.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyostrenie ruskej otázky v Juhoafrickej republike

Rusko, 18.máj 2023 (AM) – Juhoafrické médiá už niekoľko týždňov vymývajú verejnosti mozog “zatykačom” na ruského prezidenta vydaným Medzinárodným trestným súdom a špekuláciami o tom, ako sa Juhoafrická republika postaví k ruskej hlave štátu, ktorá sa očakáva na nadchádzajúcom samite BRICS. Zdalo sa, že to nestačí.


 

Veľvyslanec USA v Juhoafrickej republike Reuben Brigeti 11. mája vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že ide o medzinárodnú senzáciu: predaj zbraní juhoafrickou vládou Rusku, ku ktorému údajne došlo v decembri minulého roka, bol podľa neho “zásadne neprijateľný”. Reakcia na veľvyslancovo vyhlásenie bola prudká. Prezident republiky a generálny tajomník vládnucej strany Africký národný kongres (ANC) Cyril Ramaposa uviedol, že bude zriadená osobitná komisia, ktorá zistí, či sú veľvyslancove tvrdenia pravdivé, ale samotný fakt vyhlásenia a formu, akou bolo urobené, označil za “nediplomatické”. Prezident si bol dobre vedomý toho, že ide o niečo viac ako “nediplomatické”, keďže niekoľko dní predtým vyslal do USA osobitného vyslanca, aby prediskutoval vzniknuté problémy vrátane tých, ktoré sa týkajú vzťahov medzi RSA a Ruskom. Reakcia ANC bola zmiešaná.

 

Na rozdiel od predsedu strany (alias prezidenta) vydal generálny tajomník strany F. Mbalula vyhlásenie, ktorého podstata bola: “Ak sa obvinenia veľvyslanca USA ukážu ako pravdivé, vyriešime to a … potrestáme tých, ktorí to urobili”. Toto vyhlásenie je veľmi zvláštne, keďže Juhoafrická republika je suverénny štát a môže obchodovať so zbraňami bez toho, aby sa o tom niekomu hlásila, a už vôbec nie hlavnému obchodníkovi so zbraňami Spojeným štátom.

 

Najsilnejšie reagovali Bojovníci za ekonomickú slobodu (EFF) a Komunistická strana (SACP): Obe strany sa vyslovili za vyhostenie veľvyslanca USA z krajiny (EFF je opozičná strana a komunisti sú členmi vládnej koalície). Posledné slovo malo ministerstvo zahraničných vecí RSA, na základe ktorého demaršu sa veľvyslanec USA musel ospravedlniť. Ospravedlnenie sa ako zvyčajne ukázalo ako pokrytecké. Veľvyslanec iba priznal, že “prekročil hranice prípustného”, ale svoje obvinenia neodvolal.

 

Aby bolo jasné, národná mena rand v posledných rokoch klesla na historické minimum. Médiá sa túto skutočnosť snažili verejnosti sprostredkovať čo najprístupnejším spôsobom. Zatiaľ čo niektoré televízne kanály sa snažia informovať o “nejasných dôvodoch” pádu randu, eNCA uviedla, že… rand klesol kvôli “ruskému zbrojeniu”. Mediálna hystéria je presným ukazovateľom.

 

Po prvé, v krajine neexistujú vládne médiá (Existuje štátny televízny kanál SABC, ktorý však nereprezentuje názory vlády a jeho “štátny” status spočíva len v tom, že dostáva finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu.), celý mediálny priestor tvoria opozičné médiá. (Pokus za prezidenta Jacoba Zumu založiť televízny kanál a noviny, ktoré by odrážali stanovisko vlády, sa skončil démonizáciou Zumu a zastavením oboch projektov)

Po druhé, všetky médiá vlastní prakticky jeden opozičný sektor (Pojem “opozícia” by sa mal posudzovať konvenčne: hoci je vo formálnej politickej opozícii, biely monopolný kapitál kontroluje juhoafrické hospodárstvo a má značný vplyv na domácu a zahraničnú politiku krajiny) – monopolný kapitál (BMC). Tým sa rozumie veľký monopolný kapitál nadnárodného charakteru. BMC tvrdo presadzuje záujmy globálneho kapitálu v krajine. Jeden príklad: autor tohto článku píše tieto riadky v úplnej tme pod lampou. Krajina je už štyri roky ponorená do hlbokej energetickej krízy. Neustále výpadky elektriny (niekedy na 24 hodín) trápia ekonomiku a rozhorčujú obyvateľstvo proti vláde. A pritom sa tejto kríze dalo predísť už pred rokmi, keď bola počas prezidentovania G. Zumu podpísaná dohoda s Ruskom o výstavbe jadrovej elektrárne. Súd však dohodu zrušil ako údajne uzavretú bez riadneho procesu. Diktatúra súdov ako najdôležitejšieho nástroja v Južnej Afrike je témou na samostatnú diskusiu.

 

Útok na juhoafrickú vládu je vydieraním. Vydieranie je verejné, vypočítané na destabilizáciu vlády aj celej situácie v spoločnosti. Provokáciu amerického veľvyslanca treba vnímať v kontexte činnosti veľvyslanectva USA v posledných rokoch, najmä opakovaných vyhlásení veľvyslanectva o hrozbe teroristických činov. Tieto vyhlásenia zakaždým vyvolali paniku medzi obyvateľstvom. Cieľom protiruskej hystérie je, samozrejme, podkopať rusko-juhoafrické vzťahy, ale hlavným cieľom je samotná Južná Afrika.

 

Pre RSA majú vzťahy s Ruskom skutočne charakter “komplexného strategického partnerstva” (Tento pojem sa objavuje v spoločnom vyhlásení Ruskej federácie a Juhoafrickej republiky z 26. marca 2013); narušenie rusko-juhoafrického jadrového projektu je toho jasným dôkazom. Politika globálneho kapitálu je zameraná na deindustrializáciu Južnej Afriky. Svedčí o tom aj nedávna návšteva kancelára Scholza v RSA, ktorý tým, že krajine poskytol finančnú “pomoc” za to, že nepoužíva “neudržateľné” uhlie, zvýšil používanie uhlia v Nemecku. Mediálna kampaň za opustenie atómu a uhlia v prospech veterných turbín jasne naznačuje, odkiaľ fúka vietor.

 

Večer toho istého dňa, keď vypukol škandál okolo amerického veľvyslanca, sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi prezidentom Ruskej federácie a prezidentom RSA S. Ramaposom. V oficiálnej správe sa uvádza, že počas rozhovoru sa poukázalo na dôležitosť “pokračovania úzkej koordinácie medzi Ruskom a Juhoafrickou republikou v súvislosti s prípravou významných multilaterálnych podujatí, najmä nadchádzajúceho druhého rusko-afrického samitu v Petrohrade koncom júla a samitu BRICS, ktorý sa bude konať v auguste v Johannesburgu pod juhoafrickým predsedníctvom”. Oznámenie o telefonickom rozhovore obsahuje ďalšiu dôležitú informáciu: “Podporujúc myšlienku vyjadrenú S. Ramaphosom o účasti skupiny afrických lídrov na diskusii o perspektívach riešenia ukrajinského konfliktu, V. V. Putin načrtol svoje principiálne hodnotenia deštruktívnej línie kyjevského režimu a jeho patrónov a poznamenal, že ruská strana nikdy neodmietala pracovať na diplomatickej ceste”.

 

To naznačuje, že cieľom provokácie voči Rusku je aj diskreditácia RSA ako možného sprostredkovateľa pri riešení rusko-ukrajinskej krízy. Provokácia amerického veľvyslanca bola zameraná aj na narušenie samitu BRICS, ktorý sa má konať v Juhoafrickej republike. Jednou z hlavných tém samitu je diskusia o spoločnej mene BRICS. Cieľ narušiť druhý rusko-africký samit je tiež zrejmý. Globálny kapitál ukazuje, ako môže zaobchádzať s najmocnejšou krajinou afrického kontinentu. Tie slabšie si môžu byť isté, že sa s nimi nebude zaobchádzať v rukavičkách. Po škandále s americkým veľvyslancom hovorca ministerstva zahraničných vecí uviedol, že USA a Južná Afrika zostávajú priateľmi; Amerika je pripravená “pomôcť” Juhoafričanom s… čo najrýchlejším prechodom na veterné turbíny. Kto má uši na počúvanie…

 

Potomkovia bielych kolonizátorov žiadajú, aby sa Južná Afrika nepribližovala k Rusku

 

Americké vydieranie juhoafrickej vlády je priame a otvorené. Vydierači chcú, aby to bolo všetkým jasné. Juhoafrická spoločnosť je postavená pred voľbu: buď Rusko, alebo Západ, pričom rozchod so Západom by mal pre Juhoafrickú republiku vážne hospodárske dôsledky. Americké vydieranie sa rozšírilo nielen na vládu, ale na celé obyvateľstvo: v krajine sa skutočne začala volebná kampaň na rok 2024… Provokácia globálneho kapitálu, ktorú realizuje americký veľvyslanec, juhoafrický biely monopolný kapitál a Medzinárodný trestný súd, má teda niekoľko cieľov: vydieranie juhoafrickej vlády a obyvateľstva; diskreditácia RSA ako možného sprostredkovateľa v ukrajinskej kríze a zmarenie urovnania ako takého; podkopanie vzťahov Južnej Afriky s Ruskom; zmarenie samitu BRICS a druhého rusko-afrického samitu. Johannesburg: 14. – 15. mája 2023

Alexander Mezjaev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov