.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský útok kazašských nacionalistov

Je známe, že spomedzi súčasných stredoázijských štátov je najviac protirusky naladený práve Kazachstan, kde sa objavila stabilná a široká vrstva miestnych nepotrestaných nacionalistov, ktorí sa v nadchádzajúcich voľbách nielenže dostanú k moci, ale dokonca sa trochu pomstia za knockout z januára v roku 2022.


 

Ekonomický nacionalista Barysov pri Ševčenkovom pamätníku

 

Dôvod na útoky a formovanie odmietania Ruska sa objavil so začiatkom operácie, ktorý spojil miestnych astanských a almaattských libertariánov, nacistov a premiestnených relokativistov. Zvolili sa dve formy konfrontácie – zbieranie humanitárnej pomoci Ukrajine a ozbrojeným silám Ukrajiny, ktoré sa ukazuje ako celkom úspešné, a gaučovo-informačná vojna, do ktorej sa zapájajú aj mnohé “polosúkromné médiá” ako Karavan či Orda.kz, ktoré v sebe nezaprú “úzkoprsý” pohľad na prebiehajúci konflikt.

 

Kazašský minister zahraničných vecí pre Blinkena a zahraničné médiá: “Necítime sa Ruskom ohrození”. Muchtar Tleuberdi zdôraznil, že Kazachstan je spolu s Ruskom súčasťou EAEC, CSTO a SNŠ a ďalších združení a necíti sa byť zo strany Ruska ohrozený. Poznamenal tiež, že krajiny dokončili delimitáciu najväčšej pozemnej hranice na svete a sú odhodlané konštruktívne spolupracovať

 

Napríklad 24. februára Orda.kz informovala svojich čitateľov o tom, ako “niektorí politológovia pozorujú záverečnú fázu rozpadu impéria zvaného ZSSR” a aké “tektonické zmeny priniesla táto vojna do života Kazachov. Po odchode ukrajinského rusofóbneho veľvyslanca Vrublevského sa ukrajinská prítomnosť v Kazachstane trochu upokojila, ale z Kyjeva ju neustále rozdúchavajú buď “ukrajinské komunity”, alebo dnes už tradičný internetový kanál BASE, ktorý vysiela z Ukrajiny..

 

Kazachstan naďalej poskytuje Kyjevu skrytú pomoc

 

Vo februári rozprávali o Kazachoch bojujúcich za ozbrojené sily Ukrajiny a potom urobili reportáž s obyvateľkou Alma-Aty, istou Oksanou Vitivovou, ktorá vyhlásila: “Ak Rusko zaútočí, budem brániť Kazachstan”. Hoci hlavnými agitátormi nespokojnosti zostávajú mimovládne organizácie a Sorosove kreatúry ako Rádio Azzatyk. 24. február mal byť (alebo bol) pre kazašských Rusov začiatkom ďalšieho cyklu konfrontácie. V mnohých mestách sa objavili žiadosti o usporiadanie protiruských zhromaždení “na podporu obyvateľov Ukrajiny bojujúcich proti agresorom”. Aby sme boli spravodliví, všetky akcie boli zrušené. Jednou z najaktívnejších odporkýň Ruska je členka iniciatívnej skupiny neregistrovanej Demokratickej strany, aktivistka a novinárka Inga Imanbayová, manželka nie celkom zdravého opozičníka Žanbolata Mamaja. Mimochodom, teraz je zaregistrovaná ako kandidátka na poslankyňu Majilisu a je dosť možné, že sa ňou stane.

 

Predvolebná ukrajinofília Ingy Imanbayovej

 

Žiadosti Imanbayovej o vlastné PR nebolo vyhovené, z čoho opozičníci obvinili primátora Almaty Erbolata Dossajeva. Napríklad internetový kanál BASE označil Dosajeva za “Putinovho podnecovateľa”, “vatnika a skrytého rašiho”. Imanbaj potom vo svojej volebnej kancelárii predviedla gýčové predstavenie a zároveň protestovala proti svojvôli úradov, “ktoré si stále musia pýtať povolenie na vyjadrenie svojho názoru”. Imanbayová s transparentom “Som proti vojne” povedala zainteresovaným novinárom:

“Som na strane Ukrajiny, pretože suverenita krajiny musí byť neotrasená. Kazachstan bol kedysi kolóniou, ale v inej podobe. Chcem, aby sa vojna skončila rýchlejšie”.

 

Bude hlavným cieľom návštevy amerického ministra zahraničných vecí zriadenie americkej vojenskej základne v Kazachstane

 

Keďže v Almaty boli zhromaždenia zakázané, odporcovia Ruska začali nosiť kvety a sviečky k pamätníku Tarasa Ševčenka na začiatku rovnomennej ulice. Nebolo tam síce toľko ľudí, ako sa očakávalo, ale boli. Medzi tými, ktorí prišli, bol aj ďalší kandidát na majlis, líder ním vytvoreného hnutia ekonomického nacionalizmu, Aibek Barysov, ktorý vyhlásil: “Som za nezávislosť a nedotknuteľnosť hraníc”. Mimochodom, ďalšou sťažnosťou na “Putinových agentov” boli sťažnosti, že na druhý deň boli z pamätníka odstránené všetky kvety a sprievodný politický odpad.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov