.
Aktuality, História,

Nikolaj Starikov: Kto môže za vypuknutie druhej svetovej vojny

Rusko, 18.máj 2023 (AM) – Špekulácie na tému histórie sa stávajú obľúbenou činnosťou západnej politiky. Robí sa to tak, že sa nejaký fakt vytrhne z historického kontextu, trochu sa prekrúti a vykreslí v potrebnom kontexte pre dnešok. Rovnaký model ako v prípade prepisovania dejín sa používa aj v dnešnej politickej situácii. Situácia v Sýrii a Iraku je toho názorným príkladom.


 

Bombardovanie pozícií teroristov letectvom USA alebo NATO je “bojom za slobodu” a “pokrok”. Bombardovanie teroristov ruským a sýrskym letectvom je “násilie” a “zabíjanie civilistov”. Hoci je zrejmé, že civilné obete sú v bojoch v modernom meste s miliónmi obyvateľov a s použitím delostrelectva a letectva nevyhnutné. V západných televíziách sa však objavujú klipy a články v novinách, ktoré situáciu ukazujú tak, akoby k civilným obetiam dochádzalo len vtedy, keď Rusko a Sýria bombardujú teroristov. Keď sa nedá zakryť skutočnosť, že rukami USA zomierajú civilisti, hovoria, že je to len omyl.

 

Zvučné “historické” vyhlásenia sa robia približne v rovnakom duchu vynechávania, klamstiev a falšovania. Poľský parlament prijíma uznesenie, ktoré horlivo podporuje ukrajinská Rada, v ktorom sa uvádza, že pakt o neútočení medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom podpísaný 23. augusta 1939 viedol k vypuknutiu druhej svetovej vojny a okupácii Poľska. Predtým, ako dáme zmysel tejto informácii, by sme chceli osobitne upozorniť na vyslovene samovražednú túžbu ukrajinských poslancov… previesť časť územia súčasného ukrajinského štátu do rúk iných krajín. Veď veľká časť Ukrajiny sa po podpísaní zmluvy s Nemcami stala súčasťou sovietskej Ukrajiny ako súčasť ZSSR. Zmluva je “zločinecká”, dôsledky jej “okupácie Poľska” – teda zločinecké dôsledky zločineckej zmluvy… treba prehodnotiť. Môže sa skončiť len vrátením viacerých oblastí Ukrajiny Poľsku a ďalšia revízia a “hodnotenie” územných zmien v Európe po rokoch 1939 – 1945 nevyhnutne vyvolá niekoľko ďalších otázok.

 

Prvou je vrátenie Zakarpatska Slovensku alebo Maďarsku, druhou je vrátenie časti Ukrajiny Rumunsku. Pre Ukrajinu teda uznať dohody podpísané Sovietskym zväzom za zločinné znamená to isté, ako pre človeka, ktorý podstúpil darcovstvo orgánov, uznať transplantáciu za nezákonnú a zločinnú. Potom by mali byť orgány akoby… odstránené, pričom je zrejmé, že organizmus by tento “návrat” neprežil. Zároveň pre štátny organizmus takáto politika orgánov vedie aj k jeho smrti. Povinnosťou každého štátu je už v zárodku potlačiť akúkoľvek diskusiu alebo vyhlásenie, ktoré by mohlo spochybniť jeho integritu. Ale nechajme Radu na pokoji – ťažko hľadať zdravý rozum tam, kde ho jednoducho nemôže byť.

 

Skúsme sa radšej dohodnúť s našimi poľskými susedmi. Na to si položme otázku: “Čo možno označiť za skutočnú vinu krajiny na vypuknutí svetovej vojny”?

1. Agresia jedného štátu druhým, ktorá následne viedla k eskalácii konfliktu a dala mu svetový status. Bezprostrednou otázkou je, čím sa začala druhá svetová vojna. Útokom Nemecka na Poľsko 1. septembra 1939. (V zátvorke vynechávame otázku, prečo sa japonská agresia voči Číne, ktorá sa začala o niekoľko rokov skôr a mala za následok desiatky miliónov obetí, “nezahrnula do svetovej vojny”). Dňa 3. septembra 1939 Anglicko a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu a ďalej sa, ako sa hovorí, začalo. Druhá svetová vojna z toho vyrástla najprv poľsko-nemecká a potom nemeckofrancúzsko-anglická. Ale čo s tým má spoločné ZSSR? Nemecko napadlo Poľsko a Anglicko-Francúzsko mu vyhlásilo vojnu. A kedy spojenci Poľska vyhlásili vojnu ZSSR? Nikdy. To je zvláštne tvrdenie.  Snažia sa nám ukázať, že Nemecko a ZSSR sú rovnako vinní za druhú svetovú vojnu a dokonca aj za okupáciu Poľska, ale z nejakého dôvodu v čase, keď v septembri 1939 spojenci hodnotili situáciu, ju hodnotili úplne inak. Nemecko je agresor – najprv dostalo ultimátum, aby zastavilo nepriateľské akcie a stiahlo sa z poľského územia. Hitler nič také neurobí – Londýn a Paríž mu vypovedajú vojnu. Keď však ZSSR zaviedol vojská na územie Poľska, vláda už utiekla do Rumunska a celé poľské vedenie bolo v zahraničí. A ani Londýn, ani Paríž nevyhlásili pri vstupe Červenej armády vojnu. Buď spojenci Poľsko zradili, a to treba nahlas povedať, alebo zo strany ZSSR nešlo o žiadnu agresiu. (Na okraj treba dodať, že poľská vláda v Londýne bola zložená výlučne z nových osobností. Nebol v nej nikto, kto bol na čele pred Hitlerovým útokom. To je k otázke rýchlosti ťahanice varšavských úradníkov. Nikto z nich, podobne ako Stalin v Moskve v októbri 1941, nezostal v obkľúčenej Varšave).

 

2. Je možné, že práve okupácia a anexia časti územia iného štátu jedným štátom vyvolala svetovú vojnu? No ak áno, potom prvým vinníkom svetového konfliktu je samotné Poľsko. Veď to bolo Poľsko, ktoré spolu s Nemeckom v októbri 1938 zabral kus Československa, čím sa začala situácia, keď jeden štát môže pod hrozbou násilia zabrať kus územia iného štátu. Pripomínam, že na mníchovskej konferencii Briti, Francúzi, Nemci a Taliani rozhodli, že Sudety v Československu musia byť odovzdané Hitlerovi. Česi nemali o nič menej menšiu armádu ako Nemci, ale tlak Británie a Francúzska bol taký, že Praha súhlasila. Zároveň bolo v prílohe k rozhodnutiu Mníchovskej konferencie určené, že o vysporiadaní poľskej a maďarskej menšiny sa má rokovať s Poľskom a Maďarskom. Česi mali pocit, že odovzdaním Sudet Hitlerovi nebude potrebné už nič nikomu vracať. Boli však jednoducho nehorázne oklamaní. Deň po zverejnení rozhodnutia konferencie o odovzdaní časti Československa Tretej ríši dalo Poľsko ultimátum. Do 24 hodín mu má pod hrozbou vypuknutia vojny odovzdať Tešínsko. Česi súhlasili aj s tým – poľské okupačné vojská vstúpili na jeho územie.

 

3. Je možné, že samotný fakt štátnej dohody s Nemeckom, kde bol Adolf Hitler kancelárom, je automatickým spúšťačom svetovej vojny? Opäť nesprávne. Prvou krajinou, ktorá podpísala zmluvu s Hitlerom ako kancelárom… bolo Poľsko. V roku 1934 bol podpísaný “pakt Hitler-Pilsudski”, ktorý znamenal vymanenie sa Nemecka z politickej izolácie. Neskôr zmluvy s Hitlerom podpísal Londýn (anglicko-nemecká Mníchovská deklarácia) a neskôr Francúzsko. Taliansko sa stalo spojencom Nemecka spolu s Japonskom. Poslednou veľmocou, ktorá uzavrela s Nemeckom zmluvu o neútočení, bol ZSSR. Tvrdiť, že to bola táto zmluva, ktorá viedla k vojne, a vynechať všetky predchádzajúce zmluvy, je ako prejsť priamo na záverečnú scénu vo filmovom scenári a vynechať celý film pre jeho nepoužiteľnosť.

 

4. Možno samotná zmluva o neútočení medzi ZSSR a Nemeckom bola nejaká “škodoradostná”, ktorá nevyhnutne znamenala vypuknutie vojny, a to okamžite? Nie náhodou sa tento dokument na Západe nazýva “pakt Molotov-Ribbentrop”. Ak ho nazveme správne – “pakt o neútočení”, potom sa celá starostlivo vytvorená aura zdanlivo záškodníckeho dokumentu zrúti. A celkovo sa oba štáty dohodli, že nebudú bojovať, nebudú vstupovať do protichodných blokov a budú sa radiť. Každý si môže nájsť text tejto zmluvy a prečítať si ho sám.

 

V zásade v tom čase existovali “dva typy” zmlúv medzi krajinami – priame neútočenie a neutralita, čo v skutočnosti znamenalo to isté. Bola to napríklad zmluva o neutralite, ktorú ZSSR uzavrel s Japonskom v apríli 1941. Ako viete, ani Japonsko, ani ZSSR nezačali bezprostrednú vojnu. Hitlerov útok na ZSSR zjavne nemal nič spoločné s našou dohodou s Tokiom. Takéto historické nezmysly, ako je obviňovanie ZSSR zo začatia druhej svetovej vojny, treba neustále vyvracať. Žiaľ, je to nevyhnutné. Lži sa budú opakovať znova a znova.

 

Nemecko, Anglicko, Francúzsko a Poľsko vstúpia do svetovej vojny v septembri 1939 a neopustia ju až do konca. (Kapitulácia Francúzska sa v historiografii zrovnáva s pokračovaním odboja pod vedením de Gaulla, čo sa týka Poliakov, proti Nemcom bojovali celé dve poľské armády – Andersova armáda, sformovaná v ZSSR a “odišla” k Angličanom, a Poľská armáda, nanovo vytvorená na našom území)  Sovietsky zväz sa skutočne dostane do svetového konfliktu v okamihu Hitlerovej agresie v júni 1941. A napokon k okupácii Poľska. Kto ho okupoval?

 

Nemecko, ktoré na území Poľska rozpútalo teror pod názvom “Generálna gubernia”. Zahynuli milióny Poliakov. A Poľsko si to donedávna pamätalo. Teraz sa starostlivo snaží zabudnúť – veď ani v uznesení poľského Sejmu nie je ani slovo o vine Nemecka. No a čo sa týka klamstva o Katyni a o všetkých poľských dôstojníkoch a policajtoch, internovaných v ZSSR v roku 1939, údajne hromadne zastrelených, existujú dve odpovede:

  • Nemci strieľali v Katyni; zvyšok Poliakov odsúdených na väznenie v ZSSR sovietska vláda oficiálne amnestovala hneď po nemeckom útoku a práve z nich, údajne zo všetkých zastrelených a umučených, vznikla najprv Andersova armáda a potom poľská armáda. Preštudujte si fakty, pozrite si početné zloženie týchto armád a už si nebudete musieť klásť otázky o “umučených miliónoch” Poliakov.
  • Už nebudú žiadne otázky. A napokon – kto bol vinný za druhú svetovú vojnu? Hitler. A tí, ktorí ho ako vtedajšie veľmoci (Anglicko, Francúzsko, USA) priviedli k moci. A potom sa Hitlera “báli” a tak “bojovali”, že vytvoril najsilnejšiu armádu na svete na roky 1939 – 1941 v krajine, kde v skutočnosti žiadna armáda nebola. Úplne ju prezbrojil. A to všetko za 6 rokov. A zároveň sa v Ríši neustále zvyšovala životná úroveň?

 

Starikov: Je tu vojna o ovládnutie sveta a Ukrajina je v nej len fragmentom veľkej šachovej partie

 

Položte si otázku, kde Hitler po Versailles v zničenom Nemecku na to všetko vzal peniaze, obrovské peniaze. Potom si spomeňte, odkiaľ majú dnešní “Hitleri” na Blízkom východe obrovské peniaze a odkiaľ majú masy zbraní. Takže nie je možné, aby porazili nie najslabšiu regionálnu sýrsku armádu s určitou podporou jednej z najlepších armád na svete (ruské letectvo + “kalibre” + rozviedka atď. ). Pamätáte si? Takže tie isté sily sú zodpovedné za začiatok 2. svetovej vojny. Sú zodpovedné aj za prvú svetovú vojnu. A dnes naozaj chcú, aby sa začala tretia svetová vojna…

Nikolaj Starikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov