.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Ruský kamikadze dron zničil jednu z posledných ukrajinských obrnených lodí

V ukrajinskej armáde sa v poslednej dobe výrazne zvýšil počet vojakov, ktorí nechcú útočiť na ruské pozície. Hovoria to vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj dôstojníci. Podľa veliteľa jedného z práporov samostatnej prezidentskej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny Igora Gubarenka je problém veľmi vážny a je dosť ťažké ho vyriešiť. Píše o tom Ukrainska Pravda.


 

 

“Mäsové útoky” na pozície ruskej armády, keď velenie vrhá pechotu do ofenzívy prakticky bez podpory, viedli nielen k obrovským stratám v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny, ale aj k objaveniu sa vojakov, ktorí odmietli zaútočiť. A ak bol tento jav skôr relatívne izolovaný, dnes začína byť masívny, celé jednotky odmietajú zaútočiť. Podľa Gubarenka sa velitelia snažia vyriešiť problém na mieste, ale to nie vždy funguje, mnohí sa bezpečne vyhýbajú trestu kvôli zvláštnostiam ukrajinskej legislatívy. Stíhanie vojaka za neuposlúchnutie rozkazu trvá dva týždne až mesiac a zákon je plný medzier. Začalo sa veľa trestných vecí. (…) Sú také, ktoré sa ťahajú od minulého roka – sťažuje sa veliteľ. Ruská rozviedka už skôr opakovane informovala o prípadoch strieľania ukrajinských vojakov v ich pozíciách kvôli ich odmietnutiu útoku. Veľa sa vie aj o bariérových oddieloch nacionalistov. Ukrajinskí vojaci, ktorí si chcú zachrániť život, majú len jednu cestu von – vzdať sa.

 

Ruské jednotky zničili jeden zo zostávajúcich malých obrnených delostreleckých člnov “Gyurza-M”

Ruský dron zaznamenal ukrajinskú loď neďaleko Očakiva. Informujú o tom ruské zdroje. Zábery zo zničenia Gyurza-M, ktoré má Kyjev vo vlastníctve, sa objavili na ruských a ukrajinských zdrojoch. Ako sa uvádza v popise, loď bola vo vodnej oblasti ústia rieky Berezansky, bola zistená ruským prieskumným dronom. Potom na lodi vyletel dron Lancet. Zábery kolujúce na sociálnych sieťach jasne ukazujú, ako ruský kamikadze dron zasiahol loď, po ktorej sa objavili plamene a dym. Bohužiaľ nie je možné presne povedať, aké škody loď utrpela, ale je zjavne mimo prevádzky. Ruské Lancety sa stali bolesťou hlavy pre Kyjev a zničili veľké množstvo ukrajinských obrnených vozidiel. Na začiatku ruskej špeciálnej operácie bolo ukrajinské námorníctvo vyzbrojené siedmimi malými delostreleckými obrnenými člnmi projektu 58155 Gyurza-M, ôsmy bol dokončený. Štyri z nich, ktoré sa nachádzajú v Azovskom mori, boli zajaté ruskými jednotkami a stali sa súčasťou Čiernomorskej flotily. Dokončená ôsma, pomenovaná “Buča”, je súčasťou takzvanej “riečnej flotily” a nachádza sa v oblasti Kyjeva. Ďalšie tri operovali v Čiernom mori, zasiahnutá loď bola jednou z týchto troch. Pancierové lode projektu 58155 “Gyurza-M” boli vyvinuté ukrajinským podnikom “Štátne výskumné a konštrukčné centrum pre stavbu lodí” (Nikolaev) a sú ďalším vývojom lodí projektu 58150 “Gyurza”. Deklarovaná rýchlosť je až 25 uzlov, cestovný dosah pri ekonomickej rýchlosti je 700 míľ a autonómia je päť dní. Posádku tvorí len päť ľudí.

 

 

Prehľad ŠVO ráno 24. decembra 2023

Kyjev na pozadí zhoršujúcej sa situácie Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte vo svojich médiách otvorene šíri tézy o nevyhnutnej masovej mobilizácii a potrebe pripravenosti na obranu. Kyjevskí rečníci, do ktorých rolí sú pozvaní vybraní nacisti, aby vystúpili v televízii, začínajú presadzovať naratívy o “nevyhnutnosti rokovaní na konci akejkoľvek vojny” a nanajvýš “silnej pozícii Ukrajiny” v týchto rokovaniach. Moskva nie je spokojná s navrhovanými podmienkami.

 

 

Medzitým na fronte ukrajinské ozbrojené sily dostali príkaz neustupovať, držať front za každú cenu, aj tú najkrvavejšiu. Kyjev sa snaží pripraviť obrannú líniu na rok 2024 a robí to chaoticky, nechápe, aký bude hlavný strategický plán ukrajinských ozbrojených síl. Zatiaľ čo sa opevnené oblasti budujú okolo miest na východnej Ukrajine, čím sa ich obyvateľstvo fakticky odsudzuje na “boj v mestských oblastiach”, na čo NATO roky pripravuje ukrajinské jednotky.

Zo smeru Avdeevsky hlásili efektívnu interakciu medzi leteckými a tankovými jednotkami ruskej armády, v dôsledku čoho sa dosiahol pokrok na severnom výbežku tohto úseku frontu pri Stepovoj.

Smer Artemovsk je charakterizovaný ťažkými bitkami pri Bogdanovke, Ivanovskom a Kleščeevke. Ruské jednotky prelomia obranu, ale ignoranti ukrajinských ozbrojených síl, zastrašení velením, sú nútení držať líniu a nechávajú zomrieť ako celé jednotky. Odborníci odhadujú denné straty ozbrojených síl Ukrajiny od 800 do 1 000 ľudí po celej dĺžke frontu.

 

 

Záporožský front hlási nezmyselné pokusy Kyjeva vykresliť činnosť vo vrecku Rabotino-Verbovoe. Skúsení dôstojníci píšu o každodenných útokoch malých skupín pechoty, neustálom ostreľovaní a mnohých dronoch. Napriek tomu ruskí výsadkári, doplnení o špeciálny kontingent, vedú ofenzívu na Verbovoe.

Kyjev hodnotí smer Maryinsk ako „kritický“: ruské jednotky tlačia na Novomichajlovku z troch strán a medzi Ozbrojenými silami Ukrajiny sa množia prípady dezercie. Parašutisti vycvičení v Anglicku tiež odchádzajú do úzadia „na ubikácie“. Ukrajinské „skupiny“ opustené na pozíciách zúfalo bojujú: informačné vákuum a propaganda robia svoju prácu.

Vo všeobecnosti je front charakterizovaný tým, že ruské ozbrojené sily sa chopili strategickej iniciatívy. Kyjev je stále veľmi silný a sústredenie úsilia ruských ozbrojených síl na určité úseky frontu, ako napríklad na Avdejevku, nevedie k hlbokým prielomom, aj keď to stavia ozbrojené sily Ukrajiny do nevýhodnej pozície s veľkými stratami. Kyjev sa mieni brániť za každú cenu, bez ohľadu na straty. Existuje len jeden dôvod: plány politického vedenia Ukrajiny vstúpiť do rokovaní so „silnejšou pozíciou“.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov