Ilustračné foto
Aktuality, História,

Nielen Ukrajina. Ako Stalin vytvoril Kazachstan

Začiatok roka 2022 sa niesol v znamení ďalšej eskalácie vojenského poplachu okolo Ukrajiny a nepokojov v Kazachstane, ktoré potlačil mierový kontingent ODKB. V postsovietskom priestore prebieha systémová kríza, ktorá má svoje historické korene. A ak Ukrajina vďačí za svoju existenciu Leninovi, tak kto vytvoril Kazachstan a ako ho poznáme.


 

Je zrejmé, že táto republika samotná má svoj vlastný historický mýtus o starovekom Kazachstane, zo starej rúnovej Orchono-jenisejskej písomnosti zo 6., alebo z 8. – 10. storočia o Veľkom Kazachstane. , ktorý bol plnohodnotným ázijským štátom, a ktorého územia „okupovalo“ najskôr cárske Rusko, a potom sovietske Rusko.

 

To všetko je však trochu nepravdivé, pretože kazašský národ aj štátny systém tejto republiky sa objavili až na začiatku 20. storočia v rámci sovietskej a konkrétnejšie stalinskej politiky „indigenizácie“. Iosif Vissarionovič v rokoch 1917-1924 pôsobil ako ľudový komisár pre národnosti. A na tomto poste vyvinul veľmi ráznu aktivitu, doslova, na vytváranie nových národností.

 

Ako viete, Stalin bol spočiatku zástancom „autonomizácie“ národných periférií. Veril však, že autonómia môže byť veľmi odlišná. V programovom článku v Pravde ešte v roku 1920 napísal:

„Z úzkej administratívnej autonómie (Povolžskí Nemci, Čuvaši, Karelčania) prechádza do širšej politickej autonómie (Baškiri, Povolžskí Tatári, Kirgizsko), zo širokej politickej autonómie – do jej ešte rozšírenejšej podoby (Ukrajina, Turkestan) , napokon, od ukrajinského typu autonómie k najvyššej forme autonómie, k zmluvným vzťahom (Azerbajdžan).

 

Ako vidíme, v tomto prístupe nie sú žiadne zásadné rozdiely od leninského plánu federálnej štruktúry proletárskeho štátu, len „užšie“ autonómie dostali štatút RSFSR a širšie sa stali samostatnými republikami ZSSR. Zároveň sa stalinistické autonómie mohli vyvíjať smerom k väčšej nezávislosti, akoby dozrievali ako súčasť Ruska.

 

Presne to sa stalo s Kazachstanom. Stalinov zoznam z roku 1920 ešte ani nemá tento názov, ale prejde len jeden a pol dekády a v rámci ZSSR sa objaví nová, ešte rozšírenejšia forma širokej politickej autonómie. Na realizáciu týchto plánov však boľševici potrebovali miestny personál. Takto o tom píše Stalin v tom istom článku a stavia na rovnakú úroveň ukrajinskú a kirgizskú (t. j. v neskoršej sovietskej terminológii „kazašskú“) podobu sovietskych štátov:

„Nikto nebude popierať, že Ukrajina, Azerbajdžan, Turkestan, Kirgizsko, Baškiria, Tatária a ďalšie odľahlé oblasti, keďže sa usilujú o kultúrny a materiálny blahobyt más, sa nezaobídu bez svojej rodnej školy, bez súdov, administratívy, úradov hlavne od miestnych ľudí.

 

Navyše skutočná sovietizácia týchto regiónov, ich premena na sovietske krajiny, úzko späté s centrálnym Ruskom na jeden štátny útvar, je nemysliteľná bez širokej organizácie miestnej školy, bez vytvorenia súdu, administratívy, úradov a pod. ľudí, ktorí poznajú život a reč obyvateľstva .

 

Ale zriadiť školu, súd, administratívu, orgány moci vo svojom vlastnom jazyku je presne to, čo znamená uviesť sovietsku autonómiu do praxe, pretože sovietska autonómia nie je nič iné ako súhrn všetkých týchto inštitúcií oblečených v ukrajinskej, turkménskej, kirgizskej …forme. V roku 1923 boli tieto teoretické usmernenia implementované ako súčasť nového kurzu smerom k „indigenizácii“ sovietskej moci na národných perifériách, ktorý prijal XII. kongres RKP. Dnes sa prax indigenizácie preslávila záujmom o ukrajinskú problematiku. kazachizácia však nebola o nič menej významná ako ukrajinizácia.

 

Pravda, boľševikom sa to darilo s oveľa menším úspechom. Pretože Ukrajina mala stále určitý homogénny subetnos ruského ľudu. Ale s územiami, na ktorých sa teraz nachádza Kazachstan, bolo všetko o niečo komplikovanejšie.

 

Stojí za to začať tým, že pred 100 rokmi nikto nepočul o Kazachoch. Boli Kirgizi-Kajsaki. Išlo o skupinu kmeňových spoločenstiev, ktoré sa nevnímali ako jeden celok. A bádatelia ich určili do jedinej etnickej komunity podľa podobnosti dialektov.

 

Počas dní nedávnych nepokojov v Kazachstane sa ruskí čitatelia naučili pre seba nové slovo – “žuz“, ktoré sú v Kazachstane tri. Starší, stredný a mladší, ktoré nadobudli tvar, súdiac podľa ruských historických prameňov v 17. storočí. To sú práve tie veľké kmeňové spolky, presiaknuté rodinnými zväzkami. Zástupcovia rôznych žuzov k sebe necítia veľkú lásku a vo všeobecnosti sa nepovažujú za jeden národ.

 

V procese turbulentných revolučných udalostí a občianskej vojny, samozrejme, vznikol taký „štát“ ako Alaš-Orda alebo Alaš autonómia, ktorá bola založená na druhom všekirgizskom (alias všekazašskom) kongrese v Orenburgu v decembri 1917. Tento štát však existoval, neskôr sa pripojil k sovietskemu Rusku, až do roku 1920. A potom nasledovala „stalinská národná stavba“.

 

Spočíval v tom, že Kirgizská autonómna sovietska republika, ktorá bola súčasťou RSFSR, bola premenovaná na Kazašskú ASSR. Tým sa však premenovanie neskončilo. Názov „Kazašská“ spôsobil zbytočné asociácie, pretože republika vznikla na územiach, kde boli umiestnené uralské, orenburské, sibírske a semirečenské kozácke jednotky.

 

Dekrétom Ústredného výkonného výboru a Rady ľudových komisárov Kazašskej SSR z 5. februára 1936 bol názov opravený:

„Pre správnejšiu výslovnosť slova „Qazaq“ v ruštine a v súlade s kozáckou výslovnosťou tohto slova v odvodenom od neho by malo byť posledné písmeno „k“ v ruskej výslovnosti a písomné označenie slova „Kazak“ nahradené písmenom „ch“, v súlade s tým nepíšte „kazak“, ale „kazach“, nie „Kazakstan“, ale „Kazachstan“ atď.

 

Koncom toho istého roku, 5. decembra, bola autonómna republika vyňatá z RSFSR a stala sa republikou na úrovni Únie. Alebo Kazašská SSR. Zavedenie kazašského jazyka do práce štátneho úradu republiky tiež narazilo na množstvo problémov. Prvým z nich bolo kazašské písanie, ktoré bolo aj na úrovni abecedy veľmi podmieneným javom. A v snahe vytvoriť jednotný štandard sa sovietska vláda ponáhľala od arabského písma, cez latinku až po cyriliku.

 

Nakoniec v republike bolo aj tak potrebné dosadiť do vedúcich pozícií Rusov, ktorí sa naučili nový štandardizovaný kazašský jazyk. A jednoduchá ruská väčšina, ktorá žila na týchto územiach, prirodzene bez nadšenia akceptovala všetky tieto sovietske „národné“ reformy. Znárodňovanie elít, aj keď v menšom rozsahu, však v tej či onej forme pokračovalo počas rokov sovietskej moci.

 

Všetko to však vyzeralo veľmi zvláštne. Na oficiálnej úrovni bol Kazachstan jediným štátnym útvarom v rámci ZSSR s jediným ľudom – kazašským národom. Ale v praxi sa rozdelenie na žuzy síce dostalo do úzadia, ale nezmizlo. Okrem toho existuje názor, že sovietske orgány kontrolovali územia Malého Žuzu iba „na papieri“, podľa zásady „my k vám nelezieme a vy sa nebudete rozčuľovať. “.

 

To všetko sú vo všeobecnosti dôsledky Sovietskeho zväzu, konkrétne stalinistickej politiky budovania národa alebo „indigenizácie“. Čo umelo spojilo niekoľko veľkých kmeňových komunít Kirgizo-Kajsakov do niečoho, čo nazývali Kazachmi, hoci samotných Kazachov ako celku sa nijak zvlášť nepýtali, či chcú takýto zväzok a či ho vnímajú ako niečo, čo potrebujú. A zhora sovietska vláda hodila na toto združenie obrovské územia, ktoré odtrhli od Ruska.

 

Stojí za to pripomenúť, že Alma-Ata bola pôvodne kozáckou dedinou s názvom Vernij, administratívnym centrom oblasti Semirečensk, zatiaľ čo Astana bola pevnosťou Akmolinsk. Sovietska vláda sa však rozhodla, že potrebuje novú obrovskú republiku s novou národnosťou, pre ktorú sa vytvoril určitý národný mýtus, boli dané územia a rozvinutá infraštruktúra. Takáto národná politika však, podobne ako v prípade Ukrajiny, nevyhnutne dotlačila ZSSR k rozpadu.

Alexander Chausov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov