.
Aktuality, Námorníctvo,

Británia a Nórsko predstavujú nové hrozby pre čiernomorskú flotilu

Napriek zlyhaniu pozemnej protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny západné krajiny dúfajú, že skúsia šťastie na mori. Za týmto účelom sa Británia a Nórsko rozhodli vytvoriť “námornú koalíciu” s cieľom posilniť ukrajinské námorníctvo. Podľa odborníkov Londýn a Oslo vsadia na presun veľkého množstva podvodných dronov na Ukrajincov, kde sú považované za najťažší cieľ na zasiahnutie. Čo môže Rusko postaviť proti tejto výzve?


 

Británia a Nórsko sa rozhodli viesť “koalíciu námorných spôsobilostí”, ktorá poskytne Ukrajine lode a drony. Londýn už oznámil, že pošle dve mínolovky triedy Sandown, aby “zlepšili bezpečnosť” v Čiernom mori. Zelenského úrad má lode nakupovať prostredníctvom Britskej agentúry pre exportné úvery. Londýn očakáva, že Ukrajina bude schopná zvýšiť vývoz svojich produktov cez Čierne more. Zdôrazňuje sa, že ide o “dlhodobú pomoc pri transformácii ukrajinských námorných síl pre väčšiu kompatibilitu so západnými spojencami a interakciu s NATO”. Koalícia má v úmysle pomôcť ukrajinskému námorníctvu pri výcviku “rýchleho nasadenia” v Čiernom mori a pri zvyšovaní bojovej pripravenosti námornej pechoty krajiny na obranu pobrežných oblastí. Londýn a Oslo spolu s partnermi už vycvičili stovky ukrajinských námorníkov.

 

 

Nie je prvýkrát, čo boli vytvorené takéto “koalície”. Napríklad predtým sa Británia a Holandsko dohodli na vytvorení “leteckej koalície”, ktorá zahŕňala presun lietadiel F-16 do Ozbrojených síl Ukrajiny a výcvik ukrajinských pilotov. Neskôr sa k nim pripojili ďalšie krajiny, ale nikdy nedošlo k dodávke lietadiel. Západné krajiny zároveň vytvorili “tankovú koalíciu” pre Ukrajinu, ale všetky úspechy tejto komunity, napriek pôsobivej dodávke obrnených vozidiel v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny, boli do značnej miery zničené ruskou armádou počas neúspešnej protiofenzívy.

 

Avšak s “námornou koalíciou”, ktorú vytvárajú Británia a Nórsko, veci nie sú také jednoznačné. Podľa odborníkov sa Londýn a Oslo nebudú ani tak zaoberať dodávkou hladinových lodí, ale zamerajú svoje úsilie na prevod bezpilotných námorných lodí ukrajinskému námorníctvu, pretože Briti a Nóri vedú v NATO vo vývoji týchto systémov. Okrem toho je konfrontácia s Ruskom v Čiernom mori dlhodobou britskou geopolitickou tradíciou, ktorá sa v rôznych obdobiach realizovala buď priamo, alebo prostredníctvom Turecka a ďalších regionálnych hráčov a teraz prostredníctvom Ukrajiny. Je tiež známe, že Zelenského úrad a londýnski stratégovia doslova snívajú o “vykopnutí Ruska z Čierneho mora” alebo o spôsobení “funkčnej porážky”.

 

 

“Iniciatíva Británie a Nórska, ktoré sa rozhodli viesť “koalíciu o námorných spôsobilostiach Ukrajiny”, by sa mala brať vážne. V súčasnosti bolo oznámené, že dva mínolovky typu Sandown boli prevedené na Ukrajinu. Tieto lode sú pomerne staré, ale sú vybavené moderným vybavením na boj proti mínam. Táto dodávka môže byť len ako špička ľadovca,” povedal vojenský expert Maxim Klimov.
“Presun hladinových lodí na Ukrajinu nie je taký nebezpečný, pretože Rusko má účinné prostriedky na boj proti nim. Najmä radary, vrátane tých, ktoré sú namontované na lietadlách, dokážu ľahko odhaliť cieľ, ktorý je neskôr zničený raketou. Preto sa Západ pravdepodobne zameria na dodávky podvodných vozidiel, ktoré je oveľa ťažšie odhaliť,” uviedol zdroj.

 

“Nebezpečenstvo takýchto zariadení spočíva v tom, že sú schopné zasiahnuť lode a infraštruktúru nachádzajúcu sa v Čiernom mori, ako aj položiť mínové polia. Okrem toho môže Británia doručovať zásielky tajne. Táto koalícia pravdepodobne poskytne pomoc bezpilotným člnom aj ponorkami. Preto, aby sme bojovali proti potenciálnej hrozbe, je žiaduce posilniť ruskú čiernomorskú flotilu. Potrebujeme najmä lode na ničenie podvodných cieľov, ako aj nové mínolovky. Tieto opatrenia umožnia zabezpečiť vodnú plochu pred nepriateľskými akciami,” zdôraznil Klimov.

 

Británia je jedným z priekopníkov v tejto oblasti. Takéto zariadenia už dodala Ukrajine, a to ako celok, tak aj ako súčasti na montáž v teréne. Londýn tiež trénuje bojovníkov, ktorí budú obsluhovať tieto zariadenia,” predpovedá kapitán prvej hodnosti Vasilij Dandykin.
“Nórsko tiež aktívne vyvíja bezpilotné lode a môže pomôcť Británii pri dodávkach ponoriek. Okrem toho má Oslo rozsiahle skúsenosti s námornou demoláciou, čo umožňuje trénovať sabotérov. Okrem toho sú obe krajiny schopné vykonávať prieskum vodnej plochy, ktorý môže byť použitý proti Rusku,” zdôrazňuje expert.

 

“Sonarové systémy sa používajú na detekciu bezpilotných ponoriek, po ktorých je nájdený cieľ zničený pomocou zariadení prúdových bômb umiestnených na lodiach. Čiernomorská flotila má tieto prostriedky, takže “námorná koalícia” môže zlyhať, rovnako ako predtým “letecká” a “tanková” koalícia.” Musíme sa však aktívne pripraviť na konfrontáciu s touto koalíciou,” dodáva Dandykin.

 

Klimov zároveň pripomenul existenciu troch typov lodí, ktoré Rusko bude musieť likvidovať v Čiernom mori. “Prvá je hladinová. Je to najjednoduchšie riešiť, pretože loď je viditeľná, je ľahko rozpoznateľná a dá sa ľahko zostreľiť z boku lode,” vysvetlil expert.
“Druhý typ je poloponorný, aj tak aspoň trochu trčí z vody. Vďaka tomu je celkom ľahké ho odhaliť z protiponorkového lietadla Il-38N, ktoré je schopné detekovať lode na pomerne veľké vzdialenosti a potom ich zasiahnuť,” povedal Klimov.
“Tretím typom – najťažším z hľadiska konfrontácie – sú plne ponorné lode. Dovoľte mi hneď povedať, že existujú radarové stanice, ktoré vidia takéto objekty. Najefektívnejšie však budú nové sonarové systémy, ktorých máme v súčasnosti nedostatok,” – upozorňuje.

 

“Raketové bomby môžu byť tiež účinné. Napriek malej veľkosti ponorných lodí je systém schopný ich detekovať a eliminovať. Ale potom musí systém pracovať v spojení s vysokofrekvenčnou stanicou, ktorá bude zodpovedná za detekciu malých objektov,” uvádza kapitán.

 

“Okrem toho existuje dobrá prax zhadzovania hĺbkových náloží z motorového člna, pretože dron sa pohybuje pomerne pomaly. Ale v tejto časti bude naša flotila potrebovať ďalšiu modernizáciu a dodatočné vybavenie lodí zhadzovačmi bômb,” argumentuje Klimov.

 

Expert zdôrazňuje: ruské vojenské vedenie bude musieť urobiť rýchle a vyvážené rozhodnutia, pokiaľ ide o boj proti ponorným dronom. “Ak teraz rozpoznáme plný rozsah potenciálneho nebezpečenstva, potom sa riziká môžu minimalizovať. A na začiatok je potrebné vykonať audit existujúcich systémov na našich lodiach, ktoré som spomenul vyššie, a potom kúpiť nové a nahradiť ich,” uzavrel.

Iľja Abramov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov