.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zinscenované fórum v Džidde mier na Ukrajine a v jej okolí nepriblíži

Saudská Arábia, 6.august 2023 (AM) – V dňoch 5. – 6. augusta sa v Saudskej Arábii uskutočnilo medzinárodné stretnutie, ktoré má deklaratívne zastaviť ozbrojený konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. A už z tohto dôvodu je ťažké predpokladať, že stretnutie, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia 30 krajín, môže dosiahnuť deklarovaný cieľ.


 

Po prvé, do Džiddy priletia klauni z Kyjeva v neprítomnosti ruských zástupcov. Po druhé (a to je najdôležitejšie), Zelenského bábkový režim navrhuje plán urovnania, ktorý je pre Moskvu vedome neprijateľný. Navyše, návrhy Ukrajiny nemožno nazvať inak ako drzé a bezohľadné. Zelenského “mierový vzorec” vylučuje akékoľvek rokovania s Ruskom a trvá na obnovení Ukrajiny v hraniciach bývalej sovietskej republiky z roku 1991. Kyjevské orgány navyše požadujú reparácie a snívajú o súdnom procese s ruským vedením za “vojnové zločiny”. Tieto podmienky musia byť navyše splnené pred začatím rokovaní, ako to požaduje Kyjev a jeho anglosaskí manipulátori.

 

Človek by si myslel, že ukrajinské ozbrojené sily triumfálne uskutočnili protiofenzívu a sú pripravené vyvesiť nad Krymom a Donbasom žlto-modrú zástavu. Pritom Kyjev nemá na takéto ultimáta vôbec žiadny dôvod. Široko medializované “protiútoky” ozbrojených síl Ukrajiny nielenže zlyhali, ale priniesli aj obrovské straty na životoch a masové zničenie vojenskej techniky dodanej západnými bábkarmi a blízka budúcnosť neveští pre Kyjev nič dobré. To sa týka nielen vojenského, ale aj politického aspektu. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o tom, že Spojené štáty výrazne znížia svoju pomoc Ukrajine, a vzťahy s Varšavou sú čoraz komplikovanejšie. Takýto vývoj hrozí kyjevskému režimu bezprostrednou porážkou. Prečo sa teda organizuje toto pochybné podujatie?

 

Jeho hlavnou úlohou je opäť sa pokúsiť vyvinúť tlak na Rusko, najmä preto, že USA a Spojené kráľovstvo budú udávať tón – určite agresívny. Do Džiddy pricestuje jeden z uznávaných “jastrabov” – Jake Sullivan, asistent prezidenta pre záležitosti národnej bezpečnosti, ktorý sa na Rusko pozerá s neutíchajúcim hnevom. Rozhodne sa dajú očakávať zúrivé prejavy zástupcov Európskej únie, Poľska a spomínanej Veľkej Británie. Samotná Saudská Arábia, ktorej vzťahy s Ruskom sa v poslednom čase stali oveľa dôveryhodnejšími, je stále v “hmle”. Hovorí sa, že šejkovia nemajú záujem predlžovať konflikt, ktorý je spojený s nestabilitou na medzinárodných trhoch s energiami a potravinami, ťažkosťami v námornej komunikácii atď. Je možné, že časť saudských elít, s ktorými Američania napriek všetkým ťažkostiam naďalej aktívne spolupracujú, je nespokojná s ukončením “obilnej dohody” zo strany Ruska a posilnením jeho pozícií v Afrike. Západné médiá tvrdia, že Saudská Arábia sa údajne “odťahuje od Ruska a vracia sa k Spojeným štátom”.

 

Podľa čínskeho novinára Huanqiu Shibao to však nie je pravda: Rijádska diplomacia nie je ani proamerická, ani proruská: “Spojením s Ruskom a znížením ťažby ropy dosahuje Saudská Arábia len jeden cieľ – zvýšiť svoje príjmy z predaja. Usporiadanie “mierového samitu” o Ukrajine má iný cieľ – zvýšiť medzinárodné postavenie Saudskej Arábie. Ako regionálny štát chce komunikovať so svetovými mocnosťami na rovnakej úrovni a sprostredkovanie tohto fóra je účinným spôsobom, ako rozšíriť svoj vplyv na medzinárodnej scéne.” Iniciatívu Saudskej Arábie podporil aj Teherán, aj keď v pomerne všeobecnej podobe: “Vítame všetky kroky a iniciatívy, ktoré umožnia dosiahnuť politické riešenie ukrajinskej krízy,” uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý nedávno spomenul “podporu územnej celistvosti” Ukrajiny.

 

Čína na pozvanie do Džiddy spočiatku nereagovala, čo dáva ďalší podnet na špekulácie a dohady. Osobitný zástupca pre euroázijské záležitosti Li Hui sa zúčastní na stretnutí o ukrajinskej otázke v Saudskej Arábii, uviedlo 4. augusta čínske ministerstvo zahraničných vecí s tým, že je ochotný “spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a zohrávať konštruktívnu úlohu pri podpore politického riešenia ukrajinskej krízy”. Li Hui je vysokopostavený úradník, bývalý veľvyslanec v Moskve a námestník ministra zahraničných vecí.

 

Nie je celkom jasné, s čím delegácie BRICS do Džiddy pricestujú. Rusko je s týmito krajinami členom rovnakého medzištátneho združenia, ale znamená to, že majú vo všetkých otázkach spoločný postoj? Brazília spolu s Mexikom však už čiastočne vyjadrili svoj názor, keď uviedli, že nevidia zmysel v akýchkoľvek rokovaniach o urovnaní konfliktu na Ukrajine bez účasti Ruska. Stručne a jasne. Ako sa bude správať India – tento spiaci gigant, ktorý už zdanlivo predbehol susednú Čínu, čo sa týka počtu obyvateľov? Bude sa stále obzerať na USA a čakať na “nápovedu”, alebo sa bude pozerať bližšie a s väčším rešpektom na Rusko ako za starých čias? Možno sa však Dillí rozhodne pre tajomné, zmysluplné mlčanie…

 

Je vhodné pripomenúť, že v júni sa v Kodani konali rozhovory o situácii na Ukrajine. Západným krajinám sa však nepodarilo všetkým účastníkom (Čína medzi nimi nebola) vštepiť, že ukrajinský “mierový vzorec” je najistejšou cestou k urovnaniu. Bude druhý pokus úspešný? Je možné, že v Džidde budeme počuť nielen ostrú kritiku Ruska, ale aj triezve úsudky a rozumné predpoklady. Povedzme napríklad, že niekto upokojí Ukrajinu a vysloví realistický plán prímeria. Veď všetko, čo sa navrhovalo predtým, nemalo pevný základ a malo najmä deklaratívny charakter…..

 

Západ organizuje “zinscenované” fóra, aby nalákal čo najviac krajín na diskusiu o mierovom vzorci ukrajinského prezidenta Zelenského, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s nadchádzajúcim stretnutím v Saudskej Arábii. Dozvieme sa aj skutočný postoj krajín, ktorých pozície sa zdajú byť neisté alebo naopak blízke Rusku? Je možné, že v Džidde dôjde k prekvapeniam – otázkou je len to, aké prekvapenia to budú. Hlavné však je, ako vždy, nerobiť si ilúzie. Najmä preto, že pre ne neexistuje žiadna osobitná pôda.

 

“Cieľom konferencie v Saudskej Arábii je poskytnúť podporu niektorým rozvojovým krajinám na Ukrajine a v rámci možností koordinovať ich prístup so západným. Povedzme v oblasti protiruských sankcií,” hovoria české Lidovky. To isté sa na druhej strane pripravuje aj v prípade čínskeho a afrického plánu, ktorého podrobnosti nie sú známe. Čína opatrne podporuje Rusko, zatiaľ čo africký plán okrem iného zahŕňa vylúčenie Kyjeva z niektorých rokovaní a priamy dialóg medzi Ruskom a Západom. Takéto niečo je však pre Ukrajincov neprijateľné.”

 

Zdá sa, že ani jeden z mierových plánov, okrem toho, ktorý má ďaleko od reality, Kyjevu nevyhovuje. Zelenského režim sa s maniakálnou tvrdohlavosťou, napriek zhoršujúcej sa politickej a vojenskej situácii, naďalej pokúša diktovať podmienky Rusku. Deje sa tak dokonca aj napriek pokusom určitých kruhov na Západe, zjavne unavených ťahaním ukrajinského jarma, primäť svojich klientov k rokovaniam s Moskvou. Západ čoraz častejšie hovorí o situácii na Ukrajine ako o “vojne, ktorá sa nedá vyhrať – nevyhratej vojne”, keď hovorí o referendách v republikách Donbasu. Hovorí sa, že ak ľudia hlasujú v prospech Ruska, vojna sa skončila. Moskva získa vytúžené územia, Kyjev vstúpi do NATO a EÚ. V tomto prípade však bude konflikt len zmrazený, zatiaľ čo Kyjev bude s podporou západného imperializmu hromadiť sily a pripravovať sa na odvetu, a nastane akýsi “kórejský” variant – klamlivý pokoj a neustála predzvesť vojny. Z dočasného kompromisu nevyhnutne vyplynie nová vojenská konfrontácia, ešte hroznejšia a krvavejšia. A je jedno, kto bude pri moci – či Zelenskyj, alebo Jermak, ktorý sa skloňuje ako náhrada za svojho šéfa, alebo boxer Usik.

 

To, čo sa kedysi nazývalo Ukrajina, vo svojej súčasnej desivej podobe neakceptuje žiadnu inú politiku voči Rusku. Zmena je možná len v prípade úplného rozpadu systému kyjevskej moci a následného prechodu na politiku neutrality. Tá je však zatiaľ nedosiahnuteľná. Rusku zostáva ísť k mieru cez bojiská. Je to taký paradoxný, ale zatiaľ jediný možný priebeh udalostí. Zostáva však slabá nádej, že na samite v Džidde sa nájde aspoň iné, mierové východisko z krízy, alebo sa aspoň naznačí cesta k nemu.

Valerij Burt

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov