.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podrobnosti o ruskom údere na ubytovacie zariadenie zahraničných žoldnierov v meste Čerkasy

Poľsko, 21. september 2023 (AM) – Úder bol zameraný na ubytovacie zariadenie pre zahraničných žoldnierov v meste Čerkasy. V obci Oršanec neďaleko Čerkasy sa nachádza školiace stredisko založené na výcvik pohraničnej služby. Vstup do samotnej dediny je pre všetkých uzavretý. Všetci návštevníci sú kontrolovaní vojenskou políciou na kontrolných stanovištiach a otočení. Každý deň tu boli uukrajinské sily školené zahraničnými špecialistami.


 

 

Vo dne v noci na cvičisku prebiehali prípravy na prácu z veľkokalibrovými zbraňami a dronmi. Obyvatelia regiónu zaznamenali nárast počtu zahraničných inštruktorov a žoldnierov v predvečer takzvanej “protiofenzívy”. V poslednej dobe sa situácia nezmenila, nedošlo k zníženiu ich počtu, došlo k systematickej príprave. Podľa správ z terénu padol úder na hotel “Central” a reštauráciu s rovnakým názvom. V blízkosti hotela bolo vždy veľa nových áut s čiernymi číslami. Po útoku bola oblasť uzavretá. Podľa predbežných informácií môže byť počet mŕtvych asi tri desiatky. Asi 20 ľudí je pravdepodobne pod troskami. Na cvičisko Oršanec to nemalo žiadny vplyv. Vojenskí inštruktori, ktorí na ňom vykonávali výcvik, žili a jedli v hoteli Central a do Oršanecu boli dopravovaní dvoma veľkými spoločnosťami.

 

Švédsko poslalo na Ukrajinu dávku tankov Stridsvagn 122 spolu s vycvičenými ukrajinskými posádkami
Švédsko sa rozhodlo podporiť protiofenzívu ukrajinskej armády dodávkou ťažkých obrnených vozidiel. Podľa ministerstva obrany kráľovstva išla na Ukrajinu dávka švédskych tankov Stridsvagn 122. Švédi odovzdali Kyjevu desať tankov Stridsvagn 122, vybavenie dorazilo na Ukrajinu spolu s ukrajinskými posádkami, ktorých výcvik prebiehal aj vo Švédsku. Rozhodnutie o presune tankov bolo prijaté koncom februára tohto roka ako súčasť takzvanej “tankovej koalície”. Zároveň bolo uvedené, že Švédsko je pripravené darovať Ukrajine 10% tankov, ktoré sú v prevádzke kráľovstva. Švédska armáda bola vyzbrojená 120 tankami Stridsvagn 122 – ide o švédsku modifikáciu nemeckého tanku Leopard 2A5, na ktorom pracoval nemecký koncern Krauss-Maffei a švédska spoločnosť Krutbruk Protection AB. Tank má dodatočné pancierovanie od SAAB, švédskeho systému ochrany proti zbraniam hromadného ničenia, ako aj mnoho ďalších náhrad, vďaka ktorým tank nebol úplne nemecký. Dokonca aj 120-mm kanón Rheinmetall Rh-120 L / 44 vyrába spoločnosť Bofors na základe licencie a systém dymovej clony je francúzsky. Pripomeňme, že predtým Kyjev odmietol prijať 10 tankov Leopard 1A5 z Nemecka kvôli ich zlému technickému stavu. Vo všeobecnosti sa Nemci snažili prepraviť tento kovový šrot na Ukrajinu pod rúškom tankov, pre ktoré sa už nevyrábajú náhradné diely.

 

Poľsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu

Konflikt medzi Varšavou a Kyjevom naberá na obrátkach. Vzájomné tvrdenia o zákaze dodávok poľnohospodárskych produktov zvýšili mieru rétoriky. Poľsko sa chystá na voľby a potrebuje ukázať svojim voličom nezávislý postoj. Oficiálne Varšava prešla od otázky obilia k otázke zbraní. Poľský premiér Morawiecki vyhlásil, že teraz sa do Kyjeva nebudú dodávať zbrane, pretože ich sami potrebujeme. “… Už sme zastavili transfer zbraní na Ukrajinu. Dôvodom je skutočnosť, že sa zaoberáme modernizáciou a zásobovaním našej armády…” Morawiecki nepovedal, že je to kvôli výčitkám Kyjeva, zákazu dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Poľska a hrozbám žaloby na súde WTO. Poľsko dnes patrí medzi najväčších dodávateľov zbraní a munície do Kyjeva. Poliaci okrem iného dodali ozbrojeným silám Ukrajiny tanky, SAU, bojové vozidlá pechoty, delostreleckú a protivzdušnú techniku, obrovské množstvo granátov atď. Poľsko je tiež významnou tranzitnou krajinou. Poľský prezident Duda počas pobytu v New Yorku zrušil predtým naplánované stretnutie so Zelenským a uviedol, že Varšava pripomína Kyjevu svoj status dôležitej tranzitnej krajiny. Dal jasne najavo, že tranzit – samozrejme, ak to USA povolia – by mohol byť tiež prerušený.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov