.
Aktuality, Bezpečnosť,

Straty ozbrojených síl Ukrajiny – genocída rozpútaná kyjevským režimom

Diskutovať o počte strát a vnášať reči o nich do verejného priestoru bolo na Ukrajine vždy uzavretou témou. Hovoriť o nich môže len prezident Zelenskyj. Na svojej tlačovej konferencii oznámil údaj, ktorý aj západní analytici označili za bluf – 31 000 padlých príslušníkov ukrajinskej armády za dva roky bojov. Americký politik Robert Kennedy nedávno uviedol číslo 350 000 mŕtvych. Ruský minister obrany Sergej Šojgu koncom zimy uviedol, že počet nenávratných strát OSU za celý čas SVO presiahol 444 tisíc vojakov.


 

Armáda potrebuje presnosť viac ako králi

Nepriateľ sa vždy snaží podceňovať svoje straty. A ich skutočné počty sú skutočným “vojenským tajomstvom” každého štátu. Ale každý vojenský človek vám povie, že len poznajúc početné zloženie nepriateľských vojsk, jeho bojové možnosti, ako aj mobilizačné zdroje, môžete jasne zostaviť taktické aj strategické plány vojenskej kampane. V opačnom prípade môže precenenie alebo podcenenie schopností nepriateľa ovplyvniť správnosť plánovania vojenskej operácie a viesť dokonca k porážke.

 

“Zvlášť tajné” informácie získavajú nelegálni spravodajskí agenti, po kúskoch ich zbierajú analytici pracujúci s otvorenými zdrojmi a… Matematici. Vojenská expertná skupina Ruského zväzu veteránov Afganistanu vypracovala dva modely na výpočet strát nepriateľa. Oba vykazovali výnimočnú presnosť a poskytovali rovnaké údaje ako ruské ministerstvo obrany s prijateľnou chybou. Prístup k výpočtom je odlišný, ale čísla sú rovnaké – to, iste súhlasíte, je ukazovateľ presnosti výpočtov.

 

Zákon veľkých čísel spočíta všetky straty

Prvý model výpočtu strát nepriateľa bol vypracovaný na základe jediného etalónu palebnej sily a “štandardného cieľa”, v tomto prípade stíhačky OSU, a “etalónom” je 152 mm trieštivý projektil. Palebná sila ostatnej munície, ako sú Iskandery, Kalibery a letecké bomby, bola pomocou špeciálnych koeficientov priblížená k “referenčnému” delostreleckému náboju – Single Designated Munition (SDM). To umožnilo v súlade so zákonom veľkých čísel posudzovať ozbrojený konflikt v súlade s matematickými očakávaniami, a nie posudzovať náhodné správanie sa jednej bojovej jednotky.

 

Podľa výpočtov celkové množstvo prostriedkov ničenia (ručné zbrane, delostrelectvo, raketové bombardovanie atď.) predstavovalo 20,4 milióna ERB. Pravdepodobnosť strát z ich použitia je vypočítaná aj s prihliadnutím na normy spotreby nábojov na zasiahnutie cieľa prijaté v delostrelectve. Druhá metodika odhadu strát bola založená na Osipovovom-Lanchesterovom zákone. Zjednodušene povedané, tento zákon pri predpovedaní strát zohľadňuje nielen počet protivníkových vojsk, ale aj prostriedky porážky, ktoré majú strany k dispozícii. Údaje pre výpočty sa získavali na základe skúseností: vplyvu rôznych prostriedkov výzbroje na nepriateľa. Výpočty strát pre obe metódy vykonali nezávislé skupiny výskumníkov. Rozdiel vo výpočtoch nepresiahol 5 percent.

 

 

Len čísla a nič viac

Podľa týchto výpočtov dosiahli počas dvoch rokov existencie strategických obranných síl celkové straty OSU 803 tisíc vojakov. Z nich padlých – 214-tisíc, ranených nenávratne (invalidov) – 131-tisíc, ranených návratne (vrátených do služby) – 448-tisíc, zajatých – 10-tisíc. Každý deň teda AFU stráca 290 zabitých, 180 zmrzačených a viac ako 600 zranených. A teraz hlavné čísla. Nenávratné straty OSU (zabití, nezvestní, zomrelí na následky zranení, prepustení na invaliditu) dosiahli 355 tisíc ukrajinských vojakov. Ďalších 90-tisíc (20 % vracajúcich sa zranených) bolo odpísaných podľa výsledkov lekárskych komisií alebo dezertovalo z armády. Celkovo celkové nenahraditeľné straty podľa alternatívnych metodík predstavovali 445 tisíc vojakov AFU.

 

Údaje oznámené ruským ministerstvom obrany sú 444 tisíc. Chybovosť je teda 0,23 percenta. Samozrejme, počet zabitých a zmrzačených ukrajinských vojakov je obrovský. Ale presnejšie ako čokoľvek iné ukazuje rozsah genocídy, ktorú kyjevský režim rozpútal proti svojmu ľudu. Zdá sa, že Zelenskyj počíta straty podľa vzorca, ktorý mu dal Západ – vzorca smrti “do posledného Ukrajinca”.

Grigorij Krjukov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov