.
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerika už nedokáže zarábať peniaze tak, ako kedysi

USA, 14. november 2023 (AM) – Americké štátne dlhopisy už neslúžia ako bezpečný prístav v čase globálnych otrasov Vojna na Blízkom východe prepadla hodnotu amerického štátneho dlhu. Klasická schéma získavania svetového kapitálu prostredníctvom vojny na Blízkom východe už nefunguje. V deň útoku Hamasu na Izrael hodnota amerického štátneho dlhu prudko klesla a stále klesá. Svetové hedžové fondy ukončili október s rekordnou čistou krátkou pozíciou vo futures na americké štátne dlhopisy. Regulačné orgány vyjadrili obavy z rizík pre finančnú stabilitu, ktoré by mohlo vyplynúť z náhleho a chaotického uzavretia týchto stávok v prípade nepriaznivého scenára na trhu s dlhopismi,” píše The Globe and Mail.


 

Krátka pozícia na burze (short) je stávka na to, že cena aktíva klesne, zatiaľ čo dlhá pozícia (long) je stávka na to, že cena aktíva stúpne. Klesajúce ceny dlhopisov znamenajú vyššie výnosy a naopak. Bezprostredne po začiatku konfliktu na Blízkom východe sa hlavným akciovým trendom stal výpredaj amerických štátnych dlhopisov (trejeris). V októbri globálne fondy “zvýšili svoju čistú krátku pozíciu v dvojročných amerických futures o 242 000 kontraktov na 1,6 mil. kontraktov a v päťročných futures o 193 000 kontraktov na 1,93 mil. Obe tieto sumy predstavujú čerstvé rekordy.”

 

“Blízky východ sa rozhorí vždy, keď strýko Sam potrebuje získať peniaze z vonkajšieho sveta. Tento stroj kedysi fungoval dokonale. Posledných 80 rokov zostával dlh USA najistejším útočiskom na zachovanie kapitálu v prípade kríz a nepokojov. Vždy, keď domáci trh nedokázal dodať americkému ministerstvu financií potrebnú likviditu, urobili to externí investori, ktorí sa panicky obávali ďalšej eskalácie arabsko-izraelského konfliktu. Avšak súdiac podľa toho, že Izrael sa už ocitol v plameňoch, Irán, Turecko a Saudská Arábia sa pripravujú na vojnu a cena amerických dlhopisov naďalej klesá – mašinéria umelo vyvolaných kríz ako motivácia na nákup amerických pokladov sa rozpadla,” hovorí Jevgenij Ogorodnikov, finančný analytik časopisu Expert.

 

 

Známy ruský maklér Dmitrij Golubovskij upozorňuje na “bezprecedentný kolaps dolárového trhu s dlhom” na pozadí eskalujúceho konfliktu na Blízkom východe, pričom ide o kolaps trhu s vládnym dlhom: “V celej histórii Spojených štátov ešte nikdy nedošlo k takému kolapsu. Pokiaľ existujú od svojho vzniku, nikdy tu nebola taká negatívna dynamika… Zdá sa, že cenné papiere (americké poklady) sú už veľmi lacné, ale nechcú ich kupovať.” Dánsky finančný analytik Thorsten Slok upozorňuje, že “pred desiatimi rokmi vlastnili cudzinci 33 % amerického štátneho dlhu. Teraz toto číslo kleslo na 23 percent”.

 

 

 

Profesionálni investori na celom svete analyzujú predovšetkým vzorce dynamiky 10-ročných amerických štátnych pokladničných poukážok, aby vyvodili závery o ďalšom vývoji na trhoch. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov začali rásť, resp. ich hodnota klesať, počnúc rokom 2016 v súvislosti s politickými bojmi, ktoré sa začali v Spojených štátoch. V roku 2020, keď sa začala “pandémia”, však výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov dosiahli rekordne nízku úroveň 0,54 %, keď investorov zachvátila panika a svetové trhy upadli do chaosu. Globálny kapitál sa ponáhľal investovať do aktíva číslo jeden – amerického štátneho dlhu.

 

 

Až donedávna sa americké štátne dlhopisy považovali za najbezpečnejšie investície na svete a v časoch geopolitických nepokojov bol o americké poklady zo strany medzinárodných investorov veľký záujem. Teraz však vypuknutie vojenského konfliktu na Blízkom východe len prehĺbilo negatívny trend posledných dvoch rokov, keď sa globálni investori sťahovali z amerických štátnych dlhopisov. Navyše, dva a pol týždňa po začiatku vojenského konfliktu medzi Izraelom a Hamasom agentúra Bloomberg píše: “Na globálnych dlhopisových trhoch sa prvýkrát v histórii vyskytla nepravdepodobná anomália: výnosy dlhopisov rozvíjajúcich sa trhov… klesli pod úroveň amerických štátnych dlhopisov. Výpredaj amerického štátneho dlhu, ktorý sa začal v máji, spôsobil, že náklady na požičiavanie si v najväčšej svetovej ekonomike stúpli na priemerný výnos 5 percent…. V uplynulých dňoch sa objavila anomália, keď sa výnosy *amerických+ štátnych dlhopisov nakrátko obchodovali nad výnosmi rozvíjajúcich sa trhov.” Možno však túto situáciu nazvať anomáliou, keď za posledných päť mesiacov priemerný výnos amerických štátnych dlhopisov vzrástol približne o 140 bázických bodov a výnosy rozvíjajúcich sa trhov len o 20 bázických bodov? Guillaume Tresca, globálny stratég pre rozvíjajúce sa trhy v Generali Investments (Paríž), uviedol: “Očakávam, že sadzby americkej štátnej pokladnice budú v strednodobom až dlhodobom horizonte klesať, čo by malo viesť aj k poklesu sadzieb na miestnych rozvíjajúcich sa trhoch, ale pomalším tempom ako sadzby *americkej+ štátnej pokladnice.” Aký majú globálni investori dôvod zbavovať sa amerických pokladničných poukážok?

 

 

V prvom rade je to záporné rozpätie amerických pokladničných poukážok, ktoré sa začalo koncom minulého roka a lokálne maximum dosiahlo v októbri 2023. Na akciových trhoch je spread rozdiel medzi cenou, za ktorú je záujemca ochotný kúpiť akciu (nákupná alebo predajná cena), a cenou, za ktorú sa bude predávať (nákupná cena).

 

 

Zvyčajne sa toto rozpätie na určité obdobie pred nástupom recesie dostáva do záporných hodnôt, potom sa dostane z červeného pásma mínus 0,26 % a od tohto momentu sa považuje za spoľahlivý predstihový ukazovateľ recesie. Od začiatku roka 2023 sa spread amerických pokladničných poukážok vyšplhal ďaleko za červenú zónu a zostáva v nej dodnes. Objektívna finančná analýza teda ukazuje, že o 3 až 4 mesiace by sa americká ekonomika mohla ocitnúť v recesii a investovať do amerického štátneho dlhu, ktorý sa de facto vymkol spod kontroly, je mimoriadne riskantné. Nemôže rásť donekonečna. Za každých okolností dôjde ku korekcii. Buď americký vládny dlh prestane rásť, alebo ho znehodnotí inflácia. To prudko zasiahne svetové financie, keďže americké poklady sú najväčšou triedou aktív na svete. Tieto dlhopisy vlastní obrovské množstvo investorov: vlády, penzijné fondy, banky. Skôr či neskôr všetci prídu o svoje peniaze: buď ich zhltne platobná neschopnosť/reštrukturalizácia, alebo inflácia. Nie je však až také dôležité, kedy sa začne prípadná recesia v ekonomike USA. Dôležité je, že stroj na liečenie amerických financií podnecovaním svetových konfliktov sa pokazil, a zdá sa, že nadobro.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov