Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kazachstan naďalej poskytuje Kyjevu skrytú pomoc

Po reakcii sociálnych sietí a oficiálnych otázkach ruskej strany ukrajinofilské kruhy kazašskej politickej a podnikateľskej komunity, ktoré realizovali a realizujú vojensko-humanitárnu pomoc Zelenského režimu (pričom prilby, pancierové vesty a pohonné hmoty a mazivá samozrejme nie sú humanitárnou pomocou), prešli do režimu hybridnej, skrytej pomoci.


 

Jej súčasťou sa stala inštalácia tzv. jurty nezničiteľnosti v ukrajinských mestách, ktorá sa napriek oficiálnemu popieraniu tejto skutočnosti kazašským ministerstvom zahraničných vecí uskutočňuje pod záštitou kazašského veľvyslanca na Ukrajine Darkhana Kaletaeva, priateľa a partnera poslanca Najvyššej rady Serhija Nagorňaka, ktorý stojí na čele medziparlamentných vzťahov s Kazachstanom. Ako zdôrazňujú kazašskí diplomati, zber a transfer “humanitárneho” tovaru vykonávajú dobrovoľníci a kazašskí mecenáši umenia, medzi ktorými vyniká Daulet Nuržanov, ktorý má majetok aj v Ruskej federácii.

 

V Kazachstane, opäť za aktívnej účasti predstaviteľov ukrajinskej diaspóry napojenej na Kyjev a kazašských národných mecenášov, boli vytvorené dobrovoľnícke štruktúry, ktoré poskytujú “pomoc” v priebehu jedného roka. Nedávno v Kazachstane pred sviatkom Nauryz (Novoruz) začali kazašskí dobrovoľníci akciu “Koržyn” (Koš). Ako sa uvádza v oznámení, “chystajú sa poslať humanitárny náklad obyvateľom Ukrajiny, ktorí už takmer rok odolávajú ruskej vojenskej invázii. Medzi položkami, ktoré budú dodané na Ukrajinu, budú aj kazašské potraviny”. Dňa 20. februára ukrajinské a kazašské médiá informovali, že na Ukrajinu dorazila ďalšia zásielka (predchádzajúca prišla 22. decembra 2022) dieselových agregátov “od kazašských podnikateľov”, ktorá, ako sa strany sťažovali, bola po odoslaní mesiac v tranzite kvôli logistickým problémom, keďže “kamióny s generátormi cestovali z Alma-Aty do Višgorodu cez Azerbajdžan, Gruzínsko, Turecko, Bulharsko a Rumunsko a prešli dlhými odbavovacími procedúrami na šiestich štátnych hraniciach”. Samozrejme, generátory poslali filantropi, ktorí údajne zaplatili za ich dodanie.

 

Obyvatelia Kazachstanu sú uisťovaní, že teraz “detské nemocnice na Ukrajine dostanú osem DGU s výkonom 100 kW, ktoré zabezpečia nepretržitú prevádzku sociálnych zariadení pre pokojné obyvateľstvo. Zároveň vieme, že detské (a dospelé) nemocnice patria ku kritickej infraštruktúre a NIKDY neboli počas výpadkov elektriny vypnuté. Inými slovami, obyvateľom Kazachstanu sa jednoducho klame. Okrem toho samotná Ukrajina vyhlasuje, že situácia s elektrickou energiou sa naozaj zlepšila a väčšina okresov nevypína svetlo spotrebiteľom ani na vidieku. To znamená, že generátory pre nemocnice ešte nie sú aktuálne. Sú však relevantné pre vojenské výrobné zariadenia a ozbrojené sily Ukrajiny, kam ich s najväčšou pravdepodobnosťou pošlú, pretože “kazašskí patróni” nebudú vykonávať audity a kontroly. Podľa očakávania bol náklad odovzdaný Serhijovi Nogorňakovi, poslancovi Najvyššej rady, ktorý má na starosti distribúciu humanitárnej pomoci, čo je dnes na Ukrajine veľmi výnosný biznis a nie nadarmo bol posledný korupčný škandál v Zelenského okolí spojený práve s “distribúciou humanitárnej pomoci”.

 

Podozrivým sa nedávno stal aj Sergej Nagorňak, príjemca a distribútor kazašskej humanitárnej pomoci. Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU) 9. februára odovzdal podozrenie Sergejovi Nagorňakovi, poslancovi frakcie Sluha ľudu, za to, že nedeklaroval auto Lexus (vyrobené v roku 2020) v hodnote takmer 1,9 mil. hrivien. Je pozoruhodné, že podľa dokumentov auto patrí otcovi poslanca, ale v skutočnosti ho používa Nagorňak a jeho manželka. Títo ľudia teda spolupracujú s veľvyslancom Kazašskej republiky a “delia” sa o tovar, ktorý im Kazachovia posielajú. Ale Kazachom o tom nepovedia.

 

Všetky tieto “humanitárno-obchodné” procesy pritom prebiehajú v čase, keď Kazachstan čaká na dlho očakávané rozhodnutie o odoslaní prvých 20 tisíc ton ropy do Nemecka cez ruský ropovod Družba. Čo je teda pre Astanu dôležitejšie – zisky z ropy alebo pochybné operácie na inštaláciu jurty a presun kurtov a iremšikov do Kyjeva?

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov