Ilan Berman
Aktuality, Bezpečnosť,

Informačný systém piatej kolóny. Ako plánujú „bojovať proti Putinovmu Rusku“

Americké noviny Politico zverejnili akýsi návod o potrebe „aktívneho živenia“ piatej kolóny informácií, koordinujúcich postup novinárov, ktorí utiekli z Ruska. Článok v Politico má názov „Je čas, aby Západ kultivoval alternatívny informačný ekosystém v Rusku“ od Ilana Bermana, staršieho viceprezidenta Americkej rady pre zahraničnú politiku (vedúci projektu Budúcnosť verejnej diplomacie).


 

 

„Alternatívny informačný ekosystém“ sa týka liberálnych publikácií a televíznych kanálov, ktoré opustili Rusko po začiatku operácie, ako aj novinárov, ktorí utiekli na Západ, ktorí sú schopní „bojovať proti Putinovmu Rusku“.

 

Berman tvrdí, že v dôsledku udalostí na Ukrajine došlo k „exodu nezávislých a opozičných médií z Ruska“. Táto „devastácia domácej mediálnej sféry,“ hovorí Berman, viedla k vytvoreniu novej kvality: opozičného informačného ekosystému v exile. Medzi „exulantmi“ menuje Meduza, Echo of Moscow, MediaZona, iStories, The Insider, Proekt, Dožď.

 

„Táto vznikajúca oblasť disidentských médií má obrovský význam,“ hovorí Berman. – So začiatkom vojny proti Ukrajine sa Putinovo Rusko stalo oveľa ťažším cieľom spravodajstva Západu, pretože z krajiny bolo vyhnaných mnoho amerických a európskych spravodajských médií. Vládna propaganda medzitým výrazne zosilnela… Digitálne platformy ako YouTube a Telegram však naďalej fungujú na domácom trhu, aspoň zatiaľ. Stále dávajú Rusom prístup k informáciám, ktoré nekontroluje štát. Ruské disidentské médiá pomáhajú napĺňať túto potrebu… Časom by to mohlo ovplyvniť podporu vojny zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Bermanovu banálnu myšlienku, že informačná piata kolóna, ktorá opustila Rusko, môže pokračovať vo svojej deštruktívnej práci v zahraničí, podporuje návrh usporiadať niečo ako „výcvikové kurzy“ pre tých, ktorí utiekli, aby mohli efektívnejšie „interagovať so známymi západnými médiami“. , prispôsobiť svoje schopnosti a zamerať sa na prácu mimo Ruska, čo… môže zvýšiť ich dôveryhodnosť ako verných vysielateľov západných myšlienok pre ruské publikum.

 

“Teraz, keď sú v exile, potrebujú nezávislé, udržateľné zdroje financovania, aby zostali životaschopné.” Môžete použiť, ako navrhuje Berman, mechanizmy ako „globálny fond na pomoc novinárom v exile, ktorý nedávno navrhol laureát Nobelovej ceny Dmitrij Muratov“.

 

Ďalej je dôležité poskytnúť týmto ľuďom „mobilitu“, vytvoriť im priaznivé podmienky na pobyt v zahraničí a pohyb medzi krajinami. Potom by bolo možné priblížiť túto kohortu Západu, poskytnúť im lepší prístup k informáciám a osobnostiam, ktoré pomôžu zatraktívniť a zaujať ich spravodajstvo. Dá sa to dosiahnuť udelením povolení na vstup európskym médiám pre ruské médiá akreditované členskými štátmi EÚ alebo poskytnutím krátkodobých príležitostí na mentoring v známych spravodajských médiách so sídlom v strednej a západnej Európe.

 

„Ruské médiá,“ zdôrazňuje Berman, „dokonca aj v exile sú schopné poskytnúť dôveryhodnosť, ktorú západní propagandisti jednoducho nedokážu dosiahnuť. Západ potrebuje len starostlivo vychovávať kohortu na úteku.

 

Finančné prostriedky na realizáciu týchto návrhov sú k dispozícii. V roku 2021 vyčlenili USA 290 miliónov dolárov na boj proti ruskému vplyvu. A návrh rozpočtu USA na rok 2023 obsahuje 884,7 milióna dolárov pre Globálnu mediálnu agentúru (o 24,7 milióna viac ako minulý rok). Podľa dokumentu zverejneného na webovej stránke Senátneho rozpočtového výboru sa finančné prostriedky pridelené tejto agentúre plánujú použiť okrem iného na prácu Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda a Hlas Ameriky.

 

 

 

Putin podporil vojnových novinárov, ktorým ešte nedávno hrozilo stíhanie za kritiku generálneho štábu

 

Takáto práca bude nasadená aj pomocou iných prostriedkov – prostredníctvom kybernetických útokov, – uviedol 10. decembra námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Oleg Syromolotov. “Len rozpočet Pentagonu na tieto účely v roku 2023 bude viac ako 11 miliárd dolárov.”

 

Začali sa práce na vytvorení „alternatívneho informačného ekosystému“. Všimnite si, že Ilan Berman je známy ako konzultant ministerstva obrany USA a iných vládnych agentúr USA vrátane CIA.

Vladimir Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov