Zhasulan Duisenbin
Aktuality, Bezpečnosť,

Kazachstan vo víre nacionalizmu. Militanti zbierajú bojové skúsenosti na Ukrajine aby ich mohli obrátiť proti Rusku

Na Ukrajine v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny spolu s Bielorusmi, Poliakmi a ďalšími cudzincami bojujú aj ľudia z Kazachstanu. Podľa rôznych odhadov počet kazašských militantov dosahuje niekoľko stoviek.


 

Základom bojovníkov z tejto stredoázijskej republiky sú tí, ktorí v nedávnej minulosti aktívne vystupovali proti prezidentovi Kazachstanu Nursultanovi Nazarbajevovi. Jeden z nich, Zhasulan Duisenbin, verí, že na Ukrajine získava bojové skúsenosti, ktoré sa mu neskôr zídu pri vojenských operáciách proti Rusku. Rodák z Arkalyku, ktorý slúžil v Kazachstane, navštívil v roku 2014 Ukrajinu, kde sa stal členom pseudokresťanskej sekty Slovo života. Oženil sa s Ukrajinkou, žije v Charkove. Nemá ukrajinské občianstvo. V septembri 2021 podpísal zmluvu s Ozbrojenými silami Ukrajiny. Podľa jeho slov odvtedy bojoval na Donbase. V rozhovore povedal, že bojoval spolu s Gruzíncami. Od začiatku operácie sa začal často objavovať v protiruských médiách, kde šíril fejky o krutosti ruských vojakov „a la Buča“. Ruská federácia podľa Duisenbina terorizuje Ukrajinu a Kazachstan a je potrebné zbaviť sa jej zhubného vplyvu.
“V mojich deťoch prúdi ukrajinská krv, je mojou povinnosťou ich chrániť” – poznamenal militant v rozhovore pre rádio Azattyk (kazašská služba Rádia Liberty je v Ruskej federácii uznávaná ako zahraničný agent).

 

Slová kazašského militanta odrážajú nedávny preslov veľvyslanca Kazachstanu na Ukrajine Petra Vrublevského, ktorý v rozhovore povedal, že „čím viac Rusov teraz zabijeme, tým menej budú musieť zabíjať naše deti“. Ruský vyšetrovací výbor takéto vyhlásenia právne posúdi.

 

V rámci ruskej armády bojujú stovky skutočných Kazachov, ktorí sa stali občanmi Ruska a plnia si svoju povinnosť. V jednotkách sú Kazachovia prítomní v mnohých odvetviach armády – špeciálne sily, prieskum, tankisti, delostrelectvo. Mnohí z nich svoje mená z pochopiteľných dôvodov nezverejňujú. V Kazachstane ostro protestovali proti slovám Vrublevského o Rusoch a v Zhromaždení národov Kazachstanu vyzývali, aby nepodľahli provokáciám, ktoré zasievajú nepriateľstvo medzi národmi oboch krajín.

 

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nechaev 17. augusta na brífingu upozornil na prudký nárast v sociálnych sieťach a médiách falzifikátov týkajúcich sa rusko-kazašskej spolupráce. „Nevylučujem, že za ich vznikom môžu byť tí, ktorí chcú vraziť klin do vzťahov medzi Ruskom a Kazachstanom, vytvárať ďalší faktor napätia medzi dobrými susedmi, ako aj v rámci mnohonárodnej spoločnosti Kazachstanu,“ povedal diplomat. povedal.

 

Podľa kazašskej aj ruskej strany sú falzifikáty vytvorené s cieľom narušiť bilaterálne vzťahy a medzietnickú harmóniu v Kazachstane. Zároveň sa za posledných šesť mesiacov nahromadilo značné množstvo potvrdených skutočností o skutočných porušeniach práve z kazašskej strany. Zároveň často protichodné postoje vyjadrujú aj predstavitelia vedenia Kazachstanu, médiá a autoritatívne verejné osobnosti.

 

Vynechajme otázky ekonomického tranzitu a pre Rusko mimoriadne dôležitého postoja Kazachstanu (spojencov v EAEU, SCO a CSTO) k ukrajinskej operácii, vyhláseným Nur-Sultanom za neutrálny, ale odhaľujúce tichú podporu Kazachstanu ukrajinskej strane. Všimnime si ešte niečo: takmer všetky médiá v Kazachstane majú nadpisy ako „Čo sa stalo za deň na Ukrajine“, kde sa uvádzajú len informácie od Kyjeva alebo západných komentátorov.

 

Kazašskí predstavitelia koordinujú protiruské zhromaždenia, uľahčujú masový zber a posielanie humanitárnej pomoci pre Ozbrojené sily Ukrajiny, kazašská polícia opakovane zadržala a pokutovala ruských a kazašských motoristov za nálepky so symbolmi Z a V, hoci umiestnené nálepky nemajú žiadne právne obmedzenia. Provokatívne výzvy na kazašských sociálnych sieťach ako „Rusi, chytíme vás a podrežeme, rozbijeme Rašku a vezmeme nám Ťumen, Saratov, Orenburg“ sa stali bežnými .

 

Fakty takýchto vyjadrení, ktoré si dovoľujú nielen bezcenní gaučoví bojovníci, ale aj vládni predstavitelia a verejní činitelia, už viedli k tomu, že Alexander Ilťjakov, poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie z Kurganskej oblasti, vyzval orgány Kazašskej republiky, aby boli pozornejšie voči vyhláseniam blogerov, ktorých „slová by sa mali stať príležitosťou na overenie orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

 

Nielen Ukrajina. Ako Stalin vytvoril Kazachstan

 

Je potrebné odolávať falzifikátom, ako správne poznamenalo ruské ministerstvo zahraničia. Pri obhajobe rusko-kazašských vzťahov by však bolo správne upozorniť partnerov na uvedené skutočnosti, aby nevytvárali zónu rozporov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov