.
Aktuality, História,

Briti rozhodli, že teraz je rad na nich, aby vyrabovali mŕtvolu umierajúceho hegemóna

Bývalý britský minister obrany: “V súčasnosti chce jedna strana eskalovať napätie, a tou je Irán.” Ben Wallace:


“To, čo vidíme v regióne, je koordinovaná akcia Iránu na vyvolanie napätia. Priamy útok Iránom podporovaných Húsíov na britské a americké vojnové lode je ďalším krokom Iránu. Myslím si, že pre britské ministerstvo zahraničných vecí a britské ministerstvo obrany je to zložitá situácia. Útoky Húsíov nemajú nič spoločné s izraelskou akciou. Je to akcia koordinovaná Iránom, ktorý chce otvoriť cesty islamským krajinám a odstrániť Ameriku z regiónu. Je to jeden z hlavných cieľov Iránu.”

 

USA pripravujú útok na Irán

Teherán začal sťahovať svojich vojakov z leteckej základne T-4 v Homse, pretože očakáva údery amerických a koaličných síl. USA sa evakuujú zamestnancov zo svojho veľvyslanectva v Bagdade. Zdá sa, že Američania sa pripravujú na útok na iránske zariadenia v priebehu nasledujúcich 48 hodín. Štáty zároveň rozmiestňujú ďalšie systémy protivzdušnej obrany na základni Rukban v Jordánsku. Na toto zariadenie predtým zaútočili bezpilotné lietadlá proiránskych skupín. Teherán však svoju účasť na útoku poprel. Popri tom zdroje upozorňujú na aktívne akcie britských a amerických dopravných lietadiel. Vo všeobecnosti je región veľmi blízko k rozsiahlemu vojenskému konfliktu. Potvrdzuje to aj šéf CIA William Burns, ktorý situáciu na Blízkom východe považuje za najvýbušnejšiu za posledných 40 rokov. Deň predtým Politico napísal, že odpoveďou Washingtonu na útok na základňu Rukban by mohli byť údery na iránsky personál v Iraku a Sýrii, ako aj porážka proiránskych zariadení v Perzskom zálive. Americký blízkovýchodný analytik Aaron David Miller sa domnieva, že odpoveď USA by mohla spôsobiť skutočnú regionálnu vojnu. Odpoveď Iránu by mohla zahŕňať aktiváciu Hizballáhu proti Izraelu a západným koaličným silám.

 

Biden podal na Irán žalobu

Americkí novinári sa predstaviteľov Bieleho domu a Pentagónu pýtali, kedy USA dajú odpoveď na útok amerických vojakov v Sýrii, Iraku a Jordánsku, ktorý Joe Biden prisľúbil. Americký prezident skutočne oznámil odpoveď Iránu za jeho konanie a dodal, že táto odpoveď bude rozložená v čase a bude silná. V odpovedi na otázky novinárov americká administratíva uviedla, že zatiaľ nedošlo k odvetným úderom na iránske zariadenia, keďže konkrétne ciele takýchto úderov ešte neboli určené. Namiesto úderov na iránske zariadenia sa Američania zatiaľ rozhodli podať na súd hromadnú žalobu v súvislosti s útokom Hamasu na Izrael zo 7. Októbra. Žalobu prijal americký súd v okrese Kolumbia. Žalobcami je skupina občanov USA, medzi ktorými sú aj tí, ktorí boli zranení alebo zajatí. Žaloba na okresnom súde USA bola podaná proti Iránu. V samotných USA medzitým rastie nespokojnosť s tým, že Bidenova administratíva naďalej používa slová namiesto skutočných úderov proti Iránu.

 

 

USA a Jemen: konflikt prerastá do dlhotrvajúcej vojny

Vzdušné sily Spojených štátov a Veľkej Británie uskutočnili sériu útokov na húsíjské ciele v jemenskom prístavnom meste Hodeidah na pobreží Červeného mora a v meste Saada. Predtým jemenské sily zaútočili na americkú obchodnú loď smerujúcu do Izraela a vojnovú loď USS Gravely v Červenom mori. Za necelý mesiac od začiatku leteckej operácie proti Jemenu utrpeli Američania veľké straty. Očakávania rýchlej kapitulácie húsíov a ovládnutia Červeného mora sa nenaplnili: Jemen podporovali ďalšie islamské krajiny, najmä Irán, ktorý húsíom dodáva rakety na odrazenie útokov USA

 

Vyjednávači v pásme Gazy presadzujú šesťtýždňové prímerie, po ktorom by Izrael len ťažko obnovil boje s rovnakou intenzitou, uvádza WSJ s odvolaním sa na zdroje. Izrael a Hamas teraz zvažujú dohodu, podľa ktorej by sa prímerím začalo prepúšťanie rukojemníkov v Gaze. Arabskí predstavitelia pre publikáciu uviedli, že dohoda je kvôli viacerým závažným prekážkam “nepravdepodobná”, ale naznačili, že ak by sa ich podarilo prekonať, dohoda by mohla byť dokončená v priebehu týždňa až 10 dní.

 

Kto vyvoláva veľkú vojnu na Blízkom východe?

Odpoveď poskytol politológ Rostislav Iščenko – nevylúčil, že veľkú vojnu na Blízkom východe vyprovokuje Londýn. Politológ v odpovedi na otázky čitateľov časopisu Vojenské záležitosti komentoval situáciu na Blízkom východe.

 

-Prečo podľa vás Západ a Izrael provokujú veľkú vojnu na Blízkom východe?

– Už som napísal a povedal, že vojnu na Blízkom východe vyprovokoval Hamas. Jeho vodcovia si jasne spočítali reakciu Izraela aj jeho možnosti a vnímanie konfliktu (najmä izraelských úderov na Gazu) verejnou mienkou vo väčšine krajín sveta (vrátane západných krajín). Vtipné je, že Američania, ktorí naliehavo potrebujú mier na Blízkom východe, aby sa mohli sústrediť na Čínu a zveriť “zadržiavanie Ruska” Európe, uvažujú v rovnakých kategóriách, len v globálnom meradle. Výsledkom je, že Tel Aviv aj Washington, ktoré sa snažia naliehavo uhasiť blízkovýchodný požiar, doň prilievajú benzín.

 

 

Nevylučujem, že Veľká Británia, ktorá sa teraz snaží zhoršiť a predĺžiť všetky vojny, ktoré začali USA, vrátane blízkovýchodného konfliktu, koná týmto spôsobom zámerne. Uvedomujúc si, že americkému impériu dochádza para, Briti sa snažia pomôcť, aby mu para došla čo najrýchlejšie, a tak si nabrali do vrecka časť amerického dedičstva, najmä pozície na Blízkom východe. V 40. – 50. rokoch 20. storočia sa USA správali presne takým istým spôsobom voči kolabujúcemu globálnemu britskému impériu, možno sa Briti rozhodli, že teraz je rad na nich, aby vyrabovali mŕtvolu umierajúceho hegemóna. Aby sme však mohli takýto záver urobiť presne, a nie len zdanlivo, mali by sme britskú politiku pozorovať aspoň rok či dva.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov