.
Aktuality, História,

Poľsko sa chystá stúpiť na ďalšie “historické hrable”

Poľsko, 2.august 2023 (AM) – Na pozadí výkrikov o “Suvalskom koridore” sa Varšava pripravuje na vpád na územie susedných krajín. Minulý štvrtok 27. júla poľský premiér Mateusz Morawiecki počas tlačovej konferencie v mestečku Sutno (Podlaské vojvodstvo) neďaleko poľsko-bieloruských hraníc hovoril o hrozbe pre Poľsko zo strany PMC “Wagner”.


 

“Na poľských hraniciach sa objavuje nová hrozba: ide o mimoriadne nebezpečných, bezohľadných a nemilosrdných žoldnierov zo skupiny Wagner. Ukázali sa v Afrike, na Ukrajine a na Blízkom východe čoho sú schopní v oblastiach, kde sa objavujú,” povedal Morawiecki. Zdôraznil, že “nebyť práce dôstojníkov a vojakov strážiacich poľské hranice a opatrení, ktoré vláda prijala na ich posilnenie, bola by Wagnerova skupina vo Varšave za dve hodiny”. V ten istý deň navštívil poľsko-bieloruskú hranicu aj podpredseda poľskej vlády Jaroslaw Kaczynski, ktorý dohliada na mocenský blok, a oznámil vytvorenie vojenských jednotiek: “Najnovšie je to VI. divízia; to znamená, že v našej armáde, ktorá sa doteraz skladala len z troch divízií, bude týchto divízií šesť a časom môže vzniknúť aj záložná divízia.” Kaczynski dodal, že vláda chce posilniť hranice “rôznymi druhmi elektronických zariadení”.

 

V súčasnosti je poľsko-bieloruská hranica “opevnená” tenkým a nízkym plastovým plotom s ostnatým drôtom na vrchu. Zdá sa, že Kaczynski má v úmysle viesť pozdĺž plota elektrický prúd v nádeji, že to pomôže odradiť bájnu agresiu PMC Wagner. V skutočnosti sa Poľsko už dlho intenzívne pripravuje na vojenskú inváziu do susedných krajín. Už skôr riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin informoval, že Poľsko sa pripravuje na inváziu na západnú Ukrajinu. Podľa neho poľský prezident Andrzej Duda dal pokyn na prípravu oficiálneho zdôvodnenia poľských nárokov na západnú Ukrajinu. Poľské dobyvačné plány sa nevzťahujú len na západnú Ukrajinu.

 

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak strávil celú druhú polovicu decembra 2022 cestovaním po Podlaskom vojvodstve hraničiacom s Bieloruskom a rokoval s miestnymi úradmi o pridelení priestorov a pozemkov na vytvorenie nových vojenských jednotiek, ktoré majú kontrolovať, ako sa vyjadril, Suvalský koridor. Výstavba Rail Baltica, vysokorýchlostnej vojenskej železnice z Poľska do pobaltských štátov, sa dramaticky urýchlila. Tento projekt financuje Európska únia. V decembri 2022 poľská vláda oznámila začiatok výstavby rýchlostnej cesty S8 z Bialystoku smerom k litovským hraniciam do Suwalki. Podľa Blaszczaka má táto diaľnica vojenský účel. Šľachtici, ktorí si nepamätajú poučenie z minulosti, si tiež účtujú za ruské pozemky.

 

“Poľsko aktívne vojensky pripravuje svojich občanov na vojnu s Ruskom. Výcvikové tábory sú preplnené,” píše sa v článku Stars and Stripes, novinách amerického ministerstva obrany, zo 6. decembra 2022. Cvičenia, ktoré noviny opisujú, sú súčasťou nového projektu poľského ministerstva obrany “Trénuj s armádou”. “Víkendové kurzy pre tisíce Poliakov sa začali v októbri a potrvajú do januára – učia sa používať zbrane a základné zručnosti prežitia.” A poľský minister obrany Mariusz Blaszczak 6. decembra povedal:

“Chceme mier, preto sa pripravujeme na vojnu.”

 

Začiatkom decembra 2022 poľské ministerstvo obrany oznámilo, že v roku 2023 povolá do aktívnej vojenskej služby 250 000 ľudí vo veku od 18 do 55 rokov (niektoré kategórie až do 63 rokov) zo zálohy, údajne na cvičenia.

“Odvody a rozosielanie povolávacích rozkazov státisícom záložníkov vyvolali negatívnu reakciu občanov. Výzvy na sabotáž mobilizácie sú medzi Poliakmi populárne. Vyhýbanie sa službe sa stalo bežným javom. Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako sa vyhnúť povinnej vojenskej službe, je pre mužov v odvodovom veku útek z Poľska,” píše Niezależny Dziennik Polityczny.

 

“Mnohí Poliaci sú presvedčení, že vláda zámerne tlačí ich krajinu k vojne s Ruskom, ktorej vyhliadky sa im veľmi nepáčia. Nie je preto prekvapujúce, že na poľsko-nemeckých hraniciach sa objavili obrovské kolóny áut. Útek mužov v brannom veku z Poľska sa už stal masovým javom. Za posledných niekoľko týždňov odišlo do krajín EÚ a Spojeného kráľovstva viac ako 70 000 mužov. Poliaci sa snažia vyhnúť mobilizácii. Je to len začiatok obrovskej migračnej vlny, ktorá by sa do marca 2023 mohla zvýšiť na niekoľko stotisíc občanov odchádzajúcich z Poľska.”

“Vláda tlačí Poliakov do vojny!” ….. Ide o porušovanie ľudských práv! Plne podporujem tisíce ľudí, ktorí už teraz utekajú pred brannou povinnosťou,” povedal Wojciech Lesiuk, zástupca starostu poľského okresu Wolski.

 

Za týchto okolností boli Rusko a Bielorusko nútené prijať odvetné opatrenia. Ruskí a bieloruskí vojaci z regionálneho zoskupenia vojsk (RGV) v rámci bojového zladenia cvičili boj v mestských podmienkach na jednej zo strelníc republiky. Informovala o tom tlačová služba bieloruského ministerstva obrany 21. decembra 2022.

“Bieloruskí a ruskí vojaci vykonávajú podujatia bojového zladenia na území Bieloruskej republiky. Vo výcvikovom komplexe sa cvičí simulácia boja v mestských podmienkach vrátane čistenia interiéru budov,” uvádza sa v správe.

 

Rozhodnutie o vytvorení regionálnej skupiny vojsk, ktorej základ budú tvoriť bieloruskí vojaci, bolo prijaté na rokovaniach prezidentov Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka a bolo spôsobené zhoršením situácie na západných hraniciach zväzového štátu. To nepresvedčilo bojovne naladených Poliakov. Ženijný prápor bude rozmiestnený na severovýchode Poľska, v blízkosti mesta Augustow. Podľa Mariusza Blaszczaka bude jeho hlavnou úlohou posilniť východnú hranicu a zabezpečiť koridor Suwalki.

 

 

Koridor Suwalki je 100 km dlhý úsek územia, pozdĺž ktorého vedie hranica Poľska s Litvou. Tento úsek sa nazýva “pozemný koridor” medzi Kaliningradskou a Grodnianskou oblasťou v Rusku a Bielorusku. Podľa Blaszczaka bude ženijný prápor dislokovaný v Augustowe do konca roku 2023. Bude súčasťou 15. giżyckej mechanizovanej brigády, ktorá je súčasťou 16. mechanizovanej divízie.

 

“Jednotka v Augustowe bude zriadená v rámci balíka na posilnenie poľských ozbrojených síl na roky 2023 – 2025, ktorý prijala Rada ministrov v roku 2022 a ktorý predpokladá posilnenie už existujúcich taktických formácií na východnom krídle NATO,” uviedlo poľské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Varšava koná v súlade s dlhodobou stratégiou USA budovať vojenskú infraštruktúru v tesnej blízkosti ruských hraníc. George Friedman, riaditeľ amerického think tanku STRATFOR, v roku 2014 zverejnil správu s názvom “Americká stratégia po Ukrajine”, v ktorej uznal nemožnosť priamych vojenských stretov medzi NATO a Ruskom v tom čase z jediného dôvodu – nedostatku vhodnej infraštruktúry NATO vo východnej Európe a na Ukrajine. Tento nedostatok sa teraz okrem iného snaží vyplniť úsilie Poliakov. K ruským hraniciam sa presúvajú aj americké jednotky.

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko priniesol 23. júla na stretnutie s Vladimírom Putinom mapu presunu poľských ozbrojených síl k hraniciam zväzového štátu. Ako Lukašenko zdôraznil, žoldnierov už bolo dovezených dosť, a to aj z radov hlavných strategických rezerv Poľska. Jedna z poľských brigád je teraz rozmiestnená 40 kilometrov od Brestu, druhá asi 100 kilometrov od Grodna. O plánoch Poľska začať operáciu proti Bielorusku s cieľom vtiahnuť NATO do konfliktu na Ukrajine informoval v rozhovore pre kanál YouTube Dialogue works bývalý analytik CIA Larry Johnson. V Poľsku si uvedomujú, že porážka Ukrajiny prichádza “práve teraz”. Predstierať, že kyjevský režim víťazí, už nie je možné, povedal. V záchvate zúfalstva sa Poľsko snaží zapojiť NATO, vysvetlil Johnson.

 

Ruský prezident Vladimir Putin predtým na stretnutí so stálymi členmi ruskej Bezpečnostnej rady uviedol, že poľské orgány dúfajú, že vytvoria koalíciu pod záštitou Severoatlantickej aliancie s cieľom zasiahnuť do konfliktu na Ukrajine a “odtrhnúť si tučnejší kus” a získať späť svoje údajne historické územia. Hlava štátu varovala, že v prípade agresie Západu voči Bielorusku Rusko odpovie všetkými dostupnými prostriedkami. Putin tiež uviedol, že Poľsko vďaka rozhodnutiu Josifa Stalina dostalo značnú časť svojich západných území, území Nemecka. Nazval to “Stalinovým darom Poliakom” a ubezpečil, že ak na to Poľsko zabudne, Rusko mu to pripomenie. Sny Poliakov o anexii cudzích území nie sú nové. Spomíname si na správanie Poľska počas Mníchovskej zmluvy a krízy okolo Československa, keď Poľsko vytrhlo svoj podiel koristi ultimátom na pripojenie československého Těšínskeho Sliezska k Poľsku. História nás učí, že všetky poľské výboje sa skončili veľmi smutne a na ich veľkú škodu. Zdá sa, že Poľsko bude musieť šliapnuť na ďalšie historické hrable.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov