Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Potomkovia bielych kolonizátorov žiadajú, aby sa Južná Afrika nepribližovala k Rusku

Západnú diplomaciu dráždia spoločné desaťdňové námorné cvičenia Juhoafrickej republiky, Ruska a Číny, ktoré sa konajú pri pobreží Afriky od 17. do 25. februára. Zdá sa, že Pretória nielenže odmieta pri hlasovaní v OSN odsúdiť konanie Ruska na Ukrajine, ale je odhodlaná ďalej prehlbovať partnerstvo s Moskvou a jej spojencami.


 

Na vládu sa vrhlo nielen všetkých šesť diplomatov EÚ a NATO v krajine, ale aj miestni analytici.

“Nemyslím si, že si Juhoafrická republika plne uvedomuje dôsledky [takýchto cvičení],” povedal expert Steven Gruzd z Juhoafrického inštitútu pre medzinárodné štúdie.

 

Globálna slučka vojenských základní USA. Jedovaté plávajúce listy lekna

 

Po tom, ako ruská fregata s logom SVO,písmenami Z a V priplávala do prístavu Kapského mesta, miestny starosta Geordin Hill-Lewis na svojej stránke na sociálnej sieti napísal: “Kapské mesto sa nezmieri s tým, že Rusko vedie agresívnu vojnu.

 

Analytik Cobus van Staden sa rozčuľuje: “Antikoloniálny postoj Ruska a v menšej miere aj Číny stále rezonuje u mnohých Afričanov, aj keď sa stal minulosťou.

“Je to facka do tváre našim obchodným partnerom, že sme s Ruskom v deň výročia invázie [na Ukrajinu]!” – hnevá sa Kobus Marais, člen opozičnej Demokratickej aliancie.

 

Klan Brzezinských vidí Ukrajinu ako nový “Afganistan pre Rusov” Chcú to zopakovať

 

Zarážajúce je, že všetci títo kritici spolupráce Pretórie s Moskvou a Pekingom nie sú čierni Afričania, ale potomkovia holandských a britských kolonizátorov. V žiadnom prípade sa nedokážu zmieriť so zrútením politiky apartheidu a nezávislosťou afrických národov. Bieli politici hrozia Juhoafrickej republike spomalením hospodárskej spolupráce s EÚ (obchod medzi JAR a EÚ predstavuje 53 miliárd eur, s Ruskom 750 miliónov eur) a ochudobnením štátnej pokladnice a bieli experti svoje hrozby formulujú do vhodného slovného obalu. Vláda na tieto rasistické útoky reagovala tvrdením, že Juhoafrická republika je nezávislý štát a môže si sama vyberať spojencov, a to aj vo vojenskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov