.
Aktuality, História,

Aký je čínsky plán s ľudstvom na planéte Zem

Informačná kancelária Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky zverejnila správu s názvom: “Globálne spoločenstvo pre spoločnú budúcnosť: Čínske návrhy a činy” Vo svete to nevyvolalo senzáciu, na Západe to bolo vnímané ako ďalší propagandistický ťah Pekingu. Tento dokument zároveň zhŕňa implementáciu množstva globálnych myšlienok Číny v oblasti medzinárodnej politiky, bezpečnosti a ľudského rozvoja. Na začiatok je Čína v tejto fáze jedinou svetovou mocnosťou, ktorá ponúka holistickú ideologickú a praktická koncepcia ľudského rozvoja, alternatívu k západnej vízii budovania vzťahov medzi štátmi a národmi založených na “pravidlách”, je založená na nasledujúcich princípoch.


 

Odmietanie politiky z pozície sily a vnucovania vlastnej vôle štátom a národom

Čínsky koncept “hry s nulovým súčtom” znamená zbytočnosť interakcie bez zohľadnenia záujmov všetkých, potreby dosiahnuť konsenzus. Budovanie globálnej komunity so spoločnou budúcnosťou znamená snahu o otvorenosť, inkluzívnosť, vzájomný prospech, rovnosť a spravodlivosť, uvádza sa v Bielej knihe. Cieľom nie je nahradiť jeden systém alebo civilizáciu iným. Namiesto toho hovoríme o krajinách s odlišnými sociálnymi systémami, ideológiami, históriou, zdieľanými právami a zdieľanými zodpovednosťami v globálnych záležitostiach.

 

Ako sa uvádza v preambule, správa odráža “príspevok Číny ku globálnemu úsiliu chrániť náš spoločný domov (tj. planétu Zem) a vytváranie lepšej budúcnosti a prosperity pre všetkých… Vízia spoločnej budúcnosti globálnej komunity berie do úvahy blaho celého ľudstva. Zakladá sa na pozorovaní súčasnosti a výhľadovom plánovaní do budúcnosti. Stanovuje ciele, načrtáva cestu a navrhuje akčné plány na ich dosiahnutie. Týka sa budúcnosti ľudstva a osudu každého človeka.”

 

V čínštine trochu zdobené. Ide však o to, aby sa zohľadnili záujmy všetkých ľudí bez ohľadu na krajinu, národnosť, náboženstvo a každého jednotlivca. Toto je presný opak militantného vnucovania takzvaných demokratických hodnôt a pohŕdania záujmami a suverenitou krajín a národov v mene týchto “hodnôt”. Čína vyznáva a ponúka svetu úplne inú cestu rozvoja a hovorí, že za žiadnych okolností nebude taká ako Západ a nebude učiť národy a krajiny, ako žiť. Naopak, ponúka úžitok z rozvoja samotnej Číny a je pripravená podeliť sa o jej výhody bez toho, aby sa jej musel podobať.

 

Táto správa bola vydaná pri príležitosti desiateho výročia myšlienky čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga vytvoriť spoločenstvo ľudstva so spoločným osudom. Práve táto myšlienka je kľúčová pre celkový čínsky koncept budovania nového svetového poriadku a medzinárodných vzťahov založených na univerzálnom konsenze. Podstatou konceptu “spoločenstva so spoločným osudom ľudstva” je vytvorenie sveta, v ktorom je univerzálna bezpečnosť, spoločná prosperita, otvorenosť a tolerancia, čistota a krása. Vo svete globalizácie sú všetky národy a krajiny vzájomne prepojené. Akýkoľvek rozpor alebo konflikt má za následok reťaz nezvratných dôsledkov pre ľudstvo. A tomu všetkému sa treba vyhýbať

 

Čína vychádza zo skutočnosti, že všetci ľudia na planéte sú jedna veľká rodina, ich záujmy sú prepojené a budúcnosť je prepojená. Táto vízia je v priamom protiklade k blokovej politike, pojmom “moc robí správne”, “univerzálnym hodnotám” a vedie k uvedomeniu si potreby nastolenia spravodlivejšieho medzinárodného poriadku. Čína vníma Zem nie ako arénu pre boj medzi krajinami, ale ako platformu pre ľudské spolužitie. Napriek rozdielom a svojráznostiam sa krajiny môžu rozvíjať spoločne v harmónii a jednote a práve táto rôznorodosť dáva silu globálnemu rozvoju…

 

Žiadna krajina by nemala otvárať Pandorinu skrinku zámerným vyvolávaním nepokojov a ozbrojených konfliktov alebo podkopávaním právneho štátu. Krajiny musia navzájom rešpektovať svoju suverenitu a územnú celistvosť, navzájom rešpektovať svoje kľúčové záujmy a hlavné záujmy a rešpektovať cestu rozvoja a sociálny systém, ktorý si zvolili iné národy. Tieto myšlienky sú v správe ešte raz zdôraznené. Táto vízia sveta a pohľad na medzinárodnú politiku sú v súlade s tradičnou čínskou filozofiou a kultúrou.

 

Vezmime si napríklad najdôležitejší koncept pre konfucianizmus “He (和)”, čo znamená mier a harmónIa. Podľa Konfucia “ušľachtilí ľudia súhlasia s inými ľuďmi a majú odlišné názory”. “Harmónia tvárou v tvár odlišnosti” znamená uznanie kultúrnych rozdielov a individualít, potvrdzujúce vlastnosti a hodnoty rôznych národov, regiónov a národných kultúr na základe vzájomného porozumenia.

 

Ďalšia téza konfucianizmu znie: “Harmonizujte desaťtisíc susedných krajín”. Podľa tohto princípu sa Čína od staroveku snažila regulovať vzťahy medzi národmi mierovou cestou. Staroveká čínska filozofia kládla väčší dôraz na potrebu dosiahnuť harmóniu medzi človekom a prírodou. Táto myšlienka je zhmotnená nielen v koncepcii “spoločného osudu ľudstva” a potrebe starať sa o bohatstvo dané prírodou, ale je implementovaná aj do environmentálnej politiky ČĽR. Ako viete, Čína najrýchlejšie na svete prechádza na obnoviteľné zdroje energie. Čína je pred všetkými krajinami sveta aj v rozsahu výsadby nových lesov, čo výrazne prispieva k boju proti klimatickým zmenám.

 

Všetky tieto myšlienky sa môžu zdať (najmä západniarom) trochu idealistické a nepraktické. Myšlienka spoločného osudu ľudstva je však zahrnutá v Ústave Čínskej ľudovej republiky, Charte CPC, a je základom zahraničnej politiky Čínskej ľudovej republiky, ktorú presadzuje Ústredný Výbor KSČ a Ministerstvo zahraničných vecí Číny. Koncept sa realizuje v rôznych smeroch – v politike, ekonomike, kultúre a ekológii. Vo všetkých týchto oblastiach existujú zodpovedajúce globálne rozvojové programy, do ktorých Čína investuje značné zdroje.

 

Globálny projekt “Jeden pás , jedna cesta” je práve praktickým stelesnením myšlienky komunity so spoločným osudom ľudstva a skutočným príspevkom k jej realizácii. A bez ohľadu na to, čo o tom hovoria na Západe, vďaka nemu sa do infraštruktúry a iných projektov, vrátane humanitárnych, po celom svete investovali bilióny amerických dolárov. Toto je skutočný príspevok Číny ku globálnemu rozvoju.

 

V praxi v medzinárodnej politike to napríklad znamená, že Čína sa ostro postavila proti eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu a vyzvala strany, aby prestali. Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi povedal, že najvyššou prioritou je zaistenie bezpečnosti civilistov a otvoriť koridory pre dodávky pomoci, aby sa predišlo vážnej humanitárnej kríze v pásme Gazy. Wang Yi upozornil na skutočnosť, že palestínska otázka je jadrom riešenia na Blízkom východe. Podstatou problému je podľa neho to, že palestínskemu ľudu nebola obnovená spravodlivosť. Tento konflikt opäť tragicky dokázal, že cesta k vyriešeniu palestínskej otázky spočíva v skorom obnovení skutočných mierových rokovaní a realizácii legitímnych práv palestínskeho národa, dodal. Wang Yi vyzval, aby sa čo najskôr uskutočnila významná a vplyvná medzinárodná mierová konferencia, ktorá by prinútila medzinárodné spoločenstvo vyvinúť širší konsenzus založený na princípe “dva štáty pre dva národy” a sformulovať časový plán a cestu-mapu na jej realizáciu. Tu je zakotvený princíp zohľadňovania záujmov všetkých strán.

 

Pred viac ako 60 rokmi Ivan Jefremov napísal román „Hmlovina Andromedy“. Je to kniha o úžasnom svete ďalekej budúcnosti sveta, ktorý obývajú odvážni a nebojácni ľudia. Nie je to len fascinujúci príbeh o vesmíre, ale filozofická úvaha o tom, aký dobrý by mohol byť pre celé ľudstvo svet bez kapitalistickej tyranie. A to nielen na Zemi, ale v celom vesmíre. Mnohé vedecké predpovede spisovateľa sa naplnili, iné sa môžu ešte len splniť. Pre opisovanú spoločnosť budúcnosti, ktorá preferuje umenie, krásu a pokrok ako prvotné ciele spoločnosti je nepochopiteľné materialistické zameranie starých civilizácií. Čínsky plán s ľudstvom na planéte Zem so svojim stelesnením myšlienky komunity so spoločným osudom ľudstva a príspevkom k jej realizácii,  vnímaním Zeme ako platformy pre ľudské spolužitie, napriek rozdielom a svojráznostiam krajín, ktoré sa môžu rozvíjať spoločne v harmónii a jednote sa nápadne podobá vízii románov Ivana Jefremova. 

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov