Ilustračné foto rakety Cirkon
Aktuality, Letectvo,

Nový krok Ruska vo vývoji hypersonických zbraní. Mobilné odpaľovacie zariadenie pre „Cirkon“ ho urobí nezraniteľným

Pozemné mobilné zariadenie dodá „Cirkonom“ celý rad predností, vrátane utajenia. Takýto názor vyslovili počas rozhovoru s novinami Vzgljad vojenskí experti Aleksandr Bartoš a Konstantin Sivkov.


 

„Mobilné odpaľovacie zariadenie umožňuje presúvať túto zbroj čo najbližšie k objektom zásahu. Skracuje to čas letu a zabezpečuje utajenosť techniky, robiac ju fakticky nezraniteľnou. Predtým sa používali pre rakety „Cirkon“ námorné nosiče, no mobilný pozemný variant je novým krokom,“ povedal člen Akadémie vojenských vied A. Bartoš a poznamenal, že nasadiť túto zbraň má zmysel iba v prípade ostrej nevyhnutnosti. „Je to veľmi drahý prostriedok a teda použiť ho treba na najdôležitejšie strategické ciele – na veliteľské centrá, pričom vládnej úrovne, alebo na obrovské základne.“

 

„Nemyslím si preto, že podobná zbraň bude použitá na Ukrajine. Nasadenie „Cirkona“ v špeciálnej operácii si vyžaduje dodatočný prieskum cieľov a maximálne skrátenie času od momentu odhalenia cieľa do jeho zničenia. Hovoríme tu o niekoľkých minútach,“ zdôraznil Bartoš.

 

„Cirkon“ je hypersonickou zbraňou, ktorá je prakticky nezraniteľná prostriedkami PVO. U pobrežného komplexu sa jeho dosah pohybuje od tisíc do poldruha tisíc kilometrov. A keďže rádius účinnosti palubného letectva potenciálnych protivníkov je okolo 800 km, vyplýva z toho, že ruský raketový komplex ich môže ničiť bez toho, aby sa dostal do dosahu ich palubného letectva,“ podtrhuje doktor vojenských vied K. Sivkov.

 

„Pobrežný mobilný systém vytvára bezpečnostnú zónu o hĺbke poldruha tisíc kilometrov. Je preto pravdepodobné, že takéto odpaľovacie zariadenia budú čoskoro rozmiestnené po celom obvode námorných hraníc Ruska,“ uviedol.

 

Zdroj blízky k ruskému vojenskému rezortu pred časom uviedol, že prototyp mobilného odpaľovacieho zariadenia pobrežného raketového komplexu s hypersonickou raketou „Cirkon“ už bol skonštruovaný. Spresnil, že odpaľovacie zariadenie, ako aj v prípade pobrežného raketového komplexu „Bastion“, bude niesť dve rakety, odpaľovacie zariadenie nového komplexu je štvornápravové, ako aj v prípade „Bastionu“ s raketou „Oniks“.

 

TASS poznamenala, že nový pobrežný raketový komplex bude vedieť ničiť tak hladinové, ako aj pozemné ciele. Už sa konali štátne skúšky „Cirkonu“ z hladinového nosiča – z fregaty „Admiral Gorškov“. V roku 2021 sa začali testy rakety z ponorkového nosiča, z atómovej ponorky „Severodvinsk“.

 

Rusko zaradilo do služby hypersonické rakety Zirkon. Západ si začína uvedomovať blízkosť jadrovej vojny

 

V auguste tohto roka minister obrany RF Sergej Šojgu oznámil začiatok sériovej výroby hypersonických rakiet „Cirkon“, pričom prezident Vladimír Putin už predtým, počas tohtoročnej prehliadky na Deň vojenského námorníctva v Sankt-Peterburgu, oznámil, že dodávky hypersonických raketových komplexov do výzbroje OS Ruska sa začnú v najbližšie mesiace. Prvým plavidlom, ktoré bude mať na svojej palube tieto rakety, bude fregata „Admiral Gorškov“.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov