Test rakety Zirkon
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Rusko zaradilo do služby hypersonické rakety Zirkon. Západ si začína uvedomovať blízkosť jadrovej vojny

Ministri zahraničných vecí Francúzska, USA a Británie vyjadrili svoj záväzok voči Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a vyzvali Rusko, aby prestalo používať „nebezpečnú jadrovú rétoriku“ a zabránilo jadrovej vojne.


 

Spoločné vyhlásenie pripravili po ich stretnutí v New Yorku, kde sa 1. augusta začala 10. konferencia signatárov Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Generálny tajomník OSN António Guterres na úvod konferencie povedal, že svet čelí “nukleárnemu nebezpečenstvu, aké sme nevideli od vrcholu studenej vojny”. Samostatne vystúpil americký prezident Joe Biden, ktorý vyzval Rusko a Čínu, aby preukázali, že sú odhodlané obmedziť jadrové zbrane.

 

V jadrovej vojne nemôže byť víťaz, nikdy sa nesmie rozpútať, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ruský líder poslal pozdrav účastníkom a hosťom konferencie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).
“Rusko ako zmluvná strana NPT a jeden z jej depozitárov dôsledne dodržiava literu a ducha zmluvy. Naše záväzky vyplývajúce z bilaterálnych dohôd so Spojenými štátmi o obmedzení a obmedzení príslušných zbraní boli tiež plne splnené. Pokračujeme z toho, že v jadrovej vojne nemôžu byť víťazi a nikdy by sa nemala rozpútať, a my stojíme za rovnocennou a nedeliteľnou bezpečnosťou pre všetkých členov svetového spoločenstva.”

Po začiatku vojny s Ukrajinou Vladimir Putin nariadil strategickým raketovým silám, aby začali bojovú službu. Predstavitelia a novinári zo štátnych médií opakovane naznačovali možnosť použitia jadrových zbraní Ruska vo vojne s Ukrajinou.

 

Hodnotiaca konferencia o Zmluve o nešírení jadrových zbraní sa koná každých päť rokov. Desiate stretnutie sa malo konať v New Yorku v máji 2020, ale bolo odložené kvôli pandémii koronavírusu. NPT bola podpísaná v roku 1968. Legalizovala jadrový arzenál Veľkej Británie, Číny, Ruska, Spojených štátov a Francúzska. Ostatné štáty sú podpisom dokumentu zbavené práva vytvárať alebo získavať zbrane hromadného ničenia. V súčasnosti je zmluvnými stranami dohody viac ako 190 krajín. Izrael, India a Pakistan zostávajú mimo zmluvy. V januári 2003 Severná Kórea od dohody odstúpila.

 

Americký prezident Joe Biden včera hovoril o svojej pripravenosti rokovať s Ruskom o globálnej bezpečnosti a strategickej stabilite. Pripomeňme, že ruský prezident Vladimir Putin vyzval na zásadný dialóg „partnerov“ zo Spojených štátov už v decembri minulého roka, ale návrhy ruského lídra potom americká strana ignorovala.

 

Teraz sa na webovej stránke Bieleho domu objavila publikácia, ktorá hovorí, že 46. prezident USA je pripravený „spolu s Ruskom pracovať na nových možnostiach systému kontroly jadrových zbraní “.
“Aj na vrchole studenej vojny dokázali USA a ZSSR nájsť možnosti spolupráce v oblasti strategickej stability. Dnes je administratíva pripravená začať rokovania o novom systéme, ktorý nahradí START III, ktorého platnosť vyprší v roku 2026.”

 

Je pozoruhodné, že Bidenova túžba diskutovať o otázkach globálnej jadrovej bezpečnosti vznikla doslova na druhý deň po slovách prezidenta Ruska o bezprostrednom nasadení hypersonických raketových systémov Zirkon do Ozbrojených síl Ruskej federácie. Pripomíname, že tieto systémy sú schopné zničiť nielen jednotlivé vojnové lode a úderné skupiny lietadlových lodí, ale aj celé nepriateľské vojenské základne. Okrem toho môže byť hypersonická strela vybavená jadrovou hlavicou, ktorej zachytenie je v súčasnosti nemožné.

 

Rusko urýchlene a masívne vybaví vojnové lode námorníctva ďalekých morských a oceánskych zón najnovším hypersonickým raketovým systémom Zirkón, domnieva sa vojenský expert, šéfredaktor časopisu Národná obrana Igor Korotčenko.

“Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu na Hlavnej námornej prehliadke v Petrohrade povedal, že dodávka najnovšieho hypersonického raketového systému Tsirkon do flotily sa začne v najbližších mesiacoch. Zirkón” výrazne zvyšuje schopnosti flotily. Nové vojnové lode vybavené Zirkonom budú schopné efektívne zasiahnuť akékoľvek ciele, more a pevninu. Príchod týchto zbraní do flotily výrazne zmení pomer síl a zvýši ruské schopnosti. Teraz je potrebné rýchlo a masívne vybaviť ruskú flotilu týmito raketami,“ povedal Korotčenko v pondelok pre RIA Novosti.

 

Hlavnou výhodou Zirkonu je podľa neho nemožnosť jeho zachytenia existujúcimi nepriateľskými systémami protivzdušnej a protiraketovej obrany, pozemnými aj lodnými.
“V tejto chvíli poskytuje takmer 100% zničenie cieľa. V tomto smere ide o vážne posilnenie schopností moderných lodí najnovších projektov v ďalekej a oceánskej zóne,” vysvetlil. Korotčenko tiež pripomenul, že Boris Obnosov (šéf korporácie taktických rakiet, kde bol vyvinutý Zirkon) už predtým získal titul Hrdina Ruska.
“Je to ukazovateľ zásluh, a to aj v oblasti vytvorenia tohto nového komplexu námorných zbraní tímom korporácie,” vysvetlil odborník.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov