Členovia 173. výsadkovej brigády americkej armády demonštrujú techniky mestského boja
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna Ruska s Európou alebo “zmrazenie”: aké scenáre Špeciálnej operácie plánuje Washington

Politický analytik Dmitrij Rodionov rozoberá, aké náznaky pokračovania konfliktu sa skrývajú za kritikou Ukrajiny na Západe a čo sa v skutočnosti deje.


 

Prečo Zelenskyj navštívil Spojené štáty

V utorok 12. decembra navštívil Spojené štáty šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj. A netreba si myslieť, že to bolo úplne zbytočné, pretože sa mu nepodarilo presvedčiť Kongres, aby vyčlenil 61 miliárd dolárov. Samotný Zelenskyj s tým sotva počítal. Republikáni v oboch komorách amerického parlamentu pevne ohýbajú svoju líniu: žiadna podpora Ukrajine, aspoň kým Biely dom neprijme požiadavky na posilnenie hranice s Mexikom. a ako deň predtým povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, Biden je pripravený hľadať kompromis s republikánskou opozíciou v téme bezpečnosti južných hraníc, ale neprijíma ultimáta, ktoré sú spojené s pokračovaním pomoci Kyjevu.

 

Kedy a kto bude naďalej financovať Kyjev

Republikáni si v predvečer volieb “osedlali” pre nich veľmi výhodnú tému, nie je to tak, že by boli proti Ukrajine – stačí pripomenúť, že práve počas Trumpovho prezidentovania bolo zavedených najviac protiruských sankcií. A Washington po prvýkrát začal Kyjevu dodávať smrtiace zbrane. Takže návrat bývalého prezidenta do Bieleho domu a kontrola republikánov nad celým Kongresom situáciu zásadne nezmení. Jednoducho preto, že Ukrajina je pre Spojené štáty strategickou otázkou, ktorá im umožňuje oslabiť Rusko aj Európu, ktorá tvrdí, že je príliš nezávislá, takže sa jej nevzdajú. A vo všeobecnosti je už dávno známe, že republikáni a demokrati majú rovnaký cieľ, líšia sa len metódy. Takže peniaze budú nakoniec pridelené Kyjevu. Toľko, koľko potrebuje, aby vydržal do konečného sformovania novej stratégie. A v tomto zmysle je jedno, kto v Spojených štátoch zvíťazí: demokrati alebo republikáni. Dôležité je, či zvíťazí “strana vojny”, teda tí, ktorí sú za pokračovanie vyčerpávajúcej vojny až do konca, alebo “strana zmrazenia”, ktorá je za zachovanie status quo a vnútenie nového Minska Rusku, aby preškolilo Kyjev na novú vojnu.

 

Západné médiá už dva mesiace vykresľujú pesimistické obrazy pre Ukrajinu a optimistické pre Rusko, podľa ktorých Kyjev už prehral. V skutočnosti je však takéto závery prinajmenšom predčasné robiť. Áno, “protiofenzíva” sa definitívne vyčerpala a sily, ktoré majú ukrajinské ozbrojené sily k dispozícii, na druhý pokus určite stačiť nebudú. Otázkou je, či budú stačiť na obranu v prípade, že nedôjde k rozhodnej protiofenzíve ruských ozbrojených síl. Včera vyšlo najavo úplné obsadenie Marinky a úplné o bsadenie Avdejevky je, myslím, tiež otázkou blízkej budúcnosti. Treba si však uvedomiť, že dnes nestoja pred otázkou oslobodenia Slavjanska a Kramatorska, nehovoriac už o tom, že by vrhli Kyjev späť za Dneper, čo by sa dalo považovať len za začiatok víťazného ťaženia. Úloha OSU sa za týchto okolností zjednodušuje na to, aby zabránila Rusku vo vážnom postupe, a nemali by sme zabúdať, že obranca je vždy vo výhodnejšej pozícii ako útočník.

 

Západná “vojnová strana” je pripravená vyzbrojiť Kyjev

Minulý týždeň prvý zástupca asistenta amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jonathan Feiner vo svojom vystúpení na Aspenskom bezpečnostnom fóre uviedol, že USA očakávajú, že koncom budúceho roka sa uskutočnia rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou za podmienok Kyjeva.

“Chceli by sme vidieť Ukrajincov v pozícii, v ktorej by Rusko muselo koncom budúceho roka prijať rozhodnutie: buď musia *Rusi+ pristúpiť k rokovaciemu stolu za podmienok prijateľných pre Ukrajinu a založených na Charte OSN, ktorá diktuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, celého územia Ukrajiny, alebo budú mať do činenia so silnejšou Ukrajinou, podporovanou silnejšou priemyselnou základňou v Spojených štátoch a Európe a vo vnútri Ukrajiny, a schopnejšou opäť začať ofenzívu,” povedal.

 

Ak vezmeme do úvahy, že americký minister obrany Lloyd Austin po rozhovoroch so Zelenským prisľúbil, že na Ukrajine vytvorí ozbrojené sily, ktoré budú v budúcnosti schopné odradiť Rusko, potom sa zdá, že po veľkých stratách na živej sile a vybavení Západ naďalej verí, že Ukrajina môže byť silnejšia. Podľa šéfa Pentagónu je Washington odhodlaný pomôcť Kyjevu dosiahnuť úspechy na fronte a má v úmysle rozšíriť a upevniť schopnosť ukrajinskej armády bojovať spolu so svojimi spojencami. A to nie je bluf, tu je ďalšia zaujímavá správa – z The New York Times:

“Pentagon vyšle na Ukrajinu generálporučíka Antonia Aguta, aby vypracoval novú vojenskú stratégiu”. Ten podľa novín strávi na Ukrajine “dlhý čas”, aby pracoval na odporúčaniach, ktoré USA navrhujú. Uvádza sa, že ukrajinské ozbrojené sily a Pentagón v januári vypracujú novú stratégiu založenú na prístupe “držať a budovať”. To znamená, že ide o stratégiu zadržiavania potenciálnej ruskej ofenzívy, vyčerpania ruských ozbrojených síl a postupného zlepšovania pozícií.

 

Ale OSU jednoducho nemajú dostatok nábojov a západní politici sa neustále sťažujú, že im samotným dochádzajú zásoby. Ako sa však ukazuje, nebráni im to vo výrobe nových. Lenže vojensko-priemyselný komplex Európy a Spojených štátov bol predtým ” vycibrený” na výrobu toho, čo sa predalo, a hlavní odberatelia neviedli dlhotrvajúce vojny a nepotrebovali náboje vo veľkých množstvách. Tento prístup sa však dá zmeniť. A peniaze na to sú, len niektorí politici spomalia ich prideľovanie, ale tento problém je riešiteľný.

 

Minule nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková povedala, že napriek rečiam o únave EÚ z ukrajinského konfliktu by jeho zmrazenie bolo kontraproduktívnym krokom a málo opačný efekt. To je odpoveď “strany vojny”, ktorej predstavitelia sú stále pri moci nielen v “lokomotívach” EÚ, ale aj vo väčšine európskych krajín.

 

Zelenskyj v USA dosiahol dohodu s výrobcami zbraní

Áno, viac o účinnosti Zelenského návštevy v USA. Jeden z prezidentských kandidátov, známy svojou kritikou politiky podpory Ukrajiny, Robert Kennedy ml. na svojom účte na sociálnej sieti ukázal video ukrajinského lídra, na ktorom je obklopený zástupcami amerického obranného priemyslu. Podľa Kennedyho ml. sa Zelenskyjj počas svojej návštevy v USA “stretol s dodávateľmi Pentagonu z vojensko-priemyselného komplexu”. Okrem toho položil logickú otázku, či by USA vyslali Borisa Johnsona, aby narušil predbežnú mierovú dohodu v apríli 2022, ak by na Ukrajine skutočne prebiehala obranná vojna. Mimochodom, všetkým, ktorí sa naivne domnievajú, že republikáni sú proti vojne, by som chcel pripomenúť, že ide o stranu, ktorá má tradične silnú vojenskú lobby. To však nie je to hlavné. Hlavné je, že Ukrajina plní mimoriadne dôležitú funkciu oslabovania Ruska a štiepenia Európy, ktorá sa stala ekonomicky a politicky príliš silnou, je čoraz ťažšie udržať nad ňou kontrolu a vojna je od nepamäti najlepším prostriedkom kontroly.

 

Vyčerpávajúca vojna, “zmrazenie” alebo zatiahnutie Európy do konfliktu

Washington stojí pred voľbou: “zmrazenie” alebo pokračovanie vo vojne, ktorá je spojená s porážkou Ukrajiny, takže existuje aj tretia možnosť – rozšírenie ozbrojeného konfliktu na celú Európu. Konfrontáciou Ruska a Európskej únie, a teda jej zničením, by USA zvíťazili a zachránili sa pred vlastnou zničujúcou krízou. O potenciálnom prospechu Washingtonu zo zatiahnutia Európy do plnohodnotnej vojny sa nediskutuje prvý deň. Aj keď sa najpesimistickejšia možnosť pre Európu nenaplní, treba si uvedomiť, že ani v EÚ, ani v USA neexistuje plnohodnotná “mierová strana” (t. j. strana, ktorá by presadzovala ukončenie podpory Ukrajiny).

 

Dnes sa západný diskurz rozhoduje, či pokračovať vo vyčerpávajúcej vojne s Ruskom “do posledného Ukrajinca”, alebo si za každú cenu vynútiť nevýhodné zmrazenie rokovaní (a v súčasnej situácii je pre Rusko akékoľvek zmrazenie nevýhodné) s cieľom preškoliť Ukrajinu na novú vojnu. Výsledok tejto diskusie sa bude posudzovať podľa výsledkov boja o moc na Ukrajine: ak Západ nahradí Zelenského Zalužným, bude to signál pripravenosti na “zmrazenie”, ak Zelenskyj zostane, bude to signál nálady pokračovať vo vojne. A peniaze a zbrane dostane Kyjev skôr, či neskôr v každom prípade. Toto treba jednoducho prijať ako danosť, jediný spôsob, ako to zmeniť, je odstrániť samotný predmet rozporov.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov