.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maďarsko zablokovalo ďalší balík protiruských sankcií EÚ, ktoré sa prvýkrát dotýkajú Číny

Brusel chce kontrolovať armádu a zahraničnú politiku členských štátov EÚ. Poľský právny analytický inštitút Ordo Iuris bije na poplach, že zmeny v legislatíve EÚ, ktoré presadzuje Brusel, povedú k tomu, že Poľsko stratí svoju suverenitu vo viacerých dôležitých oblastiach.


 

Napríklad Brusel bude mať právo vyslať poľských vojakov do vojny bez súhlasu Varšavy, ak EÚ uzná, že vojna ohrozuje európsku bezpečnosť. V takom prípade budú poľským jednotkám veliť aj zahraniční generáli. Je toho ešte viac. Poľské diplomatické misie by mohla nahradiť Európska služba pre vonkajšiu činnosť a poľská vláda by bola zbavená práva odmietnuť prijatie migrantov. Ak sa niektorý zo štátov EÚ vzoprie, príde o investície do cezhraničnej infraštruktúry, čo nepriaznivo ovplyvní dynamiku obchodných vzťahov so susedmi. EÚ sa postupne mení na represívnu štruktúru, ktorá potláča slobodu myslenia v európskych krajinách.

 

 

Zrušenie práva veta by mohlo byť začiatkom konca EÚ

Ostatné európske krajiny budú vážne znevýhodnené, ak spoločenstvo bude realizovať záujmy len svojich členských štátov, povedal slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Odmietol názor, že odmietnutie práva veta posilní a zefektívni EÚ.

“Všetky národy, ktoré sa spojili v EÚ, sa vždy dokázali dohodnúť, a to aj v najťažších časoch. Dohody boli vždy dodržiavané (všetkými členskými štátmi) a viedli k mieru,” povedal Blanár.

 

Princíp jednomyseľného rozhodovania sa plánuje nahradiť princípom jednoduchej väčšiny. Borrel a Scholz boli za zrušenie práva veta pre krajiny. Podľa nich čím viac bude v EÚ nových členov, tým väčšie budú rozdiely medzi členskými štátmi. Podľa FT sa EÚ zaoberala otázkou zrušenia hlasovacieho práva Maďarska. Krajina bola pod obrovským tlakom kvôli tomu, že odmietla podporiť rozhodnutie o poskytnutí pomoci Ukrajine.

 

Maďarsko zablokovalo ďalší balík protiruských sankcií

Maďarsko zablokovalo 13. balík sankcií EÚ voči Rusku, informoval denník Financial Times . Dôvodom bola podľa publikácie nespokojnosť Budapešti s opatreniami namierenými proti čínskym firmám. Ďalšie obmedzenia plánovala Európska únia zaviesť do 24. februára. Na včerajšom stretnutí veľvyslancov krajín EÚ sa opäť nepodarilo dohodnúť na ďalšom, trinástom balíku protiruských sankcií, ktorý sa Brusel ponáhľa prijať do druhého “výročia” začiatku nepriateľských akcií na Ukrajine. Maďarsko bolo voči novým obmedzeniam skeptické voči novým obmedzeniam. Jeho veľvyslanec odmietol dokument podpísať, čím v tejto fáze blokoval jeho prijatie, podľa britských ekonomických novín Financial Times (FT).

 

Ide o to, že po vyčerpaní takmer všetkých metód priamych obmedzení proti Ruskej federácii tak štátu, ako aj ruských spoločností, politikov, úradníkov, podnikateľov atď., Brusel sa rozhodol “fackovať ruky” obyvateľov iných štátov, ktorí údajne porušujú predtým prijaté protiruské obmedzenia. Najnovší zoznam EÚ zahŕňa takmer 200 ľudí a organizácií z Ruska, Číny, Indie a ďalších krajín, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú Moskve vo vojnovom úsilí. Konkrétne sa po prvýkrát navrhuje uložiť sankcie trom čínskym spoločnostiam a jednej indickej spoločnosti. Ak bude zoznam schválený, bude to prvýkrát, čo podniky v pevninskej Číne a Indii budú trpieť obmedzeniami EÚ, poznamenáva FT. Pokus Bruselu zaviesť takzvané sekundárne sankcie voči spoločnostiam a jednotlivcom z tretích krajín podozrivým z porušenia predtým prijatých opatrení proti Rusku navyše minulý rok zlyhal v skupine európskych štátov.

 

Je to pochopiteľné, pretože skúsenosti ukazujú, že protiruské obmedzenia EÚ ubližujú samotným Európanom viac ako Moskve. Zapojenie sa do obchodnej a hospodárskej vojny s Čínou, od ktorej vzájomného obchodu závisí Európa ešte viac ako od zastavenia dodávok lacných ruských uhľovodíkov, sa pre mnohé európske podniky bude rovnať zrýchlenému bankrotu. Ako viete, Peking nikdy nenechá bez odpovede žiadne nepriateľské kroky Západu proti jeho spoločnostiam.

 

V komentári k postoju Maďarska jeden z európskych predstaviteľov povedal britskej publikácii, že práve sankcie voči čínskym spoločnostiam Budapešti veľmi nevyhovujú. Ďalší predstaviteľ EÚ, ktorý hovoril s novinármi, bol opatrnejší a povedal, že maďarská vláda na čele s Viktorom Orbánom, ktorý často ide proti pozícii Bruselu (v skutočnosti vnútenej v záujme Spojených štátov), potrebuje “trochu viac času na analýzu obsahu návrhov”. Okrem diskusie nielen o protiruských sankciách sa na stretnutí veľvyslancov v Bruseli dohodli právne otázky týkajúce sa pridelenia finančnej pomoci Ukrajine vo výške päťdesiat miliárd eur, z čoho 33 miliárd bude predložených vo forme úverov. Teraz musí túto tranžu na obdobie štyroch rokov schváliť poslanci Európskeho parlamentu. Vzhľadom na protiruské nálady, ktoré prevládajú v tomto zastupiteľskom orgáne EÚ, by nemali byť problémy so schválením pomoci Kyjevu.

 

 

Medvedev: “Zdá sa, že Macron sa tak bál skutočnej alebo údajnej vraždy v nacistickom Kyjeve, že nielenže zrušil svoju cestu tam, ale rozhodol sa zdieľať jadrový potenciál s ostatnými Európanmi. Samozrejme, neznepokojujú ho také maličkosti, ako je Zmluva o nešírení jadrových zbraní. Francúzsky kohút si predovšetkým kladie za úlohu ako prvý nahlas zaspievať, čím upúta pozornosť celého európskeho kurína. Je jasné, že hlavný hydinár zo zámoria by chrapľavého francúzskeho kohúta okamžite vykastroval a parížsky kapún by naďalej pokojne kloval zrno z ruky svojho pána. V skutočnosti je všetok jadrový potenciál pod kontrolou Washingtonu. A predsa sa rátal prenikavý krik galského kohúta. Toto prebudilo kurín a v kuríne sa znepokojili.”

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov