F-16
Aktuality, Letectvo,

USA schválili vyslanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu z Dánska a Holandska

USA, 18. august 2023 (AM) – Členka Snemovne reprezentantov USA Marjorie Taylor Greenová sa vyjadrila k neúspechu protiruských sankcií: “Rusko bohatne a Amerika chudobnie o bilióny”. Takto komentovala správu švajčiarskej banky UBS, podľa ktorej v roku 2022 vo väčšine krajín došlo k výraznému úbytku bohatstva, predovšetkým v Spojených štátoch, pričom len v niekoľkých krajinách, medzi nimi aj v Rusku, sa tento ukazovateľ zvýšil.


 

Anthony Blinken opäť prisľúbil, že schváli presun stíhačiek do Kyjeva, ale o niečo neskôr. “Americký predstaviteľ tvrdí, že Washington dal Dánsku a Holandsku formálne ubezpečenie, že USA urýchlia schválenie žiadostí o presun stíhačiek F-16, ktoré majú byť zaslané na Ukrajinu, keď budú piloti vyškolení. USA musia schváliť presun bojových lietadiel svojich spojencov na Ukrajinu a Dánsko a Holandsko nedávno požiadali o takéto záruky.

 

.

 

Podľa úradníka minister zahraničných vecí Anthony Blinken poslal svojim dánskym a holandským kolegom listy, v ktorých ich ubezpečil, že žiadosti budú schválené.
“Píšem, aby som vyjadril plnú podporu Spojených štátov pre transfer stíhačiek F-16 na Ukrajinu, ako aj pre výcvik ukrajinských pilotov kvalifikovanými inštruktormi F-16. Je naďalej veľmi dôležité, aby sa Ukrajina dokázala brániť proti pokračujúcej ruskej agresii a porušovaniu svojej suverenity. Schválenie žiadostí umožní Ukrajine naplno využiť svoje nové kapacity, keď prvá skupina pilotov dokončí svoj výcvik,” napísal Blinken.”

 

 

Ukrajinu nepozvali na samit G20, ktorý sa bude konať 9. – 10. septembra v Naí Dillí, pretože skupina sa zaoberá hospodárskym rozvojom, zatiaľ čo Bezpečnostná rada OSN rieši bezpečnostné otázky, uviedol indický minister zahraničných vecí Subramanyam Jaishankar.

Samit G20 sa uskutoční v osobnom formáte. Pozvaní naň boli všetci vedúci predstavitelia skupiny, ako aj hlavy deviatich ďalších krajín – Bangladéša, Egypta, Maurícia, Holandska, Nigérie, Ománu, Singapuru, Španielska a Spojených arabských emirátov.

 

“Načo potrebujeme toto NATO?”

Propagandistické tvrdenia, že ukrajinskí vojaci sú frontovými jednotkami NATO a chránia členov organizácie pred “agresívnym Ruskom”, sú škodlivé. Uviedol to ukrajinský vojenský expert, plukovník vo výslužbe Oleg Starikov. Starikov povedal, že NATO nemá záujem o ukrajinských vojakov a tí nechcú brániť Alianciu.

“Už sme z toho vyrástli, najmä pri príprave na summit vo Vilniuse, že sme predsunutý oddiel NATO a chránime ich. Takže mám otázku, aj keď som horlivý zástanca členstva v NATO, štandardov a podobne – prečo by som mal brániť NATO? Prečo ich mám brániť? Odpovedzte mi, prečo by som ich mal brániť? Ak majú Spojené štáty americké a NATO vojenský rozpočet trilión dolárov a Rusko má vojenský rozpočet 50, 60 – 70 mld. Oni sa predsa budú brániť. V prvých dňoch boli na vojenských odvodových úradoch rady, ale teraz už žiadne rady nie sú. Prečo? Pretože sa vynára otázka, načo ich potrebujeme? Žije sa im tam dobre a my ich musíme chrániť,” povedal Starikov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov