Viktor But s rodinou
Aktuality, Bezpečnosť,

V Rusku odsúdenú Američanku Brittney Grinerovú vymenili za ruského podnikateľa Viktora Buta

Medzi Ruskom a Spojenými štátmi došlo k výmene väzňov. Americkú basketbalistku Brittney Grinerovú, odsúdenú v Rusku, vymenili za podnikateľa Viktora Buta, odsúdeného v Spojených štátoch. Ako prvá o výmene informovala CNN . Výmenu potvrdila ruská aj americká strana. Americký prezident Joe Biden uviedol, že s Greinerovou už telefonicky hovoril. Je v lietadle na ceste domov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že výmena sa uskutočnila na letisku v Abú Zabí. “Ruský občan bol vrátený do svojej vlasti,” píše sa v telegramovom kanáli ministerstva. Samotný But sa zatiaľ nevyjadril.


 

Brittney Grinerová

 

Začiatkom tohto roka Američana odsúdeného v Rusku Trevora Reeda vymenili za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol väznený v USA. Výmenné rozhovory sú jedným z mála príkladov pokračujúcich kontaktov medzi Moskvou a Washingtonom napriek prudkému zhoršeniu vzťahov. Hovorilo sa aj o možnosti výmeny ďalšieho Američana odsúdeného v Rusku Paula Whelana, ktorého ruský súd uznal vinným zo špionáže. Whelan podľa jeho právnika zostáva v kolónii a rokovania o jeho možnej výmene prebiehajú.

 

Greinerová hrávala za jekaterinburský ženský basketbalový klub UMMC. Ako členka amerického národného tímu dvakrát vyhrala olympijské hry. Zadržali ju vo februári 2022 na moskovskom letisku Šeremetěvo. V jej taške sa našlo hašišové maslo. V auguste súd v Chimki uznal Greinerovú vinnú z pašovania drog a odsúdil ju na deväť rokov väzenia. 17. novembra jej právnici oznámili, že bola premiestnená do kolónie v Mordovii.

 

But bol v roku 2012 v USA odsúdený na 25 rokov väzenia za prípravu predaja zbraní kolumbijským protivládnym ozbrojeným skupinám. Navyše bol zadržaný v Thajsku, odkiaľ bol vydaný do Spojených štátov. Vinu poprel, Moskva s týmto hodnotením súhlasila. Rusko a USA už niekoľko mesiacov diskutujú o výmene Greinera a Paula Whelana za Rusov väznených v USA. Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatyana Moskalková uviedla, že But aj Greinerová dostali milosť v Spojených štátoch a Rusku pred výmenou.

 

Právnici Viktora Bouta a ruskí ľudskoprávni aktivisti už skôr uviedli, že bol zadržiavaný v neľudských podmienkach. Na nohách mal reťaze, vychádzky boli prísne obmedzené, kontakt nebol povolený. Len niekoľkokrát za 10 rokov sa mu podarilo vidieť svojich príbuzných a predstaviteľov ruského veľvyslanectva v Spojených štátoch – v priebehu niekoľkých minút.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov