.
Aktuality, Bezpečnosť,

Reakcia na americké manévre. Severná Kórea odpálila raketu cez námornú hranicu s Južnou Kóreou

Severná Kórea v stredu odpálila najmenej 10 rakiet do Japonského mora a do Žltého mora. Informovala o tom tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na zbor náčelníkov štábov Južnej Kórey. Jedna z rakiet prvýkrát od skončenia kórejskej vojny v roku 1953 prekročila skutočnú námornú hranicu s Južnou Kóreou a letela smerom na juhokórejský ostrov Ulleungdo, no spadla do mora 167 km od ostrova. Ďalšia raketa spadla do mora 57 km od mesta Sokcho v severovýchodnej časti krajiny na pobreží Japonského mora.


 

 

Juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol uviedol, že odpálenie rakety cez morskú hranicu je “v podstate územnou inváziou” zo strany KĽDR. Južná Kórea reagovala odpálením troch rakiet do mora cez morskú hranicu. Japonsko tiež protestovalo proti Severnej Kórei a kvôli odpáleniu rakiet zvolalo národnú bezpečnostnú radu.

 

Štarty severokórejských rakiet sa zhodovali so spoločnými cvičeniami amerického letectva a Južnej Kórey v oblasti Kórejského polostrova. Pchjongjang deň predtým požadoval zastavenie cvičení a pohrozil, že v prípade odmietnutia prijme “silné” opatrenia.
Minulý mesiac KĽDR uskutočnila sériu štartov – tiež, ako povedal Pchjongjang, v reakcii na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska.

 

Pokus Južnej Kórey o reakciu na odpálenie severokórejských rakiet sa skončil dopadom balistickej rakety na vlastnú základňu

 

Od začiatku roka Severná Kórea uskutočnila už približne 30 odpálení rakiet. V noci z 3. na 4. októbra Severná Kórea odpálila raketu , ktorá preletela ponad japonské územie a spadla do oceánu. Potom lietadlová loď amerického námorníctva „Ronald Reagan“ s jadrovým pohonom postúpila do Japonského mora a usadila sa na východe Južnej Kórey. Potom KĽDR opäť odpálila dve balistické rakety smerom k Japonskému moru. A o deň neskôr odpálenie ďalších rakiet osobne viedol severokórejský vodca Kim Čong-un.
V polovici októbra po ďalšej raketovej paľbe Soul uvalil na Pchjongjang sankcie.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov