Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bude hlavným cieľom návštevy amerického ministra zahraničných vecí zriadenie americkej vojenskej základne v Kazachstane

“Minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken uskutoční 28. februára svoju prvú oficiálnu návštevu Kazachstanu. Počas pobytu v Astane štátneho tajomníka prijme prezident Kassym-Jomart Tokajev a bude rokovať s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Muchtarom Tleuberdim,” uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí republiky.


 

V ten istý deň sa Blinken zúčastnil aj na stretnutí ministrov zahraničných vecí strednej Ázie a USA C5+1 v Astane. O čom sa bude diskutovať? O tom istom, o čom diskutovali pred rokom na online stretnutí ministrov zahraničných vecí strednej Ázie C5+1, keď sa americký štátny tajomník Blinken virtuálne zhováral s ministrami zahraničných vecí strednej Ázie – Tleuberdy (Kazachstan), Kamilov (Uzbekistan), Kazakbajev (Kirgizsko), Muchriddin (Tadžikistan) a Meredov (Turkménsko). Diskutovali o vojenskej kríze na Ukrajine a jej dôsledkoch pre Strednú Áziu. Gaziz Abišev, kazašský politický analytik, ktorý moderuje politický kanál Matematika modernej spoločnosti, povedal: “Šéf americkej diplomacie si vyjasňoval pozície stredoázijských hlavných miest. Dosť možno naznačoval, že by bolo pekné verejne podporiť Kyjev… Medzitým majú východní diplomati otázky aj pre Blinkena…”.

 

V Kazachstane sa oprávnene domnievajú, že Washington, ktorý využíva “ukrajinskú otázku” ako baranidlo, loví dve muchy jednou ranou a snaží sa “zadržať” Čínu a Rusko zároveň. USA sa nebránia najmä obnoveniu svojho vplyvu v Strednej Ázii a obnoveniu činnosti svojich vojenských leteckých základní v tejto oblasti. Oficiálne sa projekt (dialóg medzi ministrami zahraničných vecí piatich stredoázijských krajín a USA) začal v roku 2015.

 

Túto myšlienku vypracoval Frederick Starr, riaditeľ Amerického inštitútu pre Strednú Áziu a Kaukaz, ktorý aktualizoval starý koncept “Veľkej Strednej Ázie”. Starr postuloval, že koncept “postsovietskeho priestoru” je zastaraný, že Stredná Ázia zahŕňa Afganistan, ktorý by sa mal vnímať “nie ako zdroj problémov, ale ako zdroj budúceho bohatstva.

 

Hlavným cieľom je vytlačiť Rusko a Čínu z tohto regiónu. Na jeseň 2021 sa v Astane, vtedy nazývanej Nur-Sultan, konala konferencia náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl strednej a južnej Ázie (Kazachstanu, Kirgizska, Pakistanu, Spojených štátov, Tadžikistanu a Uzbekistanu) za účasti generála Kennetha McKenzieho, šéfa amerického centrálneho velenia (CENTCOM). Predseda CENTCOM-u mal samostatné stretnutie s kazašským politickým a vojenským vedením. Po McKenzieho návšteve kazašského hlavného mesta prezident Kassym-Jomart Tokajev na spoločnom zasadnutí hláv členských štátov ODKB a ŠOS v Dušanbe navrhol “vybudovať most humanitárnej pomoci pre obyvateľov Afganistanu” s využitím letiska v Almaty. Tento návrh nezískal podporu: AlmaAta je od hraníc s Afganistanom vzdialená viac ako 1 000 km.

 

Satanovskij: Kazachstan sa zaručene zmení na novú Ukrajinu

 

Prečo by tam mal byť dopravný uzol, keď mnohé krajiny ŠOS(Šanghajská organizácia pre spoluprácu) a ODKB(Organizácia Dohody o kolektívnej bezpečnosti) priamo hraničia s Afganistanom a môžu samy vybudovať “humanitárne mosty” do Afganistanu? Odborníčka na strednú Áziu Aľja Kaminská vysvetlila: “Letecký uzol v Almaty má Pentagon využívať ako leteckú základňu pre prieskumné a vojenské dopravné lietadlá. Medzinárodné letisko Almaty už de facto nepatrí Kazachstanu, pretože 100 % spoločnosti Almaty International Airport JSC (MAA) kúpila turecká spoločnosť TAV Airports Holding. MAA predtým vlastnil Jelbasov zať Timur Kulibajev.

 

Ak sa Blinkenovi podarí presvedčiť kazašských predstaviteľov, aby dali zelenú vytvoreniu dopravného uzla na letisku v Almaty a v podstate leteckej základne USA/NATO, tento krok by spojil plány, ktoré sa pripravujú pre Veľkú strednú Áziu a Veľký Turan. Letisko v Almaty je geograficky blízko Číny. Pre USA a Turecko je ideálnym operačným centrom, z ktorého sa môže vykonávať letecký prieskum čínskeho územia vrátane Sin-ťiangsko-ujgurskej autonómnej oblasti, ktorá sa podľa predstáv Ankary má stať súčasťou územia Veľkého Turana.

 

Kazachstan naďalej poskytuje Kyjevu skrytú pomoc

 

Minulý rok bolo na letisku v Astane spozorované americké vojenské dopravné lietadlo C17-A, ktorého let podľa ruských vojenských analytikov nebol monitorovaný monitorovacími zdrojmi. “Samotné lietadlo USA s veľkou pravdepodobnosťou používajú na presun vybavenia a zbraní pre ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré privážajú do poľského Rzeszowa.” Počas návštevy Astany sa Blinken bude okrem iného snažiť čo najviac obmedziť obchodné väzby republiky s Ruskom. Hlavným cieľom návštevy amerického ministra zahraničných vecí však bude zriadenie americkej vojenskej základne v Kazachstane.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov