Ruský publicista, politológ Nikolaj Starikov.
Aktuality, Bezpečnosť,

Starikov: Je tu vojna o ovládnutie sveta a Ukrajina je v nej len fragmentom veľkej šachovej partie

Politický život má veľa skrytých momentov, ktoré treba poriadne analyzovať, aby sme pochopili, čo sa deje a čo môžeme očakávať. Pre Ukraina.ru o tom hovoril Nikolaj Starikov, spisovateľ, publicista, člen ústrednej rady socialistickej strany Spravodlivé Rusko – za pravdu.


 

– Nikolaj Viktorovič, tento rok bol plný najrôznejších podujatí, zdá sa mi, že taký nezvyčajný rok v našej novodobej histórii ešte nebol. súhlasíte s týmto? Aký je z vášho pohľadu hlavný výsledok odchádzajúceho roka?
– Samozrejme, hlavnou udalosťou roku 2022 je špeciálna vojenská operácia a pád všetkých možných figových listov v ekonomike, politike vo vzťahoch medzi štátmi, v medzinárodnom práve, ktoré len existovalo. Všetky zrazu rýchlo vyschli, odpadli a zdá sa, že všetci sú dokonca hrdí, že to už nie je a že sa to vraj nikdy nestalo. Takže nastal okamih pravdy.

 

– V tomto roku sa veľmi často spomínala veta ruského cára Alexandra III., ktorú rešpektujete, že Rusko nemá spojencov – iba svoju armádu a námorníctvo. Pravda, niektorí ešte pridali – „armáda, námorníctvo a špeciálne služby“. Nakoľko je táto fráza pravdivá v súčasnej situácii a na koho sa však môže Rusko spoľahnúť?
– Zdá sa mi, že je to dobrý dôvod pripomenúť si Alexandra III., múdreho panovníka našich podceňovaných dejín, a uviesť tento citát celý, je oveľa objemnejší, ako by sa z týchto dvoch slovných spojení mohlo zdať.

 

Vyzerá takto: „Rusko má len dvoch spojencov – svoju armádu a námorníctvo,” povedal a zároveň dodal. „Boja sa našej nesmiernosti, pri prvej príležitosti proti nám všetci zdvihnú zbrane.”

 

Hovoril o tých, ktorí sa snažili nazvať spojencami Ruska. Takže, naozaj, špeciálne služby, námorníctvo, armáda, vlastne toto je mocenská zložka nášho štátu, toto je jediný spojenec Ruska, ktorý veľakrát v našej histórii zachránil, pomohol, vytiahol Rusko v najťažších situáciách.

 

Preto všetci tí, ktorí kedysi chceli a pravdepodobne aj teraz chcú zničiť ruský štát, začali v roku 1917, počnúc februárom, v roku 1991, vždy ničiť presne toto – armádu, špeciálne služby, námorníctvo.

 

Takže záruku silného Ruska – vo všeobecnosti tento recept odovzdal náš cár. Je potrebné udržiavať bojovú pripravenosť armády na najvyššej úrovni, popularizovať brannú povinnosť a to dáva odpoveď na mnohé otázky. Potrebujeme v škole taký predmet ako základný vojenský výcvik?

Áno, samozrejme, potrebujeme to, pretože ide o popularizáciu našich ozbrojených síl, a to nielen preto, že naše dievčatá a chlapci sa prvýkrát naučia rozobrať útočnú pušku Kalašnikov a naučia sa, čo robiť, keď dôjde k jadrovému výbuchu. Ale je to práve láska k armáde, ktorá u každého z nás občas niekde drieme a občas sa, chvalabohu, zobudí.

 

– Celý rok bol nabitý akciami, rovnako ako december. Rok 2022 sa blíži ku koncu, do konca roka zostáva pár dní, no napriek tomu vidíme takmer súčasne návštevy Zelenského v USA a Dmitrija Medvedeva v Číne. Vo svojom telegramovom kanáli ste napísali, že “to nemôže byť náhoda. Je to viditeľný dôkaz prebiehajúcich tektonických posunov vo svetovej politike a ekonomike. Dôvody týchto zmien sú hlboké, špeciálna vojenská operácia Ruska bola len spúšťačom týchto zmien, ktoré sú už dávno a v každom prípade by k nim došlo o niečo neskôr a o niečo menej zreteľne.

 

Začnime Medvedevovou návštevou Číny. Tento rok sa začal návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne. Okrem toho teraz padlo pomerne veľa zaujímavých vyhlásení. Ako spoľahlivá môže byť Čína v súčasnej situácii naším spojencom?
– Naša armáda a námorníctvo sú, samozrejme, oveľa spoľahlivejšími spojencami, ale tu sa im Čína pravdepodobne nesnaží konkurovať.

 

Venujme pozornosť časovej zhode dvoch návštev a obe boli náhle, nikdy neohlásené, nič sme o nich nevedeli. A zrazu sa zobudili, Medved s delegáciou…to bola delegácia Jednotného Ruska v Pekingu a Zelenskij letí na americkom vojenskom lietadle k americkým politikom, za americké peniaze a americké zbrane. To je taký „nezávislý prezident“.

 

Je jasné, že to nie je len náhoda, že je tu určitý geopolitický šach, ale kto urobil prvý ťah, kto druhý? Koľko je tam simultánnosti? To teraz nevieme, môžeme len špekulovať.

 

Čo nám povedali o návšteve Dmitrija Anatoljeviča Medvedeva? Že ide o stranícku návštevu, že vládnuca strana Ruska prišla do vládnej strany Číny, čo je dobré a úžasné, a že Medvedev akoby odovzdal odkaz ruského prezidenta Si Ťin-pchingovi.

 

To znamená, že v istom zmysle je to taký poštový holub, ale nemyslím si, že delegácia letela do Číny len kvôli tomu. Určite sa diskutovalo aj o množstve iných otázok, o ktorých nie je možné z mnohých dôvodov diskutovať po telefóne pomocou iných komunikačných prostriedkov.

 

Komunikácia preto samozrejme prebiehala, ale nepovedali nám o tom a obávam sa, že v blízkej dobe to ani neohlásia, o tom sa dozvieme až po čase.

 

V každom prípade sú kontakty na vysokej úrovni medzi Čínou a Ruskom veľmi dôležité a rád by som zdôraznil, že Si Ťin-pching je dosť zaneprázdnený človek, ktorý si dostatočne šetrí čas, a preto je komunikácia nie s prezidentmi, nie s hlavami štátov. trochu atypický postup, ktorý pri Si Ťin-pchingovi prebieha.

 

Príde nemecký kancelár – hodinu a pol sa s ním rozprávajú a on odletí, ale to je nemecký kancelár. Nemyslím si, že keby sa Strana zelených alebo vládnuca koalícia Semaforu rozhodli vyslať do Pekingu vlastnú delegáciu z Nemecka – nemyslím si, že by Xi mal čas s nimi hovoriť.

 

Preto samotná skutočnosť príchodu delegácie z Ruska pod takouto omáčkou a jej prijatie najvyšším predstaviteľom Číny nám veľa hovorí.

 

– Si Ťin-pching tiež povedal, že Čína je pripravená priblížiť sa k Rusku v záujme spravodlivejšieho globálneho riadenia. Tento rok sme tiež videli spoločné vojenské cvičenia medzi Ruskom a Čínou a tiež sme videli vyhlásenia Spojených štátov amerických, že hlavné krajiny, ktoré predstavujú hrozbu pre Spojené štáty americké, sú Rusko aj Čína. A predsa, čo očakávať od Číny v kontexte taiwanskej krízy a konfrontácie so Spojenými štátmi?
– Najprv by som rád poznamenal, že námorné cvičenia Ruska a Číny stále prebiehajú, to je dobré, poďme trénovať. Po druhé, myslím si, že Peking nevykoná žiadne násilné akcie proti Taiwanu, bez ohľadu na to, ako ho Američania tlačia.

 

V skutočnosti bol príchod Nancy Pelosiovej medializovanou provokáciou, ktorá, mala dotlačiť Číňanov k nejakému rozhodnému činu. Peking túto provokáciu neprijal, no Američania sa neunúvajú prestať. Čo čítame v americkej tlači? Doslova všetky zbrane boli poslané na Ukrajinu – nič nezostalo v americkej vlasti. To znamená, že ani Taiwan nič nedostane.

 

Čo čítame medzi riadkami? Vážení čínski komunisti! Teraz je najideálnejšia možnosť na vyriešenie taiwanskej otázky silou, pretože my, Američania, by sme vás chceli rozmaznať a niečo poslať, ale nemôžeme – nemáme nič.

 

Zdá sa mi to ako taká nie veľmi prefíkaná provokácia, do ktorej sa Čína pravdepodobne nechytí.

 

Čo sa týka vzťahov medzi Ruskom a Čínou, áno, zblížme sa, obchodujme. Tu by sme radi videli nezávislejší postoj Číny od Spojených štátov.

 

Vidíme, že niektoré čínske spoločnosti začínajú dodržiavať americké sankcie a riešia svoje vnútorné čínske problémy. Podmienečne – firma X dostane veľkú objednávku v Európe na nejaké vybavenie a v tom momente začne zatvárať obchody tu v Rusku, pretože ten kontrakt v Európe je pre ňu oveľa dôležitejší a v Rusku sa chystá dodať nejaké ľavé sivé schémy.

 

Toto všetko, ako sa hovorí, je nedôstojné pre veľmoc, ktorou sa Čína v ekonomike už fakticky stala, ale teraz sa ňou stáva v niektorých iných aspektoch.

 

Preto by sme radi videli väčšiu nezávislosť od americkej pozície od našich čínskych partnerov.

 

– Tento rok sa udialo ešte niekoľko dôležitých udalostí a do vlasti sa vrátil najmä Viktor But, ktorý si odpykával trest v americkom väzení a štrnásť rokov bol za mrežami. Pamätáme si, ako ste sa aktívne podieľali na jeho osude a koľko ste urobili pre to, aby sa vrátil do Ruska. Predtým, aj tento rok, bolo možné vrátiť ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorého v roku 2010 odsúdil americký súd. V amerických väzniciach zároveň podľa ruského ministerstva zahraničia zostáva 60 ľudí, ktorí boli nespravodlivo odsúdení. Čo je potrebné urobiť, aby ste vrátili zvyšok, a nakoľko je to reálne?
„Zákon sa musí prísne dodržiavať. Čo to znamená? To znamená, že ak sa občan Spojených štátov amerických dopustí trestného činu na území Ruskej federácie, musí byť zadržaný, súdený, ak spáchal tento trestný čin, a potom môžete začať s výmenným konaním, keďže šesťdesiat ľudí je skutočne veľa, potom je tu ešte jeden spôsob, ako napríklad Američania ukázali, že spravodlivosť v tejto oblasti jednoducho neexistuje.

 

Čo sa týka môjho príspevku k prepusteniu Viktora Buta, ten je, mierne povedané, mimoriadne skromný a ani by som o ňom nezačal rozprávať. Hlavná je, samozrejme, manželka Viktora Buta, jeho príbuzní, ktorí neúnavne, bez straty nádeje, takmer 15 rokov bojovali za jeho prepustenie.

 

S kolegami sme sa im nejakým skromným spôsobom snažili pomôcť hlasom verejnosti. A, samozrejme, nakoniec sa Rusko vážne zaoberalo touto otázkou a Viktor But bol voľný.

 

Pripomeniem vám, že v čase, keď bol But vo väzení, si myslím, že existovali príležitosti a boli Američania, ktorí sa dopustili priestupkov, ale vtedy sme si mysleli, že by sme sa možno mohli dohodnúť inak, priateľsky.

 

Ale pokiaľ budeme prechovávať takéto ilúzie, naši občania budú v americkom väzení a my sa budeme donekonečna ospravedlňovať fiktívnymi obvineniami Washingtonu a jeho rôznych spojencov. Musíte byť na nich tvrdší. Nevyzývam na žiadne neprávne kroky, len treba prísnejšie hájiť záujmy našej krajiny a každého nášho občana.

 

Pravdepodobne z tých šesťdesiatich ľudí, ktorých ste spomenuli, nie sú všetci úplne nevinní. Neviem to s istotou, ale podľa teórie pravdepodobnosti s najväčšou pravdepodobnosťou. Ale ak sa medzi tými šesťdesiatimi občanmi nájde aspoň niekto, ako Viktor But, ktorý si odpykáva trest na základe vykonštruovaného obvinenia, koho sa v podstate snažili presvedčiť, aby zradil vlasť, našou svätou povinnosťou je toho človeka odtiaľ dostať. , najmä ak je týchto ľudí niekoľko desiatok.

 

– Kto je víťazom tohto roku a kto najviac stratil?
Tohtoročným víťazom je Argentína. Zdá sa mi, že je to celkom zrejmé a Francúzsko stratilo najviac. Ak vy a ja prechádzame na športovú terminológiu, ale zdá sa mi, aký je rozdiel medzi politickým rokom a športovým rokom?

 

Je tu príležitosť zhrnúť. Argentína sa stala majstrom sveta, určitá etapa vo vývoji futbalu je zavŕšená. Začína sa ďalšie kvalifikačné kolo, no jeho výsledky budú zhrnuté až o štyri roky.

 

Francúzsko prišlo o titul. V politike sa rozdiel medzi včerajším kvalifikačným turnajom a dnešným finále stiera, nevidno ich. Najmä, keď taký dôležitý proces, akým je špeciálna vojenská operácia, nebol dokončený.

 

Od toho, ako bude vyzerať mapa Európy na konci operácie, aký bude pomer síl, ako to všetko prejde – od toho bude skutočne závisieť budúcnosť ľudstva. Preto teraz asi vieme povedať, kto vyhral a prehral v športovom zmysle, no v politickom sa o to vedie urputný boj.

 

Vráťme sa k tomu, čím sme s vami začali dnešný rozhovor – Zelenského let do Washingtonu, ruská delegácia letí do Pekingu. Toto sú len viditeľné fakty, ktoré vy a ja môžeme alebo nevieme vyhodnotiť, ale takýchto faktov sú desiatky a stovky a všetky tvoria obrovskú geopolitickú šachovnicu, na ktorej sa hrá najkomplikovanejšia partia.

 

Je v plnom prúde, neskončí v roku 2022, neskončí nikdy. Ale veľmi dúfame, že určitá etapa operácie sa skončí dosiahnutím všetkých jej cieľov v roku 2023.

 

– Samozrejme, veľmi chcem dúfať, že to tak je, ale opäť o výsledkoch roka. Mnohé západné médiá dnes zverejňujú výsledky najrôznejších hodnotení a podľa týchto výsledkov býva Zelenskyj označovaný za osobnosť roka. Kto bol pre vás osobne tohtoročnou osobnosťou?

– Myslím si, že mužom roku 2022 je určite prezident Ruskej federácie Vladimir Vladimirovič Putin, pretože urobil naozaj ťažké rozhodnutie, vidiac prípravu Ukrajiny na útok, pripomeniem, že 16. februára 2022 číslo ostreľovania DPR-LPR vzrástlo asi tridsaťkrát.

 

V skutočnosti prebiehala delostrelecká príprava na ďalšiu inváziu. Za týchto podmienok, pod obrovským medzinárodným tlakom, kde sú už všetci pripravení kričať, že Rusko údajne na niekoho zaútočilo, sa rozhodol uskutočniť Špeciálnu vojenskú operáciu a nepodľahnúť tlaku, ktorý bol vykonaný.

 

Aby tu naši diváci mali plný a vypuklý obraz, pripomeňme si, že začiatkom roka 2022 bola rozhodnutím prezidenta Putina o nič menej zachránená štátnosť Kazachstanu.

 

Nezabúdajme, že to bol január 2022. Teraz sa nám zdá, že to bolo v inom vesmíre a v inom živote, ale v skutočnosti to bolo pred menej ako rokom a je pre nás veľmi ťažké predstaviť si, čo by sa stalo s Kazachstanom.

 

Len za pár dní pred našimi očami sa zdanlivo silný suverénny štát, v ktorom sú problémy, no nie sú až také neskutočné množstvo, aby tento štát stiahlo ku dnu, a zrazu uvrhlo do chaosu.

 

Streľba na uliciach, útoky, zabíjanie ľudí – to všetko naraz. Toto všetko sa udialo v priebehu roku 2022 a v priebehu niekoľkých dní ho zastavili kroky Ruska a jeho prezidenta. Preto, samozrejme, Zelenskyj nie je osobnosťou roka 2022.

 

– Tento rok Rusko veľmi často hovorilo, že Ukrajina sa pripravuje na vojnu s našou krajinou, ale teraz o tom hovorila samotná Ukrajina prostredníctvom tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexeja Danilova, ktorý vydal toto vyhlásenie:

“Vedel som s istotou, že pripravujeme našu krajinu, boli sme pripravení na tieto výzvy. Viete, keď sme sa od roku 2020 pripravovali na túto vojnu, neustále sme v prvom rade hovorili a pripravovali našu spoločnosť. Musíme byť pripravený na vojnovú spoločnosť, nielen ozbrojené sily, ale aj spoločnosť, ak bude konsolidovaná, ak bude vnútorne pripravená – to je záruka nášho víťazstva.“ Takže tajomník NSDC povedal, máte možnosť vyjadriť sa k tomu, čo ste počuli, masky naozaj spadli, čo ďalej?

– Samozrejme, že nemusíte byť mudrc, aby ste pochopili, že miliardy, desiatky miliárd sa dávajú štátu na nejaký konkrétny účel.

 

V tomto prípade mal štát Ukrajina jediný cieľ svojej existencie – vojnu s Ruskom. Boli na to pridelené zbrane, pripravovali sa budúce dodávky zbraní, poskytovali sa na to pôžičky a teraz sa dávajú peniaze len na vojnu, a nie preto, že niekto má rád Zelenského alebo niekto má rád Ukrajinu.

 

Nie, samozrejme, nič také tu nie je, ale aby sme naplnili plán Západu, pripomeňme si ešte raz – 16. februára začína ostreľovanie, obrovské, frekvencia ostreľovania sa zvyšuje tridsaťkrát. Ide o prípravu na inváziu na územie DĽR-LĽR, realizáciu tzv. chorvátskeho scenára.

18. februára sa začína evakuácia z DPR-LPR. O niekoľko dní neskôr počet ostreľovaní stúpa. Rusko uznáva DĽR-LĽR a o pár dní neskôr začína operácia.

 

Nezabúdajme, že Západ už predtým označil za vinníka Rusko pri príprave na túto vojnu Západ stiahol svoje jednotky z územia Afganistanu. Teraz je mi úplne jasné, prečo sa to stalo.

 

Potom sa mnohí smiali a hovorili, že Američania sú slabí. Nie, len sa vzďaľovali od bodu, kde by Rusko alebo ktokoľvek iný mohol dodávať zbrane, aby ublížil armáde USA, rovnako ako sa snažia ublížiť našej armáde dodávaním zbraní Ukrajine.

 

To znamená, že problémový bod opustili vopred, aby na zemi nebolo miesto, kde by bolo možné zabíjať amerických vojakov dodanými zbraňami. To bol skutočný dôvod a už vôbec nie slabosť alebo sila Talibanu.

 

Stále by tam sedeli, keby nemali jasne stanovený mesačný plán, kedy by mala vojna začať. Je to veľmi dôležité. Najprv musia opustiť Afganistan a po nejakom čase rozpútať vojnu na Donbase, ale nie v opačnom poradí a nie súčasne.

 

Skúsme preto serióznejšie posúdiť potenciál našich geopolitických protivníkov, určite to nie sú hlupáci, nie sú to slabosi, nechystajú sa vzdať svetovej hegemónie a aj Čína prežíva ťažké časy.

 

Boj o moc nad svetom nebol nikdy jednoduchý a tých, ktorí sú aspoň pripravení oň bojovať a Anglosasovia sú pripravení, treba brať čo najvážnejšie.

 

Proti ženským agentkám SBU existuje osvedčený protijed

 

– Odchádzajúci rok sa niesol v znamení návalu bezprecedentnej rusofóbie. Myslíte si, že toto má svoje hranice a kde sú existujúce hranice, kam až toto všetko môže zájsť?

Je to prvok tlaku. Chápeme, že stámilióny ľudí sa vo svojom postoji k Rusku príliš nezmenili. S najväčšou pravdepodobnosťou sa vôbec nestarajú o Rusko a určite ich nezaujíma Ukrajina. Je to tak, že im každý deň niečo hovorili, ale niekde zostala usadenina.

 

Táto hystéria, tento tlak je navrhnutý tak, aby prinútil občanov Ruska zaobchádzať so svojím štátom zle a ísť do opozície. Toto je pokus vybudovať situáciu vo vnútri Ruska, nevyšiel.

 

Nevyšlo to a v podobe, v akej sa to podarilo Západu, to ani vyjsť nemohlo. Má to však účinok, ktorý neočakávali, a to očistu. Piata kolóna vstala a opustila územie Ruska. Ako sa hovorí, dobre, nech sú tam.

 

V tomto zmysle sa jednota v Rusku zväčšila, pretože všetci tí, ktorí boli predtým v krajine pohoršení, odišli buď na vzdialené miesta, alebo na miesta nie tak vzdialené.

 

V každom prípade je pre nich oveľa ťažšie vykonávať podvratnú činnosť pri prvej aj druhej možnosti.

 

Informačný systém piatej kolóny. Ako plánujú „bojovať proti Putinovmu Rusku“

 

– Posledná otázka sa vás bude týkať osobne. Aký bol pre vás tento rok? Možno vás zmenil v jednom alebo druhom smere a aké závery ste pre seba vyvodili na základe výsledkov z roku 2022?

– Veľmi ťažká otázka. Čo sa stalo v roku 2022 – som opísal v mnohých svojich prácach a knihách. Na jednej strane bolo príjemné presvedčiť sa, že ten rozbor a nejaký priebeh udalostí, ako som si to predstavoval, že v tomto nie je chyba.

 

Na druhej strane sú veci, keď vidíte ničenie, smrť ľudí – niekedy naozaj pochybujete. Rok 2022 však zatiaľ potvrdil správnosť analýzy, ktorú som ja a mnohí ďalší zdieľali so svojimi odberateľmi a čitateľmi. Dúfam, že to bolo užitočné pre ľudí aj pre nás samých, pretože spätná väzba od čitateľov s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi je to, čo vás nabije energiou, pre čo pracujete.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov