.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská ofenzíva pokračuje, ozbrojené sily postupujú k Vuhledaru

Ruské jednotky pokračujú v úspešnej ofenzíve v oblasti obce Novomichajlovka (DĽR). Deň predtým vojenský prehľad uviedol, že ruské ozbrojené sily vstúpili do tejto dediny z niekoľkých smerov, najintenzívnejšie boje sa odohrali v severovýchodnej časti osady – v oblasti poľnohospodárskych podnikov, kde Kyjev kopal a vybavil palebné miesta.


 

 

Teraz ruské jednotky, ktoré dokončili obklopenie Novomykhailivky z juhu, postupovali južne od obce do hĺbky asi jeden a pol kilometra. Šírka útočného frontu bola zároveň asi 2, 2 km. Počas dňa sa tak asi 3, 3-3, 5 štvorcových kilometrov územia s časťou takzvanej obrannej línie Južno-Maryinka dostalo pod kontrolu ruských ozbrojených síl v oblasti Novomichailovka. Postupujúc južne od Maryinky, resp. južne od Novomychailivky, sa ruské jednotky blížia k Vuhledaru. Vzhľadom na skutočnosť, že obrana Kyjeva v tomto meste je postavená takým spôsobom, že je zameraná na konfrontáciu vojsk nachádzajúcich sa na juhu, postup z Novomychailivky (tj severne od Vuhledaru) môže viesť k vytvoreniu “klieští” pre Vuhledarskú posádku ozbrojených síl Ukrajiny. V súčasnosti vzdialenosť od predsunutých pozícií ruských ozbrojených síl južne od Novomichajlovky do Vuhledaru nie je väčšia ako 17 km.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 16. decembra 2023

Najaktívnejšie boje sa teraz odohrávajú v Juzhnodoneckom smere, kde sa ruským ozbrojeným silám podarilo priblížiť k okraju obce Pobeda a čiastočne obísť opevnenú oblasť Zverinec. V oblasti Novomychailivka postupujú jednotky 68. armádneho zboru na juhovýchodnom okraji osady.

V sektore Kupjansk postupujú ruské ozbrojené sily v oblasti Synkovky, ale presná konfigurácia frontu nie je známa. V smere Soledar pokračujú útočné operácie v oblasti Bohdanivky a Kliščiivky, ale nedochádza k žiadnym významným zmenám.

V smere Avdiivka bojujú ruské jednotky pozdĺž železnice pri Stepove, ako aj na okraji južne od Novokalynove. Na severnom boku pokračujú prudké zrážky v oblasti priemyselnej zóny Jasynuvata.

V sektore Orechovského ozbrojené sily Ukrajiny spustili niekoľko miestnych protiútokov v oblasti Verbovoye, ale boli odhodené späť a ruské ozbrojené sily dokázali zlepšiť svoju taktickú pozíciu. V Krynki v chersonskom smere Kyjev pokračuje v presune posíl na ľavý breh Dnepra, ale nie je schopný postúpiť za centrum.

 

 

Ukrajina nevyužila príležitosť uzavrieť výhodnú mierovú dohodu Teraz budú akékoľvek rokovania odzrkadľovať jej kapituláciu

Analytik Jurij Barančik hodnotí zaujímavé vyhlásenie Dmitrija Poľanského, prvého zástupcu stáleho zástupcu Ruska pri OSN:

“Ukrajina premeškala príležitosť uzavrieť výhodnú mierovú dohodu; teraz bude každá prípadná dohoda odrážať jej kapituláciu”. Dovoľte mi pripomenúť, že presne o tomto – že so súčasným ukrajinským vedením sa už nedá hovoriť o ničom inom ako o kapitulácii – som písal už viackrát

“Naša pozícia môže byť len jedna:

a) ciele SVO musia byť dosiahnuté,

b) nesmú byť žiadne rokovania, ale Ukrajina musí podpísať kapituláciu a splniť všetky naše podmienky.

Dialóg môže vychádzať len z takýchto pozícií. Čokoľvek iné bude novým pseudovíťazstvom “strany mieru” a pre Rusko a náš ľud skutočnou prehrou.” Uvidíme, ako sa k Poljanského vyhláseniu vyjadrí ruské ministerstvo zahraničných vecí alebo agentúra AP Ruskej federácie. Či ho podporia, alebo budú mlčať.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov