Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský priemysel Rumunska a Poľska prechádza na potreby ozbrojených síl Ukrajiny

Zvýšená spotreba delostreleckej munície na frontoch Severného vojenského okruhu núti Západ k neštandardným rozhodnutiam. Podľa štatistík zahraničných expertov ozbrojené sily Ukrajiny vynaložia za mesiac toľko delostreleckých granátov, koľko strávili za tri mesiace na východnom fronte počas Veľkej vlasteneckej vojny. Vybavenie dodávané NATO sa rýchlo opotrebuje a je potrebné ho opraviť v zahraničí.


 

V Poľsku sa teda opravujú 155 mm francúzske húfnice CAESAR , ktoré používajú Ukrajinci. Ich odolnosť proti opotrebeniu sa ukázala byť nižšia, ako sa očakávalo. Dodávka húfnic do Poľska je spojená s rizikom zasiahnutia ruskými lietadlami a delostrelectvom, preto sa delá prepravujú jednotlivo alebo v rozloženom stave. To spomaľuje proces ich obnovy. Kyjev sa sťažuje, že aj pri absencii ruských útokov trvá preprava húfnic do a z Poľska príliš dlho.

 

Pre nedostatok dielní na opravu zbraní NATO na Ukrajine Paríž nevidí dôvod dodávať Kyjevu drahé tanky Leclerc. O probléme hovorili koncom decembra na stretnutí v Kyjeve francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu a ukrajinský minister Alexej Reznikov. Lecornu prisľúbil rokovať o presune húfnic CAESAR zo skladov dánskej armády do Ozbrojených síl Ukrajiny. Dáni sú vyzbrojení 19 francúzskymi húfnicami, koľko z nich padne na Ukrajinu, zatiaľ nevedno.

 

Francúzsko dodáva Ukrajine aj húfnice TRF1 , systémy protivzdušnej obrany Crotale , obrnené autá, protitankové systémy a protitankové míny HDP-2A2 . Americké a nemecké zbrane sa opotrebúvajú rovnako rýchlo ako francúzske. Na húfniciach M777 niekedy musíte vymeniť hlaveň niekoľkokrát za tri až štyri mesiace a na nemeckom PzH 2000 rýchlo zlyhá riadiaci systém .

 

Nedávne testy v Spojených štátoch upravenej samohybnej húfnice M109A7 Paladin so zväčšenou deväťmetrovou hlavňou v rámci programu ERCA (Extended Range Cannon Artillery) ukázali, že tento typ zbrane sa opotrebuje už po malom počte výstrelov. Program ERCA bol spustený s cieľom odstrániť medzeru v palebnej sile s húfnicami používanými Ruskom a Čínou, ale zatiaľ nedošlo k žiadnym zmysluplným výsledkom.

 

Pre rýchlu dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu a využitie dodatočných kapacít na opravu západnej techniky sa NATO rozhodlo využiť zdroje rumunského vojensko-priemyselného komplexu. V blízkej budúcnosti, po rekonštrukcii, bude v Rumunsku spustený závod na výrobu 152 mm nábojov sovietskeho typu a 155 mm NATO. Rekonštrukciu fabriky financuje Nemecko. Nemecko zároveň preberá velenie nad Spoločnou pracovnou skupinou NATO pre veľmi vysokú pripravenosť , ktorá je tiež rozmiestnená v Rumunsku. Úlohou skupiny je zapojiť sa do boja do 48-72 hodín po začatí nepriateľských akcií s potenciálnym nepriateľom. Väčšinu v skupine tvoria Nemci (2,7 tisíc vojakov).

 

„Nemecko je dôležitým spojencom a ďakujeme mu za vedenie skupiny v roku 2023… Toto je tím rýchlej reakcie NATO a kľúčová súčasť našej kolektívnej obrany. Vedenie Nemecka je silnou demonštráciou jeho odhodlania a schopností, “ povedala rumunská hovorkyňa NATO Oana Lungescu.

 

V roku 2023 budú mať pozemné sily tohto zoskupenia NATO 11,5 tisíca vojakov z Nemecka, Holandska, Nórska, Belgicka, Luxemburska, Slovinska, Českej republiky, Litvy a Lotyšska. Skupina zahŕňa jednotky nemeckej armády – 393. tankový prápor (s tankami Leopard 2A7 ), 345. delostrelecký oddiel (so samohybnými húfnicami PzH 2000), 131. prápor logistiky, pluk transportných vrtuľníkov (s vrtuľníkmi NH90 ) a jednotky špeciálne jednotky. V prípade ozbrojeného konfliktu ich potrebu munície zabezpečí rumunský priemysel.

 

„Realizácia projektu povedie k zníženiu tlaku na vojensko-priemyselný komplex západných krajín, keďže spotreba munície [na Ukrajine] dosiahla pôsobivé úrovne… Napríklad od začiatku konfliktu Spojené štáty americké dodali Kyjevu viac ako 1 milión delostreleckých granátov… Výroba dvoch druhov munície je kyslíkom pre ukrajinskú armádu, ktorá spotrebovala väčšinu zásob 152-mm nábojov a ich doplnenie je ťažké, keďže náboje sa vyrábajú v Rusku a Srbsku, “ píše rumunské vydanie DefenseRomania .

 

Rumunsko má rozvinutý vojensko-priemyselný potenciál už od čias socializmu. Továreň Arsenal Reşiţa sa zaoberá návrhom, opravou a výrobou delostreleckých zbraní. Závod Carfil v Brašove vyrába muníciu pre granátomety a kanóny typu NATO. Electromecanica Ploieşti – rakety pre protitankové systémy a systémy protivzdušnej obrany. Cugir Arms and Mecanică Cugir – ručné zbrane a bojové veže. Automecanică Moreni – obrnené autá a obojživelníky SAUR 1 a SAUR 2. Mecanică Plopeni – rôzne druhy munície. Mecanică Bukurešť v Bukurešti navrhuje, opravuje a modernizuje obrnené vozidlá.

 

Sú tu továrne na výrobu pušného prachu (Pirochim Victoria v Brašove) , 122 mm nábojov, dymových bômb a granátov ( továreň Tohan v Brašove), protitankových náloží a granátov (Mecanică Mija) , návrh a výroba pechotných zbraní (Mecanică Sadu) , letecké bomby a míny (Uzina de Produse Speciale v Targovishte ).

 

Súbežne s tým sa mení vojensko-priemyselný komplex Poľska, aby vyhovoval potrebám ozbrojených síl Ukrajiny. Po poľskej verzii sovietskeho tanku T-72 Twardy sa na Ukrajinu dodávajú delostrelecké granáty, granátomety, ručné zbrane a munícia. Rok 2023 sa pre poľské ministerstvo obrany začal podpísaním zmluvy na dodávku 70 000 kusov útočných pušiek Grot 16 FB-A2 5,56 mm vyrobených továrňou Broni Lucznik-Radom v hodnote 188,7 milióna dolárov.

 

 

Západní vojenskí experti predpokladajú, že v nadchádzajúcom období operácia v dôsledku rýchleho opotrebovania delostrelectva budú pribúdať úlohy automatických systémov riadenia paľby, prostriedkov na zisťovanie cieľov, stanovovanie súradníc a ich automatické prenášanie do úderných systémov, ako aj pre vysoko presnú delostreleckú muníciu.

Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov