.
Aktuality, Vojenská technika,

Tri fázy misie Pégase 2023 v Indopacifiku

Indopacifik, 12.júl 2023 (AM) – Francúzsko vyslalo vojenské lietadlá do Indopacifiku v rámci misie Pégase 2023 v súvislosti s napätím v regióne. Misia Pégase 2023, ktorú vykonávajú francúzske vzdušné a kozmické sily, prebieha v troch hlavných fázach od 25. júna do 3. augusta. Zapojí sa do nej 19 bojových lietadiel vrátane 10 viacúčelových stíhačiek Dassault Rafale B a C, piatich tankovacích lietadiel A330 MRTT a štyroch dopravných lietadiel Airbus A400M.


 

Od 25. do 28. júna misia Pégase 2023 zahŕňa technickú zastávku na leteckej základni francúzskych ozbrojených síl v Spojených arabských emirátoch a presun dvoch skupín lietadiel do Malajzie a Singapuru. Obe skupiny sa potom od 2. do 21. júla zúčastnia na rozsiahlom mnohonárodnom cvičení pod vedením americkej armády na Guame a Palau. V prípade potenciálneho konfliktu na Taiwane by Guam zohrával dôležitú úlohu ako logistické centrum a kritický priestor pre bojové sily na ceste do Taiwanského prielivu. Od 24. júla do 3. augusta bude misia zahŕňať zastávky v Južnej Kórei, Japonsku a Indonézii. Súčasťou každej zastávky bude spoločný výcvik s partnerskými vzdušnými silami. Do cvičenia sa zapoja námorné sily Južnej Kórey, USA, Austrálie a Japonska. Kórejské námorníctvo zapojí do cvičenia veľký 4 400-tonový výtlačný torpédoborec Munmu. Po skončení misie sa francúzsky tím vráti do Francúzska cez Katar a Džibutsko.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov