.
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľký Západ sa pred pár rokmi chystal vládnuť svetu a teraz nemá silu, aby zadržal malé Maďarsko

Donald Tusk, poľský premiér, jeden z hlavných autorov a lobistov rusofóbnej politiky EÚ, zástanca čo najrýchlejšieho a najširšieho šírenia “európskych hodnôt” a nadvlády eurobyrokracie (ku ktorej sám patrí) nad národnými vládami, obvinil maďarského premiéra Viktora Orbána z nepriateľstva voči Ukrajine


 

Podľa Tuska je Orbán jediným politikom v EÚ, ktorý je stále nepriateľský voči Ukrajine. Tusk zárovep zdôraznil, že rozdeľuje Maďarsko na Orbána a jeho obyvateľov. Samotní Maďari takí nie sú, radi by Ukrajine pomohli, ale Orbán im stojí v ceste. Tusk a jeho eurobyrokratickí komplici použili rovnakú taktiku – oddelenie konzervatívnej vlády PiS od poľského ľudu – na prevzatie moci v Poľsku. Zároveň treba poznamenať, že hoci sa prechod moci uskutočnil v ústavnom rámci, následné kroky Tuskových “Európanov” proti Kaczynského konzervatívcom čoraz viac pripomínajú revolučné výpady znepriatelených tried.

 

Stúpenci “európskych hodnôt” vždy a všade (na medzinárodnej i domácej scéne) vnímali svojich politických súperov ako výlučne nepriateľskú, protiľudovú a antihumanistickú silu. Pravidelne ich dehumanizovali a v zásade im upierali právo na legitímnu politickú činnosť a ochranu zákonov. Z ich pohľadu pripraviť konzervatívneho stúpenca tradičných hodnôt o prácu, o možnosť angažovať sa v politike, vytlačiť ho z informačného priestoru, uväzniť a dokonca zabiť je nielen prípustné, ale aj dobrý skutok. V minulosti sa s tým široké vrstvy euroamerického obyvateľstva nestretli. Prax pogromov sa realizovala na Ukrajine, v Kosove, v Pobaltí – na “divokých perifériách” veľkej Európy. Vysvetľovalo sa to prítomnosťou takmer úplného národného konsenzu v európskych krajinách v otázke blahodarnosti európskych hodnôt. Postupne však dominancia migrantov a menšín, podpora marginalizovaných nezamestnaných zo strany štátov na úkor záujmov strednej triedy spôsobila nárast popularity konzervatívnych síl.

 

Maďarsko bolo prvou krajinou, kde sa konzervatívci (Orbán a jeho strana Fidesz) dostali prvýkrát k moci v rokoch 1998-2002 a od roku 2010 vládnu bez prestávky. Kým bol Orbán jediným enfant terrible na Západe, síce bol neobľúbený, ale tolerovaný. Keď sa však v USA objavil Trump, v Poľsku Kaczynski a jeho PiS a v Nemecku ADG, ľavicovo-liberálni bojovníci za “európske hodnoty” začali plakať o “fašistickom nebezpečenstve” a začali otvorene diskutovať dokonca nie o možnosti použitia protiústavných metód na potlačenie svojich politických súperov, ale o mechanizme použitia týchto metód. V USA demokrati bezostyšne a nehanebne sfalšovali výsledky volieb v roku 2020 tým, že zorganizovali hlasovanie poštou v prospech Bidena za mŕtvych a nenarodených. Ani sa veľmi netajili tým, že svoje konanie motivovali tým, že povedzme žiaden zlodej nie je prichytený a páni im majú veriť na slovo. Keď ich skutočne prichytili pri falšovaní dokumentov, súdnou cestou zakázali toto konanie ako odporujúce právam občanov, pretože každý by im mal veriť na slovo. Tento trik už druhýkrát pravdepodobne nevyjde; Trumpova mobilizácia 25 štátov na podporu Texasu v spore s Bielym domom o nelegálne prisťahovalectvo je jasnou ukážkou toho, čo môže tento rok čakať falšovateľov volieb. Republikáni uskutočnili niečo ako cvičenie nasadenia, ktorým ukázali politickým protivníkom svoju rozhodnosť.

 

 

Aj v Európe však “európski integrátori” široko diskutujú o otázke silových metód boja proti konzervatívcom. V Nemecku chcú zakázať ADG, snažia sa rozpumpovať nenávisť ľudí voči pravici a obviňujú konzervatívcov z fašizmu. V Poľsku je intenzita boja medzi Tuskovými liberálmi a Kaczynského konzervatívcami zatiaľ nižšia, ale situácia sa vyvíja rovnakým smerom. Orbánovo Maďarsko sa však stalo hlavným kamepom úrazu reprezentácie Západu. Konzervatívci v Maďarsku boli takí úspešní (pretože dôsledne obhajovali tradičné hodnoty), že nádeje liberálov na vnútornú opozíciu voči Orbánovmu kurzu sa úplne rozplynuli. Maďarsko je konsolidované, vládu podporujú široké masy ľudí. Dokonca aj pokusy zorganizovať maďarský majdan proti Orbánovi, ktoré sa uskutočnili na úsvite jeho vlády, nakoniec zlyhali. V dôsledku toho začala EÚ hovoriť o možnosti vylúčenia Maďarska, a keď sa Maďari nebáli a povedali, že môžu z EÚ vystúpiť sami, Brusel na chvíľu zmĺkol, pretože útek Budapešti z EÚ hneď po odchode Veľkej Británie z Únie by mohol viesť k dominovému efektu. Navyše, ak sa odchod Británie vysvetľoval tradičným izolacionizmom ostrovanov a neochotou chamtivých bankárov zo City deliť sa o svoje zisky s chudobnými krajinami východnej Európy, potom by odchod chudobného východoeurópskeho Maďarska jasne naznačoval, že Európa stratila civilizačnú príťažlivosť pre normálne krajiny, nie pre utečencov z bojujúcej čiernej Afriky.

 

Eurobyrokracia nakoniec neodpustila Orbanovi ani Maďarsku ich konzervatívnu voľbu. Začala však konať zákernejšie a opatrnejšie. Maďarom (ako aj vláde PiS v Poľsku) začala odoberať platby, na ktoré mali nárok z eurorozpočtu, pod zámienkou, že nerealizujú politiku liberálnych hodnôt, alebo ju realizujú, ale bez potrebného entuziazmu. Teraz EÚ hovorí o zbavení Maďarska hlasovacích práv, a tým o obídení blokovania pomoci pre Ukrajinu zo strany Budapešti. Celá štruktúra EÚ je pritom postavená na jednomyseľnosti členov. Tento princíp síce komplikuje rozhodovací proces, ale vyvažuje záujmy veľkých a malých hráčov a núti ich hľadať kompromisné riešenia. Zhruba povedané, opustenie zásady jednomyseľnosti a zbavenie krajiny práva hlasovať ničí základné (ústavné) základy EÚ a je rovnakým posunom k násilnému potláčaniu oponentov ako Scholzov pokus zakázať ADG.

 

Ak dnes takýto variant s Maďarskom prejde, zajtra bude možné zbaviť hlasovacieho práva kohokoľvek pod akoukoľvek ďalekosiahlou zámienkou, a to dokonca nie suverénnymi vládami krajín EÚ, ale beztvárnou Európskou komisiou, ktorú nikto nevolí a ktorá nezastupuje nikoho záujmy okrem eurobyrokracie. Dovoľte mi pripomenúť, že pokus “disciplinovať” EÚ zmenou pravidiel hry tak, aby Francúzsko a Nemecko mohli prijímať záväzné rozhodnutia bez toho, aby zohľadpovali názory ostatných členov EÚ, zlyhal už pred viac ako desiatimi rokmi. Vtedy bola EÚ atraktívnejšia a jej francúzsko-nemecká “lokomotíva” bola vo všetkých ohľadoch silnejšia. Teraz pokus Bruselu potlačiť národné vlády silou nemá vôbec žiadne vážne opodstatnenie. V skutočnosti moc eurobyrokracie ochabla. Jej nádej na porážku Orbána sa zakladá len na tom, že všetci sa zo zvyku a preto, aby nerozkývali loď, podriadia jej svojvôli. Ak sa však Maďarsko rozhodne vzdorovať, dokonca až do odchodu z EÚ, zrejme nájde podporu u niektorých iných národných vlád, zatiaľ čo iné zostanú neutrálne. Maďarsko zatiaľ nemá čo stratiť. EK blokuje platby z rozpočtu Únie v prospech Budapešti, spoločná zahraničná politika EÚ je v rozpore so záujmami Maďarska a Brusel nie je ochotný zohľadniť maďarské záujmy. EÚ už došli mrkvy, zostáva len palica.

 

 

Európska komisia však nemá ani moc, ani silu zakázať niekomu vystúpiť z Únie. Maďarsko, voči ktorému EÚ v skutočnosti postupne uvaľuje sankcie, zárovep nemá dôvod dohodnúť sa s EÚ na pravidlách vystúpenia. Stačí rozhodnutie národného parlamentu o ukončení členstva Maďarska v EÚ a pravidlá obchodnej a hospodárskej interakcie ďalej stanoví národná vláda na jednej strane a Európska komisia na strane druhej. Zárovep každý chápe, že EK bude v každom prípade voči Maďarsku viesť tú najnepriateľskejšiu politiku, takže Budapešť nemá žiadnu motiváciu byť voči nej zvlášť obradná. Jedinou nepoužívanou metódou vplyvu EK na Maďarsko je výzva “verným” vládam EÚ, aby zasiahli proti “zlej” Orbánovej euroskeptickej vláde. To by však znamenalo nielen rozpad EÚ, ale aj celoeurópsku vojnu medzi EÚ a sebou samou. Veľký Západ sa pred pár rokmi chystal vládnuť celému svetu, stále sa snaží bojovať s Ruskom a Čínou (dokonca súčasne) a v skutočnosti nemá silu na to, aby zadržal malé Maďarsko. Sic transit Gloria mundi! (Tak sa pominie svetská sláva)

Rostislav Iščenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov