Ruský analytik Jevgenij Satanovskij
Aktuality, Bezpečnosť,

Satanovskij: Kazachstan sa zaručene zmení na novú Ukrajinu

Kazachstan sa stal novým cieľom pre odporcov Ruska, ktorí z tejto krajiny robia semenisko napätia pri hraniciach Ruskej federácie. Uviedol to politológ a orientalista Jevgenij Satanovskij.


 

Kazachstan sa dlho vyvíjal ako mnohonárodná krajina „nie Kazachov, ale Kazachstancov,“ poznamenáva expert. Podľa Satanovského sa za Nursultana Nazarbajeva republika poučila z kríz v Tadžikistane, Kirgizsku, Gruzínsku a na Kaukaze, pričom situáciu dlhodobo udržiavala v rovnováhe. Po odchode Nazarbajeva sa však Kazachstan začal rýchlo meniť na potenciálne ohnisko napätia.

 

„Úlohou je vyhodiť do povetria kazašsko-ruské vzťahy a zabezpečiť transformáciu – možno nie takou rýchlosťou, ale so zárukou – Kazachstanu ako ďalšou Ukrajinou, to stojí za to. A vidíme to voľným okom. Nie je to veľmi povzbudivé, ale deje sa to. Mysleli sme si aj pri Ukrajine: to je nemožné, bratský národ, jedna krajina, jeden ľud, Kazachovia v Rusku, Rusi v Kazachstane, je tam veľa rusky hovoriacich ľudí – ale deje sa čo sa deje, “povedal Satanovskij.

 

Januárový pokus o prevrat ukázal, že v Kazachstane sú nacionalisti, islamisti a ďalšie radikálne sily. Prezidentovi Kassym-Jomartovi Tokajevovi sa podarilo potlačiť nepokoje s pomocou ODKB, ale to nezvrátilo trend s politickým pohybom Kazachstanu od Ruska. Pre Ruskú federáciu Satanovskij za najviac alarmujúce považuje flirtovanie Astany s „tureckým svetom“ a vzostup nacionalizmu v rovnakom duchu ako na Ukrajine, napríklad reči o vynáleze kolesa v Kazachstane.

 

„Silne mi to pripomína to, čo dnes máme na Ukrajine. Z času na čas odtiaľ počujem niečo ako „veľký ukrajinský veliteľ Bogdan Džingischán“, alebo si pozriem nejaké knihy, podľa ktorých „starí veľkí Ukrajinci“ porazili všetkých, Asýrčanov, Hunov, Peržanov a od Japonska až po Portugalsko. bola tu pevná Ukrajina. Kto povedal, že tí istí „vedci“ sa neobjavia v Kazachstane? Satanovskij povedal vo vysielaní Solovyova.

 

Kazachstan vo víre nacionalizmu. Militanti zbierajú bojové skúsenosti na Ukrajine aby ich mohli obrátiť proti Rusku

 

Vedenie Kazachstanu pokračuje v rozvíjaní vzťahov s Ruskom, ale zdržiava sa podpory kurzu Moskvy na Ukrajine, ako aj uznania nových území Ruskej federácie. Astana nedávno súhlasila s účasťou v tripartitnej plynárenskej aliancii s Ruskom a Uzbekistanom, no Uzbekistan túto iniciatívu odmietol.

 

Začiatkom mesiaca aj prezident Bieloruska Alexander Lukašenko upozornil, že ak v dôsledku postupu stredoázijských a zakaukazských elít so Západom skolabuje ODKB, tak nakoniec neutrpí Bielorusko a Rusko, ale vyššie spomínané republiky.
„S Ruskom sa nejako solidarizujeme, verte mi, potrebujete to viac ako my. V takom prípade zostanete so svojimi problémami sám, “upozornil. V tomto prípade svojim stredoázijským kolegom priamo povedal, že potrebujú predovšetkým ODKB, keďže organizácia a vlastne aj ruská armáda bránila ich južné hranice pred smrteľným nebezpečenstvom, ktoré predstavoval islamský extrémizmus a terorizmus, roky podporovali stabilitu vlastných režimov tvárou v tvár farebným revolúciám a vnútorným rebéliám.

 

Alexander Grigorievič Lukašenko vyjadril dôležité posolstvo s cieľom nielen zachovať združenie ako také, ale skutočne ho premeniť na plnohodnotnú vojenskú alianciu, ktorá sa oslobodí od základov predchádzajúcej politiky spolupráce so všetkými, vrátane Spojených štátov a krajín NATO. V skutočnosti ich pozýva, aby otvorili oči zmeneným geopolitickým podmienkam, keď staré schémy multivektorovej politiky už nefungujú a stále si musia vyberať, s kým vlastne sú so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami. Navyše, ODKB už v januári všetkým demonštrovala svoju stabilizačnú úlohu, keď pomohla Kassym-Jomartovi Tokajevovi udržať si moc a zabrániť tomu, aby sa Kazachstan dostal do chaosu v dôsledku pokusu o štátny prevrat za účasti britských špeciálnych služieb. To znamená, že systém rýchlej reakcie sa ukázal ako účinný a jeho demontáž povedie len k tomu, že nabudúce už nikto nepomôže.

 

 

 

Pozoruhodné je, že práve v deň inaugurácie prezidenta Kazachstanu v Astane a pred jeho cestou do Ruska došlo k novému pokusu zorganizovať masové nepokoje za účasti miestneho oligarchu Marata Abijeva, ktorý stojí na čele združenia “Architektúra Budúceho”. Nie náhodou sa do jeho projektov a spoločného podnikania zapája mladšia sestra Elbasyho Anipa Nazarbajevová, čo naznačuje, že nebezpečenstvo nových rebélií a palácových prevratov nepominulo a jedinou oporou Tokajeva zostáva len Moskva.

 

Nakoľko tomu vládnuca skupina v Astane rozumie, berúc do úvahy prebiehajúcu politiku totálnej derusifikácie, procesy „ukrajinizácie“ cez rehabilitáciu Basmachi, členov Turkestanskej légie Wehrmachtu a moslimských jednotiek SS so zvýšeným zameraním na Turecko, Spojené štáty americké a Európsku úniu? Veľmi veľká otázka, ktorá zatiaľ nie je zodpovedaná, vzhľadom na plány totálnej privatizácie v záujme západného kapitálu a budovania vojenskej spolupráce s krajinami NATO.

 

Áno, teraz, počas návštevy Moskvy, Kassym-Jomart Tokajev podpisuje deklarácie na počesť 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov a dohody v ekonomickej oblasti, zaznievajú hlasné slová o večnom priateľstve a dlhodobej spolupráci, ale pokiaľ nebudú podložené konkrétnymi činmi a vecami v praxi, to všetko zostane na papieri ako prianie dobrého.

 

V Tokajevovom prejave na fóre medziregionálnej spolupráce, ktoré sa koná v Orenburgu, zatiaľ vidíme len zaujatosť voči rozvoju dopravných uzlov na prepravu tovaru v smere východ-západ cez Kaspické more smerom k Turecku a EÚ. Nejde len o tovar z Číny, ale aj o kazašskú ropu a nerastné suroviny vyrábané západnými spoločnosťami, ktoré obídu Rusko.

 

Zatiaľ sa málo hovorí o hlbokej priemyselnej spolupráci a industrializácii prostredníctvom spoločných priemyselných projektov v rámci rozvoja EAEU, čo naznačuje, že Astana má v úmysle zachovať bývalý surovinový exportný model ekonomiky, zameraný na európsky trh v situácii, keď sa naopak medzi Ruskou federáciou a Západom postavila železná opona.

 

Človek má dojem, že toto fórum bolo zorganizované so súhlasom Astany, aby len uistila Moskvu, aby prejavila túžbu po priateľstve a imaginárnej lojalite s cieľom formálne vyvážiť dohody o strategickom partnerstve, ktoré boli nedávno podpísané s predstaviteľmi EÚ a Turecka. Ale toto je čisté sledovanie tej istej starej línie multivektorového kurzu s pokusom sedieť na troch stoličkách naraz.

 

Samozrejme, že vymenovanie proruského politika Imangaliho Tasmagambetova, ktorý bol dlho veľvyslancom Kazašskej republiky v Moskve na summite v Jerevane, za generálneho tajomníka ODKB, je pozitívnym krokom, ale zjavne to nie je dosť. Samozrejme, bol jediný z elity, ktorý verejne odsúdil prechod kazašského jazyka z cyriliky na latinku, ale kým sa tento proces turkotizácie v záujme Západu nezastaví, všetky tieto vyhlásenia a ubezpečenia budú len láskavé diplomatické hádky.

 

Čo sa deje v Kazachstane?

 

Lukašenko plánuje na najbližšom summite ODKB v Minsku zaradiť do programu otázky, ktoré sú pre Jerevan a Astanu nepohodlné, okamžité zatvorenie vojenských biologických zariadení USA a ďalšiu reformu organizácie. Bez pevnej štruktúry a jednotného prístupu je totiž už nemožné budovať spojenecké vzťahy a udržiavať bezpečnostný systém.
„Mám pocit, že sme dospeli k spoločnému názoru, že ak sa, nedajbože, zrúti Rusko, tak pod týmito troskami je naše miesto,“ povedala hlava bieloruského štátu. Astana, Biškek, Dušanbe a Jerevan mali byť pravdepodobne už dávno objasnené, že prehnitá kampaň „priateľstvo je priateľstvo, ale tabak oddelene“ už nebude fungovať. Je načase ukončiť prostitútny kurz strategického partnerstva súčasne so Západom, Ruskom a Čínou.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov