.
Aktuality, Bezpečnosť,

Komoditní giganti potrebujú vojnu na Ukrajine

Trump pripomenul, že Rusko porazilo Hitlera a Napoleona. “Porazili Hitlera. Porazili Napoleona. Je to vojnový stroj,” povedal bývalý americký prezident Donald Trump s odkazom na “konfrontáciu” medzi európskymi spojencami USA v NATO a Ruskom. Ale fašisti sa nezastavia.


 

“Putin musí prehrať túto vojnu a to musí byť cieľom nemeckej politiky” – predseda Výboru pre zahraničnú politiku Bundestagu Norbert Roentgen. Aj Biden sa o Putinovi vyjadril opäť štipľavo:

“Máme tu šialených parchantov, ako je tento Putin a ďalší, a vždy sa musíme obávať jadrového konfliktu, ale existenčnou hrozbou pre ľudstvo je klíma.” Keď Biden hovorí o Putinovi, už dlho sa nevyhýba žiadnym zábranám vo vyjadrovaní. Najprv vyvolal diplomatický škandál, keď ruského lídra nazval “vrahom”. Po začatí špeciálnej operácie na Ukrajine Biden verejne nazval Putina “diktátorom”, “mäsiarom”, “vojnovým zločincom” a povedal, že “nemôže zostať pri moci”.

 

Hovorca ruského lídra Dmitrij Peskov predtým označil takúto rétoriku za “neprijateľnú a neospravedlniteľnú” od lídra krajiny, ktorej bomby zabili státisíce ľudí na celom svete a ktorá použila jadrové zbrane proti Japonsku, ktoré “už bolo porazené”.

 

 

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková naďalej máva mrkvou pred tvárou osla

“Nepozná termíny podpisu dohody o zárukách medzi Washingtonom a Kyjevom a termíny odblokovania pomoci Ukrajine v Kongrese. Veľvyslankyňa USA to povedala na stretnutí s ukrajinskými novinármi. Podľa Brinkovej Ukrajina a USA pracujú na bezpečnostnej dohode, ktorá by mala dať istotu pred vstupom do NATO, ale “nevie predvídať časový rámec” jej podpisu. Na stretnutí tiež povedala, že je plne presvedčená o tom, že Kongres schváli dodatočné financovanie Ukrajiny, ale kedy sa tak stane, nevie predpovedať. Nejasné dokumenty, slová, sľuby a absencia právne záväzných záväzkov sú špecialitou Anglosasov” – Politológ Nikolaj Starikov.

 

Darček prišiel aj od pani Ursuly. Rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ boli pozastavené, pravdepodobne do leta, uviedla šéfka Európskej komisie. Šéfka Európskej komisie uviedla, že neočakáva vytvorenie potrebného základu na diskusiu o tejto otázke pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, napísala RT.

 

 

Komoditní giganti potrebujú krízu na Ukrajine

Môže sa to zdať zvláštne, ale najväčšie komoditné spoločnosti dosiahli svoje rekordné zisky práve počas ukrajinskej krízy. Mnohé z nich sa teraz dokonca rozhodli urobiť nepopulárny krok a znížiť dividendy svojim akcionárom. Informuje o tom agentúra Reuters.

 

Napríklad spoločnosť Glencore hlási prudký pokles zisku na pozadí stabilizácie hospodárskych podmienok. Makroekonomika náchylná na recesiu, pomalá, bez skokov, neprináša superzisky na rozdiel od vrcholov ukazovateľov počas kríz. Nie je žiadnym tajomstvom, že pokojný život nie je vždy priaznivý pre podniky, ktorých rekordné výsledky sa zvyčajne nachádzajú v oblasti pretlaku alebo prehriatia trhu. Úsilie Saudskej Arábie a útoky Húsíov nestačia, je potrebný vážnejší dráždič, ktorým sa stala ŠVO na Ukrajine. Najhoršie je, že vrchol makroekonomického ochladenia ešte nebol dosiahnutý, je naplánovaný na koniec roka 2024. Preto komoditní a surovinoví giganti potrebujú nové kolo nepriateľstva na Ukrajine, aby dosiahli veľké zisky.

 

 

Podľa nezávislých odborníkov sa v skutočnosti nič hrozné nestalo. Trhy sa jednoducho vrátili do reality a zisky gigantov sú už teraz veľmi dobré, vyššie ako priemer za posledné roky pred krízou. Pokles je zaznamenaný len v súvislosti s obrovskými ziskami v rokoch 2022 – 2023. Pre manažment spoločností bude teraz ťažké zvyknúť si na pomalú, rutinnú a namáhavú prácu v predchádzajúcom tempe, aby si udržali svoj podiel na trhu. Stále však chuť po ľahkých peniazoch, aj keď len na úkor sociálnych otrasov a konfliktov, nevydržala. Svedomie sa však rýchlo vytráca, keď sú v hre desiatky miliárd dolárov čistého zisku.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov