Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskej armáde v Artemovsku dorazili posily. Vojenský expert vysvetlil kde zmizli iránske drony a kedy prestane ostreľovanie civilistov v Donecku

Do ukrajinskej armády v Artemovsku dorazili posily. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny nachádzajúce sa v meste ju súrne potrebujú, pretože utrpeli vážne straty. Oznámil to dôstojník Ľudových milícií Luhanskej republiky Andrej Maročko s odvolaním sa na údaje, ktoré získala rozviedka LPR. Príchod posíl pre ozbrojené formácie Ukrajiny bol zaznamenaný v oblasti osady Artemovsk – povedal. Väčšina militantov, ktorí dorazili, bola poslaná do aktívnych jednotiek, aby nahradili sanitárne a nenahraditeľné straty personálu. Zvyšok bol daný k dispozícii ukrajinskému veleniu ako záloha. Krátko predtým zástupca milícií Luhanskej ľudovej republiky povedal, že ukrajinská armáda v Artemivsku má vážne ťažkosti pre nedostatok potravín a munície.


 

Ruský vojenský expert Boris Rožin na svojom TG kanále vysvetlil útlm používania iránskych dronov aj plány ofenzívy ruskej armády.

– Aký je dôvod prestávky v používaní dronov Geran na objektoch Ozbrojených síl Ukrajiny a energetickej infraštruktúry Ukrajiny? Existuje klimatický faktor? Ako efektívne sú tieto zariadenia pri mínusových teplotách?
Dôvodov je viacero. Zhoršujúce sa počasie, potreba zvýšiť produkciu pre masové využitie, plus možno dochádza k hromadeniu dronov na hromadné útoky, ktoré budú v zime sprevádzať útočné operácie.

 

Neexistujú žiadne údaje o tempe a objeme výroby týchto dronov v Iráne a Rusku, hoci iránske vojenské dopravné lietadlá naďalej lietajú do Moskvy so závideniahodnou pravidelnosťou, takže tok nákladu pokračuje. Pokiaľ ide o prevádzku dronov pri teplotách pod nulou, vo verejnej sfére neexistujú žiadne zrozumiteľné informácie.

 

– Čoraz aktívnejšie sa šíria fámy, že Záporožská Jadrová elektráreň bude buď prevedená pod Ukrajinu, alebo bude prevedená pod priamu kontrolu MAAE. Je tento scenár pre Rusko prijateľný a aký bude mať dopad na energetické zásobovanie Kyjeva?
Takýto scenár je, samozrejme, neprijateľný a realizácia niečoho takého bude považovaná za zjavnú porážku Ruska. Oficiálne ruské ministerstvo zahraničia včera vysvetlilo, že sa nič také nestane a suverenita nad ZNPP nebude nikomu odovzdaná.

 

Maximum, s ktorým Moskva súhlasí výmenou za zastavenie ostreľovania JE Záporižie ozbrojenými silami Ukrajiny, je prevziať záväzok neumiestňovať ťažké zbrane na ZNPP pri zachovaní ruskej stráže s ľahkými zbraňami na stanici, zatiaľ čo personál Rosatomu bude pracovať na stanici.

 

Keďže Ukrajina a jej sponzori s tým nie sú spokojní, očakáva sa pokračovanie ostreľovania jadrových elektrární Záporižie a Energodar. Medzičasom sa konečne vyčistil personál ZNPP – boli z neho odstránení tí, ktorí nepodpísali zmluvu s Rosatom + boli uprataní strelci Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

— Ruské vojská postupujú v Artemovsku. Zároveň sa opakovane objavili správy o „kolapse ukrajinskej obrany“. Je ukrajinské velenie pripravené opustiť mesto, alebo ho plánuje udržať napriek stratám?
Nedochádza ku kolapsu jeho obrany. Kyjev bol nútený ustúpiť južne od Artemovska, ale udržiava celistvosť frontu severne od Kurdyumovky, pričom sa opiera o opevnenú oblasť v Kleščeevke a kanál Severskij Donec-Donbas. Zároveň sa pri Časov jari buduje druhá obranná línia.

 

Tempo ruskej ofenzívy je tu nízke, čo sa však prejavuje veľkými stratami, ktoré PMC Wagner a Ozbrojené sily RF spôsobujú ukrajinskej skupine Artemov (podľa ukrajinských a západných vyhlásení od 500 do 800 zabitých a zranených denne ). V samotnom Artemovsku pokračujú boje o Opytnoje a v priemyselnej zóne na východnom okraji.

 

Bez toho, aby vzali Opytnoje, nemožno počítať s priamym útokom na Artemovsk. Mesto len tak neodovzdajú ozbrojené sily Ukrajiny, takže sem narýchlo vozia posily, vrátane tých, ktoré sú odsunuté z iných smerov. Strata Artemovska bude mať pre ozbrojené sily Ukrajiny ťažké následky, identické s dôsledkami po strate Popasnej.

 

Kadyrov priznal smrť 23 čečenských bojovníkov v dôsledku úderu ozbrojených síl Ukrajiny. Jeho operácia “Odplata” bola odpoveďou

 

 

– Ak Artemovsk oslobodí ruská armáda, zníži to ohrozenie Donecka z hľadiska delostreleckého ostreľovania hlavného mesta DĽR?
Čiastočne, keďže dobytie Artemovska prinúti ozbrojené sily Ukrajiny obnoviť svoju obranu na Donbase, ale je dôležité pochopiť, že kým nebudú zajaté Maryinka a Avdiivka, ostreľovanie z kanónového delostrelectva bude pokračovať v súčasnom režime. Zastavenie ostreľovania Donecka si vyžaduje vážny postup na západ od Donecka v smere na Krasnoarmejsk, kde treba zaujať aj Krasnohorivku, Selidovo, Kurachovo atď. Nie je to teda ľahká úloha. Zároveň aj v tomto prípade ostane Doneck v dosahu diaľkových raketometov a diaľkového delostrelectva, ale samozrejme, masívne ostreľovanie Ozbrojených síl Ukrajiny bude oveľa náročnejšie na organizáciu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov