Veliteľ ukrajinskej armády Syrskij uviedol, že Rusi útočia na ich pozície vo všetkých oblastiach frontu
Aktuality, Bezpečnosť,

Horúca novinka: Ruské sily hlásia, že Ukrajinci prestali držať front

Ukrajina. 13. decembra 2023 (AM) – Dňa 12. 12. 2023 ruské noviny Pravda vyšli so správou, že ukrajinský front sa zosypal a že Ukrajinci ho už prestali držať. Informácia sa vraj zakladá na mnohých správach z rôznych úsekov frontu. Ak je to tak, ukrajinská obrana je už deravá.


 

Prielom do mestskej štvrte Avdejevky

Telegram-kanál “Šepot frontu” Ruslana Tatarinova v pondelok 11. decembra oznámil, že útvary ruskej armády vstúpili do mestskej zástavby Avdejevky z juhovýchodu za priemyselnou zónou. Podľa Telegram-kanálu “Nehumanitárna pomoc a rozviedka” tankový prielom bol uskutočnený severne od záhradkárskej oblasti “Vinohradníci” na ulici Kolosova. Keďže na použitie dronov bolo zlé počasie, zapracoval faktor prekvapenia a “do prielomu sa nahrnula ruská pechota”.

 

 

Telegram-kanál Condottierro potvrdzuje upevnenie sa v obytnej štvrti mesta a aj to, že ešte v noci sa uskutočnila rotácia vojsk. “Prisunuli na obrnencoch veľa munície a všetkého nevyhnutného. Oponenti sa zosypali, čo sa u nich deje v 47-mej brigáde. Zdá sa, že ide o tiché odmietnutie bojovať,” uvádza zdroj telegram-kanálu. Taktiež sa oznamuje, že záhradkárska osada “Vinohradníci” je už úplne v ruských rukách, zostáva dobyť blízke štrkovisko.

 

 

Prielom k Časovmu Jaru, mesto je obsadené polkruhom
Prudko sa mení situácia aj smerom na dôležité logistické centrum – mesto Časov Jar na arťomovskom smere. Útok sa vedie dvomi smermi: cez dedinu Krasnoje (Ivnovskoje) a severnejšie od Bogdanovky, na okraje, ktorej už OS RF zašli. “Ak obsadíme výšiny nad Ivanovskym, tak ukrajinským silám, ktoré okupujú Časov Jar a Konstantinovku, bude veľmi smutno,” napísal vojenský dopisovateľ Aleksandr Sladkov do Telegramu. Poznamenáva tiež, že ukrajinské delostrelectvo “mlčí” a “nepriateľská pechota sa vzdáva alebo ustupuje”.

 

Ukrajinské zdroje oznamujú, že v predvečer bola do tyla od Arťomovska vyvedená v bojoch zrednutá 3. útočná brigáda OSU (čo je bývalý pluk Azov), ktorá bola hlavnou údernou silou v útočnej činnosti OSU. Morálny duch iných bojovníkov OSU tu značne poklesol, preto začali ustupovať.

 

Čo sa týka Bogdanovky, “Šepot frontu” ráno 12. decembra oznámil, že OS RF sú už v dedine a “v Bogdanovke sú také miesta, kde je s ďalekohľadom vidieť Časov Jar”.

 

Ruské Telegram-kanály hovoria aj o bojoch na smeroch od Bogdanovky na severozápad ku Grigorievke a na sever k Orechovo-Vasilievke, stretajúc sa s útočiacimi útvarmi od Berchovskej vodnej nádrže – na sever od Kleščovky.

 

Uvedomme si, že…
… aj na juhu Kleščovky prebieha úspešný útok. Znamená to, že Arťomovsk sa oslobodzuje od hrozby opätovných “klieští”, čo bol od minulého roka plán OSU hneď po dobytí mesta skupinou Wagner. Je tiež očividné, že útok sa vedie aj po trase M03 na Slavjansk. Gubernátor Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij potvrdil úspech armády Ruska na Vremenskom výstupe na severovýchod od Novopokrovky. Vyvádzajú sa odtiaľ útvary nacistického zoskupenia “Marun”, ktoré majú značné straty. Na ich miesto prichádzajú zmobilizovaní nováčikovia. Predpokladá sa, že OS RF čoskoro oslobodia Robotino.

 

 

Front, držaný OSU, sa “rozplýva”

Telegram-kanál Condottierro poukazuje na to, že ” front OSU sa na naše chápanie nejako absurdne rozplýva po celej dĺžke línie bojového dotyku”. Ukrajinskými vojskami opustené postavenia a naše postupy majú za uplynulý deň hodnotu 1,5 km do hĺbky. Týka sa to Limanského smeru a Arťomovska, kde sme vyradili “opory” pred Ivanovkou. A taktiež smerom na Mariinku, Ugledar a Avdejevku,” píše zdroj, ktorý predpokladá, že OSU len čakali na prechod k “strategickej obrane”. A “mazáci” zakolísali. Ukrajinské zdroje poznamenávajú, že na línii bojového dotyku OSU už veľmi silno cítia deficit ťažkej, strednej a dokonca aj ľahkej bojovej techniky. Fakticky všade teda musí bojovať pechota. Situácia je zložitá a komplikovať sa bude čoraz viac.

 

Vo Verchovnoj rade Ukrajiny navrhujú každodennú modlitbu za víťazstvo OSU

 

Poslanci Verchovnoj rady Ukrajiny cítia krach: niektorí odovzdávajú mandáty, iní sa verejne modlia
Ostávajúci poslanci naozaj navrhujú celej Ukrajine každodenne sa modliť za OSU. Naozaj čudné veci sa dejú v Kyjeve. “Sluhovia ľudu” vo Verchovnoj rade už podľa všetkého stratili akúkoľvek nádej na svojho prezidenta Zelenského, v podstate sa už nespoliehajú ani na USA a ani na EÚ. Jediné, čo im vraj ostáva, je dovolávať sa vyšších síl. Poslanec Verchovnoj rady z prezidentskej strany “Sluhov ľudu” Georgij Mazurašu navrhol zaviesť každodennú všenárodnú modlitbu za víťazstvo Ozbrojených síl Ukrajiny a už podal na to návrh zákona (je to aj na stránke Vrchovnoj rady).

 

Ak to pomohlo Churchillovi…
Podľa jeho názoru to treba urobiť aj preto, lebo taká modlitba sa už osvedčila a “zmenila chod dejín v iných štátoch”.
“V máji 1940 premiér Veľkej Británie Winston Churchill ustanovil Deň národnej modlitby. O päť dní po tom prišla na ostrovy zvesť o úspešnej evakuácii britskej armády z Dunquerku,” vyhlásil poslanec. Okrem toho, vraj, celonárodnú modlitbu vyhlásili v USA v predvečer výsadku spojencov v Normandii v roku 1944. Je pravdou, že táto aktivita bola len jednorazová, no Mazurašu navrhuje uskutočňovať na Ukrajine celonárodnú modlitbu každodenne. V rámci opodstatnenia svojho návrhu poslanec pripomenul, že prezident Zelenskij podpísal výnos o všenárodnej minúte ticha za padlých, ktorá sa koná každý deň o 09.00 hod miestneho času.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov