.
Aktuality, Pozemná technika,

Poľsko kúpi 1000 tankov K2 od Južnej Kórey

Poľsko, 14. august 2023 (AM) – “Poľsko kúpi 1000 tankov K2 od Južnej Kórey” uviedol poľský minister národnej obrany Blaszczak. 180 tankov príde do Poľska do roku 2025. A ďalším krokom bude nákup 820 kórejských tankov K2PL, ktoré budú upravené podľa štandardov poľskej armády, informovala poľská tlačová agentúra. V roku 2023 mala Varšava dostať celkovo 18 tankov tohto typu. Po zohľadnení minuloročných dodávok má poľská armáda v súčasnosti vo výzbroji 28 tankov K2.


 

Poľské vedenie sa zámerne zbavuje starých tankov a dáva ich Ukrajine, aby mohlo dostať juhokórejské K2 “Black Panther”, informovala americká publikácia Military Watch. K2 je 55-tonový tank so 120 mm kanónom, ktorý sa považuje za jeden z najlepších spomedzi vozidiel novej generácie. Tank je vybavený najmodernejšími mieridlami, automatickým nabíjačom, systémom aktívnej obrany a hydropneumatickým odpružením. Motor dokáže bojové vozidlo zrýchliť na 75 kilometrov za hodinu. Kapacita munície tanku K2 je 40 nábojov. Okrem pancierových podkaliberných nábojov HEAT a APFSDS tank strieľa aj riadenú muníciu KSTAM, ktorá zasahuje cieľ zhora. Juhokórejské vozidlo má kombinovaný pancier proti nárazom, poznamenali Novinky. Ru. Tank K2 vyvinula juhokórejská Agentúra pre obranný rozvoj (ADD) a spoločnosť Rotem (divízia Hyundai Motors), pričom sa spoliehala výlučne na vlastné technológie. Od roku 2022 je tank K2 jediným tankom štvrtej generácie vo výzbroji na svete.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov