Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kmeň dekonštruktérov Ruska. Ako chrlia „sprievodcov“ na rozkúskovanie krajiny

Už na začiatku 20. storočia americký admirál Alfred Mahan, vytvárajúci teóriu zadržiavania Ruska ako kontinentálnej mocnosti, navrhol vytvorenie aliancie „námorných“ štátov na čele so Spojenými štátmi.


 

Administratíva Theodora Roosevelta poskytla vojensko-technickú pomoc Japonsku, ktoré sa pripravovalo na boj s Ruskom, a keď sa začalo vojenské ťaženie, podporila Japoncov financiami, čím cárskej vláde zablokovala prístup k medzinárodným pôžičkám.

 

Rivalita medzi Ruskom a Spojenými štátmi potom opadla, ako počas dvoch svetových vojen, keď boli obe krajiny spojencami, a potom sa obnovila s novým elánom. Počas občianskej vojny sa Spojené štáty americké podieľali na zahraničnej intervencii v Rusku. Po druhej svetovej vojne sa vzťahy medzi ZSSR a USA rozvinuli do konfrontácie, ktorá trvala štyri desaťročia: počas kórejskej a vietnamskej vojny, konfliktov v Latinskej Amerike, na Strednom východe a v Afrike. Známe sú plány na zničenie ZSSR vojenskými prostriedkami, keď armády lietadiel NATO mali zvrhnúť atómové bomby na sovietske mestá a zmeniť ich na ruiny.

 

Po zmiznutí ZSSR z mapy sveta sa vzťahy medzi Ruskom a USA na nejaký čas zmiernili, no postupne sa začali opäť zhoršovať. Teraz krajiny NATO nielenže pomáhajú Ukrajine, ale prakticky vstúpili do vojenskej konfrontácie s Ruskom. Už nejde o oslabenie krajiny, ale o to, aby s Ruskom raz a navždy skoncovali. Na Západe veria, že na to prišla vhodná chvíľa. Generálporučík vo výslužbe Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe, nedávno povedal, že Rusko čelí „deimperializácii“ a nakoniec rozpadu. Tieto slová dokonale ilustrujú ciele Západu.

 

V júli na takzvanom Fóre slobodných národov Ruska, ktoré sa konalo v Prahe, bola vyhlásená doktrína „dekolonizácie Ruska“. Účastníci konferencie „rozdelili“ ruské územie na 34 (!) častí. Medzi nové formácie patrili „Černozemská republika“, „Uralská republika“, „Donská republika“, „Kaukazská konfederácia“ …

 

Nemecký novinár Christoph Herstel hovorí: „Ak by vodcovia západných krajín poznali históriu a mali osobnú a politickú dôstojnosť, mohli by vziať do úvahy historické skúsenosti. Ale dnes sú naši politici, žiaľ, takí hlúpi, že ich jedinou myšlienkou je, ako sa môžeme vyhnúť problémom tým, že budeme poslúchať akékoľvek príkazy z Washingtonu .

 

Historickú skúsenosť Západ ignoruje. A pripomenúť im, ako ríšsky minister východných území Alfred Rosenberg rozdelil Sovietsky zväz! Rozdelil ho na sedem častí: Ukrajinu, Kaukaz, Ostland (pobaltské štáty a Bielorusko), Moskovsko, Reichskommissariat Don-Volga, Gotenland (Krym a Cherson), Turkestan (Stredná Ázia).

 

A dnes sa vo vzťahu k Rusku opäť používa pojem „impérium zla“, ktorý Reagan kedysi aplikoval na Sovietsky zväz. Nedávno poľský časopis New Eastern Europe uverejnil článok pod titulkom „Dekonštrukcia Ruska a rekonštrukcia „postruského priestoru“: riskantný, ale nevyhnutný scenár. Britský The Economist zverejnil súbor odporúčaní, ako zabezpečiť víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom. Hlavná je nejednotnosť režimu a ľudí.

 

Takýchto publikácií je veľa. Tieto projekty sa začali objavovať ešte pred začiatkom operácie na Ukrajine. V roku 2019 poľsko-americký vysielateľ Janusz Bugaisky publikoval v The Hill článok s názvom „Managing Russia’s Disintegration“, v ktorom napísal, že „Washington musí podporovať regionálne a etnické sebaurčenie v rámci Ruskej federácie“. Bugaisky, ktorý sa zbavil územia Ruska, rozhodol, ktoré územia by mali získať nezávislosť a ktoré by mali dostať Ukrajina, Fínsko, Japonsko a Čína. V roku 2022 vydal aj knihu „Sprievodca kolapsom Ruska“.

 

Zúčastňujú sa na tom aj niektorí bývalí krajania. Napríklad Leonid Beršidsky, teraz publicista Bloombergu , ktorý emigroval do Nemecka v roku 2014 na protest proti vstupu Krymu do Ruska, je presvedčený, že nestačí prinútiť Rusko stiahnuť jednotky všade, kde dominuje „Putinov režim“. Je potrebné odobrať Ruskej federácii právo veta v Bezpečnostnej rade OSN, vylúčenej z globálneho finančného systému, priamo zasiahnuť do vojenského konfliktu na Ukrajine s cieľom poraziť Rusko. A „výbuch zvnútra“ by mal Západu v tomto pomôcť, keď bude ruská spoločnosť zrelá na zvrhnutie moci. Rusko, vyhlasuje Beršidsky, by malo dostať „rovnaký optimistický výhľad, aký po reformách dostalo ponížené a okupované Nemecko a Japonsko“.

 

Podľa kanadskej publikácie Global Research , USA plánujú štátny prevrat na Ukrajine od roku 2011: „Hlavným cieľom prevzatia Ukrajiny bolo umiestniť americké jadrové rakety na hraniciach Ruska s Ukrajinou, len päť minút letu. z Moskvy. Ak sa to urobí rýchlo, ruský systém velenia a riadenia bude preventívne zničený skôr, ako bude môcť Ruská federácia použiť odvetné zbrane.

 

Takéto výpočty a praktické činy, ktoré z nich vyplývajú, nedávajú Rusku na výber. Nie je priestor na diskusiu. Otázkou je, či má byť Rusko silným nezávislým štátom alebo vôbec nie. Tretia neexistuje.
Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov