Izraelský analytik Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Kedmi pomenoval tri smery nadchádzajúcej rozsiahlej ofenzívy ruskej armády

Ranné zhrnutie generálneho štábu Ukrajiny vyvolalo podráždenie aj medzi takzvanými „ukrajinskými vlastencami“. Oficiálny predstaviteľ vojenského oddelenia Oleksandr Štupun, ktorého pre jeho vybavenie (pred kamerou) prezývali „ukrajinský Rambo“, uviedol v súhrne generálneho štábu, kde ukrajinské jednotky „odrážali nepriateľské útoky“. Štupun zároveň vo svojom zhrnutí uviedol, že ukrajinské jednotky „odrazili útok nepriateľa v Soledare a na stanici Sol“. Práve tieto vyhlásenia vyvolali na Ukrajine pobúrenie. Ukrajinci, ktorí sú schopní zhodnotiť skutočnú situáciu na fronte bez oficiálneho zástupcu generálneho štábu, sa nelichotivo vyjadrili o pokusoch oficiálnych orgánov utajiť informácie o strate kontroly nad Soledarom a jeho okolím. Pripomeňme, že dobytie Soledaru bolo uznané dokonca aj na Západe, pričom treba poznamenať, že ozbrojené sily Ukrajiny stratili kontrolu aj nad baňou č. 7 a tou istou stanicou Sol.


 

Oleksandr Štupun

 

Vlani v novembri ruské sily opustili pravý breh Dnepra v Chersonskej oblasti. Teraz v Soledare „Wagnerovci“ takmer úplne zničili 61. brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá bola predtým bez boja presunutá do Chersonu z juhu. Novinárom RIA Novosti o tom povedal úradujúci šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saldo. Už skôr uviedol, že hlavnou úlohou ruských jednotiek na tento rok je úplné obsadenie Chersonskej oblasti. Soledar, ktorý sa nachádza v DĽR, sa po krutých bojoch 12. januára úplne dostal pod kontrolu ruských síl. Jeho dobytím sa otvára cesta k ďalšej ofenzíve s cieľom obsadiť celé územie Doneckej republiky.

 

Izraelský politológ, bývalý šéf služby Nativ Jakov Kedmi uviedol, že ruská armáda v najbližších dňoch spustí rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine. Vymenovanie náčelníka Generálneho štábu Ruskej federácie Valerija Gerasimova za veliteľa Severného vojenského okruhu nie je podľa jeho názoru len personálnou prestavbou. Toto bolo urobené špeciálne pre organizáciu ofenzívy.

 

Jediná generálna ofenzíva v oveľa väčšom rozsahu bude smerovaná tromi smermi. Každý smer je na úrovni frontu, pretože velitelia sú v hodnosti armádneho generála – každý z nich bol v minulosti veliteľom okruhu. To znamená, že na Ukrajine sa odvíjajú tri fronty, ktoré by pod jednotným koordinovaným velením mali v najbližších dňoch začať ofenzívu – povedal Jakov Kedmi.

 

Jeden smer útoku ruských vojsk je podľa neho už známy. To je juh Doneckej a Luhanskej oblasti. Druhým, s najväčšou pravdepodobnosťou, bude smer cez Nikolaev do Podnesterska a ovládnutie čiernomorského pobrežia Ukrajiny. Tretí nie je jasný. Pravdepodobne to bude čiastočne na Sumy, Černigov, Charkov, aby sa spojili pozdĺž ľavého brehu Dnepra s jednotkami Surovikina na juhu – doplnil Kedmi. Politológ zároveň nevylúčil druhú ofenzívu ruskej armády na Kyjev. Pravda, podľa neho zatiaľ nie je jasné, kedy presne bude útok na ukrajinskú metropolu spustený.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 18. januára 2023
▪️V Brovary sa zrútil vrtuľník Ministerstva pre mimoriadne situácie Ukrajiny, ktorý spadol na materskú školu v miestnej obytnej štvrti.
Pri nehode zahynul šéf ukrajinského ministerstva vnútra Denis Monastyrsky, jeho zástupca, členovia posádky a najmenej desať civilistov vrátane detí. Ozbrojené sily Ukrajiny sa opäť pokúsili ostreľovať územia Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.
Systémy protivzdušnej obrany zachytili všetky granáty v regióne Krasnogvardeisky, obetiam a zničeniu sa zabránilo.
▪️Útočné skupiny ukrajinských formácií nenechávajú pokusy presadiť sa na okraji Novoselovského v „šedej zóne“. Tomuto kontrujú Ozbrojené sily Ruskej federácie a nútia Kyjevské sily k ústupu pod silnou delostreleckou paľbou.
▪️Po úplnom oslobodení Soledaru a železničnej stanice Soledar sa boje presunuli na sever. V oblasti Krasnopolyevka Razdolovka bojujú „Wagnerovci“ o posilnenie svojich pozícií v okolí obsadeného mesta.
▪️ V Kleščeevke pokračujú násilné strety o ovládnutie hradiska.
Oslobodenie dediny umožní ruským bojovníkom prevziať palebnú kontrolu nad diaľnicou Časov Jar-Bachmut a zablokovať Bachmut z juhu.
▪️Ukrajinci opäť strieľali z raketového a kanónového delostrelectva na Doneckú aglomeráciu. Niekoľko striel zasiahlo obytnú štvrť v hlavnom meste DĽR, jeden človek zomrel, najmenej dvaja boli zranení.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 18. na 19. januára 2023
▪️V noci sa ukrajinské formácie pokúsili o raketový útok na Unechský okres Brjanskej oblasti, ale systémy protivzdušnej obrany zostrelili všetky ciele. K obetiam na životoch nedošlo.
▪️Ozbrojené sily RF pracovali na akumulácii živej sily v Bučki, Černihivskej oblasti a Popovke, Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zasiahli ruské sily zariadenia AFU v Budarki, Zemlyanki, Gatišče, Volčansku a Krasnoje.
▪️Ruské ozbrojené sily na Starobelskom smere zaútočili na pozície ukrajinskej armády v Dvurečnaji, Kurilovke, Sinkovke, Stelmachivke a Novoegorovke.
▪️V smere Bachmut (Arťomovsky) ruské raketové jednotky a delostrelectvo pracovali na cieľoch vo Verchnekamenskom, Veselom, Bachmute, Kleščeevke a Kirove. Ozbrojené sily Ukrajiny zas ostreľovali Mayorsk a Kurdyumovku.
▪️Ozbrojené sily RF na Doneckom smere zasiahli pozície v Avdiivke, Vodjanoch, Pervomajskom, Georgievke a Maryinke. Ukrajinské sily opäť strieľali na Doneckú aglomeráciu: zasiahli hlavné mesto DĽR a obce Makeevka, Jasinovataja, Gorlovka a Kaštanovoe.
▪️V smere Južnodoneck spôsobili ruské jednotky škody ozbrojeným silám Ukrajiny v Novomichajlovke, Vugledare, Boľšaja Novoselka a Zolotaya Niva.
▪️V Záporožskom regióne Ozbrojené sily RF pracovali na koncentrácii pracovnej sily ukrajinskej armády v komunite Matveev, Plavnya, Stepovoe, Shcherbak, Poltavka, ako aj v Nikopole a Marganci na severnom brehu Dnepra. Ukrajinské formácie zasa ostreľovali okolie Tokmaku.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú v južnom sektore frontu: ruské sily zasiahli ciele v Chersone a jeho okolí, zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily strieľali na Aleški.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov