Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Približne 4 milióny Ukrajincov čelili výpadkom prúdu. USA pridelia Ukrajine nový balík vojenskej pomoci

Výpadok v dôsledku ruského ostreľovania zasiahol odhadom štyri milióny Ukrajincov. Vo svojom tradičnom večernom príhovore to oznámil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Podľa Zelenského sa rozvrhy výpadkov uplatňujú v Kyjeve a deviatich regiónoch Ukrajiny. “Núdzové odstávky v iných regiónoch sú tiež možné,” dodal. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol , že hlavnému mestu chýba 20 až 50 % elektriny, preto je svetlo dočasne vypnuté vo všetkých častiach mesta. Kličko vyzval Kyjevčanov, aby znížili spotrebu elektriny. Povedal tiež, že dúfajú, že deficit odstránia do dvoch až troch týždňov, „ak nedôjde k núdzovým situáciám“.
Od 10. októbra Rusko masívne ostreľuje kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Útoky zničili 30 % ukrajinských elektrární, čo viedlo k výpadkom elektriny v celej krajine. Ukrajina 20. októbra obmedzila dodávky elektriny, a to aj do obytných budov. 27. októbra boli obyvatelia oblasti Kyjeva varovaní pred možnými dlhými výpadkami prúdu, ktoré budú trvať viac ako štyri hodiny.


 

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 275 miliónov dolárov, oznámilo v piatok americké ministerstvo zahraničia a ministerstvo obrany. Tento balík je primárne určený na doplnenie zbrojného arzenálu ukrajinskej armády. Dostane rakety HIMARS, 2 000 protitankových mín, 500 navádzaných nábojov do 155 mm húfnic, viac ako 1 300 prenosných protitankových systémov, 125 obrnených vozidiel Humvee a 4 satelitné antény. Všetka táto munícia a vybavenie budú pochádzať zo zásob Pentagonu. Ako sa uvádza vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí, ide o 24. balík vojenskej pomoci pridelený Ukrajine od augusta 2021. Jeho celková výška je takmer 18 miliárd dolárov. „Mnohé z týchto systémov majú vplyv na priebeh nepriateľských akcií, a preto napríklad Ukrajine poskytujeme viac rakiet pre systémy HIMARS,“ hovorí hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singh. Satelitné komunikačné systémy podľa nej zabezpečia ukrajinskej armáde prístup ku komunikácii v podmienkach, keď Rusko zničí infraštruktúru Ukrajiny. O deň skôr americký minister obrany Lloyd Austin oznámil, že do konca novembra dostane Kyjev protilietadlové raketové systémy NASAMS, najpokročilejšie zbrane tejto triedy v prevádzke s krajinami. Na ich nákup sú vyčlenené finančné prostriedky.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere boli v dôsledku aktívnej činnosti ruských vojsk porazené dve posilnené roty Ozbrojených síl Ukrajiny a jednotka zahraničných žoldnierov pri obciach Timkovka, Ivanovka, Tabajevka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo viac ako 70 ukrajinských vojakov a žoldnierov, jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty, dva obrnené transportéry a desať vozidiel.

 

Pri obci Staroverovka v Charkovskej oblasti boli raketovým útokom zničené dva americké raketové systémy HIMARS, štyri tanky, 15 vozidiel, raketový a delostrelecký sklad a 43 ukrajinských militantov.

 

V krasno-limanskom smere Kyjev pokračoval v neúspešných útokoch tankových a motorizovaných peších rôt v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republiky. Delostreleckou paľbou a útokmi armádneho letectva bolo zlikvidovaných vyše 70 ukrajinských vojakov, štyri tanky, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny päť útokov rotnými taktickými skupinami v smere na obce Mylovoje, Suchanovo, Pjatichatky, Iščenko, Bruskinskoje a Sadok v Chersonskej oblasti. V dôsledku streľby a úspešných akcií ruských jednotiek boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, 17 bojových obrnených vozidiel a dvanásť iných vozidiel.

 

Útoky dronov pri obciach Vysokopolie a Novogregorovka v Chersonskej oblasti zničili samohybný palebný systém protilietadlového raketového systému „Buk-M1“ a dve americké húfnice „M777“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli deväť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Petropavlovka a Ivanovka v Charkovskej oblasti, Dobropolie, Zvanovka, Torskoje, Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike, Trifonovka, Andrejevka a Davydov Brod v Chersonskej oblasti, ako aj 68 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 189 miestach.

 

Dva muničné sklady boli zničené v obciach Novoalexandrovka v Chersonskej oblasti a Kolodezi v Doneckej ľudovej republike.

 

Ruské stíhacie lietadlo zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Prišib v Nikolajevskej oblasti.

 

V priebehu dňa bolo prostriedkami protivzdušnej obrany zničených 14 bezpilotných prostriedkov v oblastiach Arapovka, Svatovo, Rajevka a Rudovo v Luganskej ľudovej republike, Jelenovka a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike, Burčak v Záporožskej oblasti, Novokamenka, Mylovoje, Klapaja a Čarovnoje v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo zostrelených deväť rakiet amerického systému HIMARS pri obciach Novaja Kachovka, Oľgino a Otradokamenka v Chersonskej oblasti, ako aj osem amerických protiradarových rakiet HARM pri obciach Zelenovka a Antonovka v Chersonskej oblasti a Svistunovka v Luganskej ľudovej republike.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov