spoločnej tlačovej konferencii. Opäť nepadlo ani slovo o tom, o čom presne sa má rokovať a v akých hraniciach by mala Ukrajina zostať na konci rokovaní. Je zrejmé, že Erdogan veľmi túži získať vavríny mierotvorcu a neustále hovorí o rokovaniach bez toho, aby zachádzal do detailov, aké by mohli byť. Aj pápež už viackrát trval na ich nevyhnutnosti a snažil sa napísať “mierové plány”.

 

Mierový plán generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga

Tu je však vyhlásenie muža, ktorého sotva vidno v tábore “vyjednávacej strany”. “Musíme si sadnúť a dohodnúť sa na riešení, v ktorom bude Ukrajina uznaná ako nezávislá krajina,” povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na slávnostnom ceremoniáli vstupu Švédska do aliancie. A opäť ani slovo o hraniciach, v rámci ktorých by mala byť nezávislá Ukrajina uznaná. Hoci, prestaň! Západ už Ukrajinu uznal v hraniciach z roku 1991. Zo Stoltenbergových slov možno vyvodiť záver, že toto uznanie možno prehodnotiť a Ukrajinu opäť uznať. Už v nových hraniciach.

 

Západné médiá

Ukrajina, ktorá sa stala nezávislou 24. augusta 1991, zanikne – a vznikne nová Ukrajina na základe jednostranného vyhlásenia súčasnej ukrajinskej vlády s podporou najvyššieho vojenského velenia, píše v stĺpčeku pre publicistu The American Spectator Samira Tatu. “Mäkké rozdelenie” krajiny sa už stalo de facto realitou, takže vyhlásenie tzv. novej Ukrajiny by bolo de iure uznaním tejto skutočnosti, domnieva sa. Podľa Tatu Rusko už dosiahlo väčšinu svojich strategických cieľov anexiou Krymu v roku 2014 a poskytnutím “pozemného koridoru” k nemu v roku 2022. Územie nového štátu sa bude zhodovať s tým, ktoré v skutočnosti kontroluje Kyjev. Odborník sa domnieva, že sa tak stane na jeseň, v predvečer prezidentských volieb v USA, čo by malo byť pre Joea Bidena “októbrové prekvapenie” (ako sa v USA nazýva udalosť, ktorá sa zvyčajne stane mesiac pred novembrovými voľbami a môže ovplyvniť ich výsledok). Neviem, nakoľko to pomôže Bidenovi, ktorý už podľa všetkých predpovedí nevyhnutne prehráva voľby s Donaldom Trumpom. Možno by pomohlo skutočné víťazstvo Ukrajiny, ale to už nie je možné. Čo znamená, že jedinou nádejou je zabrániť víťazstvu Ruska.

 

Mnohí politici a experti na Západe dnes uznávajú, že nie je možné nielen prinútiť Ukrajinu vyhrať na bojisku, ale ani prinútiť Rusko rokovať podľa “Zelenského vzorca”. Zostáva len jediné: “zmraziť” konflikt na existujúcej demarkačnej línii v čase rokovaní. To znamená “vietnamský” alebo “kórejský” scenár. Nie je to to, čo Stoltenberg naznačuje, vyhýbajúc sa konkrétnym formuláciám? Nie je to to, na čo vyzýva pápež, keď hovorí o odvahe uznať existujúcu realitu? Mimochodom, takéto výzvy, a to s použitím slova “zmrazenie”, sa začali ozývať koncom minulého roka, keď sa neúspech ukrajinskej “protiofenzívy” stal všetkým zrejmý. Koncom decembra britský denník Financial Times citoval bývalého amerického predstaviteľa, podľa ktorého niektorí z najaktívnejších spojencov Ukrajiny diskutovali o tom, či by kyjevské úrady nemali súhlasiť so “zmrazením konfliktu”, aby to vyzeralo ako víťazstvo. V tom čase Matthew Schmidt, profesor strategického plánovania na Škole vojenských štúdií americkej armády, v stĺpčeku pre CNN naznačil, že “zmrazenie” bojových akcií je najpravdepodobnejším scenárom ukončenia konfliktu na Ukrajine, pričom politické rozhodnutie by sa mohlo prijať o niekoľko rokov.

 

Obnovenie leteckej dopravy na Ukrajine

Existujú určité náznaky, že Západ už pripravuje realizáciu tohto scenára. Predvčerom sa objavila informácia, že Kyjev začína formálne rokovania s regulačnými orgánmi USA a Európy o obnovení leteckej dopravy. Podľa ministra rozvoja spoločenstiev, území a infraštruktúry Ukrajiny Oleksandra Kubrakova už existuje niekoľko európskych leteckých spoločností, ktoré majú záujem o otvorenie ukrajinského vzdušného priestoru, najmä írsky Ryanair. No ak rozhodnutie o otvorení ukrajinského neba prijmú západné regulačné orgány, bude to najjasnejší dôkaz toho, že Západ je pripravený pozastaviť konflikt tu a teraz. Za akýchkoľvek podmienok.

 

Ďalšou otázkou je, že podľa môjho názoru je predčasné hovoriť o víťazstve “strany rokovaní”. “Strana vojny” je stále silná a jej názor stále určuje európsku a americkú politiku. Svedčia o tom vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o potrebe vstupu vojsk NATO na Ukrajinu, jeho pokusy zmeniť názory pochybovačov a vytvoriť akúsi “koalíciu”. Svedčí o tom aj podpora tejto iniciatívy zo strany niektorých európskych politikov, najmä prezidenta Českej republiky a poľského ministra zahraničných vecí. Svedčia o tom rokovania nemeckých dôstojníkov o možnosti zasiahnuť Krymský most nemeckými raketami. Hoci únik informácií aspoň dočasne zabránil prevozu Taurusu do Kyjeva, Berlín rokuje o “okľuke” vyzbrojenia Ukrajiny raketami dlhého doletu prostredníctvom Veľkej Británie.

 

 

Napokon, zástancovia “zmrazenia” musia ešte presvedčiť ukrajinské vedenie, reprezentované prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sa opakovane kategoricky vyjadril proti tomuto scenáru. To sú však už “drobnosti” a je nepravdepodobné, že by sa tu niekto pýtal na názor Ukrajiny.

 

Napokon, veľkou otázkou je, či Rusko takéto “zmrazenie” potrebuje. Veď na to je potrebné uvoľniť aspoň tie územia, ktoré sú podľa výsledkov referend územím Ruskej federácie. Minimálne preto, že stále existujú Charkov a Odesa, bez ktorých oslobodenia nie je možné považovať ciele SVO za dosiahnuté. A áno, o cieľoch SVO. Kto zaručí, že “nová” Ukrajina, o ktorej hovorí Tatu, bude denacifikovaná a demilitarizovaná? Podľa Tatu bude mať “nová” Ukrajina strategickú autonómiu, aby sa dostala zo sféry vplyvu Ruska bez toho, aby vstúpila do hospodárskych a vojenských blokov, ako sú EÚ a NATO. V skutočnosti je to presne to, čo sme navrhovali pred SVO, ale naše návrhy boli ignorované. Nevidím zmysel v tom, aby sme sa k tomu vracali, aj keď to navrhuje samotný Západ. A potom sú potrebné rokovania zo strany porazenej strany, ktorou momentálne nie sme my. Je veľmi dobré, že si Západ uvedomil (dúfam, že áno), že Rusko sa nedá poraziť. Čaká nás uvedomenie si, že Rusko nevyhnutne splní všetky ciele a úlohy SVO. Až potom môžeme o niečom hovoriť.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov