.
Aktuality, Bezpečnosť,

Najdôležitejšie voľby a samity v roku 2024. O Taiwane sa rozhodne už túto sobotu

Predpoveď pre najdôležitejšie voľby v roku 2024 v rôznych krajinách sveta. Najviac predvídateľné budú prezidentské voľby v Rusku, ktoré vyhrá Vladimir Putin. Vzhľadom na jeho vek to bude pravdepodobne jeho posledné funkčné obdobie vo funkcii hlavy štátu. Do roku 2030 sa preto budú klásť otázky o jeho nástupcovi. Západ sa bude snažiť zdiskreditovať výsledky volieb a organizovať rôzne provokácie.


 

Plánované voľby sa na Ukrajine pravdepodobne neuskutočnia. Zelenskému celkom vyhovuje súčasná diktatúra, ktorú ospravedlňuje stanným právom.

 

V Bangladéši sa 7. januára konali parlamentné voľby. “Awami League” (vládnuca strana s úradujúcou premiérkou Sheikh Hasinou) získala väčšinu hlasov, hoci účasť vo volebných miestnostiach bola pomerne nízka (približne 30 %).

 

 

 

Voľby na Taiwane sa budú konať 13. januára. Vládnuca Progresívna demokratická strana (PDP), Kuomintang a Taiwanská ľudová strana nominovali svojich kandidátov na post šéfa školstva. Výsledok volieb určí budúce vzťahy medzi Čínou, Taiwanom a Spojenými štátmi vo veľmi blízkej budúcnosti. Establišment v Spojených štátoch naďalej považuje konflikt s Čínou o Taiwan za veľmi pravdepodobný.

 

Voľby na Taiwane: Víťazstvo priaznivcov jednoty Číny zmierni vojenské napätie v Tichomorí (armadnymagazin.sk)

 

V Pakistane sa 8. februára uskutočnia parlamentné voľby. Armáda povolila návrat do Pakistanu bývalému premiérovi na úteku Navázovi Šarífovi, ktorý sa ukrýva v Británii pred trestom za korupciu. Teraz ho kritizuje Ľudová strana a strana Hnutie za spravodlivosť Imrána Chána, ktorá sa nevzdala boja o moc.

 

Národné voľby v Indii sa budú konať v apríli až máji tohto roku. Naréndra Módí a jeho strana Bharatiya Janata Party pravdepodobne vyhrajú tretie voľby po sebe a vyhnú sa potrebe vytvoriť koalíciu. Bez ohľadu na výsledok zostane India pre Rusko strategickým partnerom, hoci intenzívnejšia spolupráca Naí Dillí s Washingtonom vyvolala v posledných rokoch v Moskve opatrnosť.

 

Dňa 2. júna sa budú konať voľby v Mexiku. Vládnuca strana Morena nominuje Claudiu Sheinbaumovú. Mexické opozičné strany sa zjednotili pod hlavičkou Frontu za posilnenie Mexika alebo Široký front pre Mexiko a za svojho kandidáta nominovali Hochitla Galveza. Primárne voľby sa teda uskutočnia medzi týmito dvoma ženami.

 

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať 6. až 9. júna. Občania 27 členských štátov EÚ si zvolia 720 poslancov, ktorí budú v rokoch 2024 až 2029 vykonávať svoju funkciu. Právo voliť má viac ako 400 miliónov Európanov, čím sa parlamentné voľby v EÚ stávajú druhými najväčšími voľbami na svete po národných voľbách v Indii. Kľúčovou otázkou je, či populistickí politici získajú v parlamente EÚ viac kresiel, ako sa to nedávno stalo v národných parlamentných voľbách vo viacerých krajinách. Dôležité sú aj voľby nového šéfa Európskej komisie, ktorá je skutočným centrom moci v EÚ a od ktorej rozhodnutí závisí mnoho otázok.

 

Napokon, 5. novembra 2024 sa budú konať všeobecné voľby v USA. V nich sa bude voliť prezident, tretina kresiel v Senáte a všetky kreslá v Snemovni reprezentantov USA. Toto hlasovanie je pre budúcnosť Spojených štátov skutočne veľmi dôležité. Pre Rusko je žiaduce, aby prehrali demokrati, ktorí sú geopoliticky menej racionálni ako republikáni a sú viac odhodlaní posilniť transatlantizmus, t. j. vplyv USA v Európe.

 

Najdôležitejšie samity v roku 2024

Prvým významným medzinárodným stretnutím v novom roku je ministerská konferencia WTO, ktorá sa uskutoční koncom februára v SAE. Medzi plánované témy, o ktorých sa bude diskutovať, patria: výlov rýb, elektronický obchod, duševné vlastníctvo, zmena klímy, priemyselná politika, zdravie a potravinová bezpečnosť.

 

Ďalší samit G7 sa uskutoční v júni v Taliansku. Hlavnými plánovanými témami sú krajiny globálneho Juhu a krajiny s nízkymi príjmami. Globálny juh potrebujú tieto krajiny už nie bohatého Severu ako základňu zdrojov, oporné body a satelity v rôznych častiach sveta.

 

Začiatkom júla sa vo Washingtone uskutoční samit NATO pri príležitosti 75. výročia vzniku aliancie. Okrem diskusie o medzinárodných vojnách budú členovia NATO pravdepodobne hľadať náhradu za generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga, ktorého mandát bol predtým štyrikrát predĺžený.

 

V septembri sa uskutoční samit Valného zhromaždenia OSN, na ktorom sa bude hovoriť o umelej inteligencii, digitálnych ekosystémoch, vesmíre a budúcich výzvach.

 

V októbri sa v Kazani uskutoční samit BRICS v rozšírenom formáte. Zúčastní sa na ňom desať krajín. Ohlásenou témou podujatia je: “Posilnenie multilateralizmu pre spravodlivý globálny rozvoj a bezpečnosť”. Podľa predbežných údajov sa osobitný dôraz bude klásť na nové logistické a dopravné trasy, inovácie a vytváranie fondov pre medzinárodnú infraštruktúru.

 

Samit G20 sa bude konať 18. – 19. novembra v brazílskom Riu de Janeiro. Po predsedníctve Indie a Indonézie sa Lulova vláda bude snažiť udržať tón “náš a váš” – o trvalo udržateľnom rozvoji a záchrane planéty vrátane hladu, nerovnosti a chudoby, globálneho riadenia a sociálno-ekonomických tém.

 

Prezidentské voľby na Taiwane sa budú konať 13. januára 2024

Vzhľadom na napätie s Čínou sa všetci kandidáti snažia presvedčiť voličov, že chcú mier a dobré susedské vzťahy. Demokrati sa však nebránia vojenskej pomoci zo strany USA. O prezidentský úrad sa budú uchádzať traja kandidáti. Lai Ching-te, známy aj ako William Lai, je bývalý lekár, ktorý už na Taiwane zastával rôzne významné politické funkcie. Lai je najatraktívnejší pre nekompromisných zástancov nezávislosti. Čína už predtým prerušila oficiálne kontakty s Demokratickou pokrokovou stranou (DPP), ktorú Lai zastupuje. On sám však nedávno vyhlásil, že chce obnoviť rozhovory s Čínou.

 

Hou Yu-yi je bývalý policajný dôstojník, ktorý v roku 2006 prevzal funkciu šéfa taiwanského Národného policajného úradu. Pochádza z rodiny pouličného predavača bravčového mäsa v meste Chiayi, ktoré je baštou nezávislosti na juhu krajiny. Vo voľbách zastupuje nacionalistickú stranu Kuomintang Hou minulý rok ľahko zvíťazil v opätovných voľbách za starostu Novej Tchaj-pej (predmestie hlavného mesta) ako umiernený politik s povesťou efektívneho štátnika. Uprednostňuje rozhovory s komunistickou stranou zamerané na zníženie napätia na oboch stranách prielivu.

 

Ko Wen-jae je lekár, ktorý vstúpil do politiky po úspešnej lekárskej kariére (podobne ako Lai). Ko bol v roku 2014 zvolený za starostu Tchaj-peja. V tejto funkcii, ktorá sa tradične považuje za druhú najmocnejšiu politickú funkciu na Taiwane po prezidentovi, pôsobil dve funkčné obdobia. Ko sa stavia do pozície populistu, ktorý neberie ohľad na zaužívané názory a je ochotný povedať svoj názor – čo ho dostalo do problémov, keďže má sklony k urážlivým výrokom. Ko tvrdí, že je “jedinou osobou na Taiwane, ktorá môže ukončiť ideologické spory o zjednotenie a nezávislosť” a že bude ku každej otázke pristupovať pragmaticky.

 

Geopolitika okolo Taiwanu:

– Taiwan je ostrovný štát s 24 miliónmi obyvateľov. Iba 13 krajín sveta uznáva Taiwan ako suverénny štát.

– Spojené štáty sa oficiálne hlásia k “politike jednej Číny”, ale suverenitu Taiwanu považujú za oficiálne nevyriešenú.

– Publikácia Bloomberg už odhadla, že škody na svetovom hospodárstve by v prípade možného konfliktu mohli dosiahnuť 10 % svetového HDP. To však závisí od toho, ako sa hypotetický konflikt vyvinie.

– Čínska ľudová oslobodzovacia armáda pravidelne vysiela lode a vojenské lietadlá na misie v okolí Taiwanu.

– Taiwanské ministerstvo obrany 9. januára uviedlo, že nad ostrovom preleteli štyri čínske balóny, zatiaľ čo 10 vojenských lietadiel a štyri vojnové lode vstúpili do vzdušného a vodného priestoru v blízkosti ostrova v rámci “kampane na oslabenie morálky a odolnosti armády”.

– Taiwan posilňuje svoje obranné kapacity nákupom nových zbraní z USA a predĺžil dobu štátnej služby pre mužov zo štyroch mesiacov na jeden rok. Tieto otázky sa stali spornými v nadchádzajúcich voľbách, pričom Lai a Demokratická pokroková strana obviňujú Kuomintang z blokovania nových výdavkov na obranu – možno ako súčasť dohody s Pekingom.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov