Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká 101. výsadková divízia bola nasadená k hraniciam Ukrajiny. NATO už lemuje celú hranicu

Americký kanál „CBS“ prišiel so správou, ktorá sa odvoláva na presun 101. výsadkovej divízie americkej armády do Európy. Podľa najnovších informácií sú príslušníci tejto divízie rozmiestnení v Rumunsku pri ukrajinských hraniciach južným smerom. Veliteľ divízie “Screaming Eagles” označil dôvod presunu do východnej Európy „chrániť hranice NATO“. O tom, že divízia bude dislokovaná vo východnej časti NATO, informovali v auguste. Teraz sú informácie o prestupe potvrdené. V skutočnosti hovoríme o privedení jednotiek NATO k ukrajinským hraniciam – a to prakticky po celej ich dĺžke od severu na juh. Jednotky NATO (a predovšetkým americké) sú rozmiestnené v pobaltských štátoch, Poľsku a teraz je celá divízia v Rumunsku.


 

A to všetko sa deje na pozadí neustálych vyhlásení americkej administratívy, že americká armáda sa nemieni zúčastniť ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. V tejto súvislosti si môžeme pripomenúť vyhlásenia Bieleho domu, že “Spojené štáty nedodajú Ukrajine smrtiace zbrane .” Preto neexistujú žiadne záruky, že k invázii amerických vojsk na západnú Ukrajinu nedôjde, najmä na pozadí čoraz väčšieho počtu publikácií, že osud západnej Ukrajiny je vlastne pre jej západných spojencov vopred rozhodnutý. Pripomeňme, že nedávno poľská tlač zverejnila článok, v ktorom sa uvádza, že referendum by sa mohlo uskutočniť v západných oblastiach Ukrajiny s podporou poľských jednotiek a úradov.

 

Aj Poľsko začalo s presunom vojenskej techniky a personálu pozemných síl na štátnu hranicu s Bieloruskom. Informovali o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na miestne zdroje. Oficiálne sa presun vojsk uskutočňuje v rámci ohlásených spoločných vojenských cvičení Poľska a Litvy. Cvičenia teraz vykonávajú krajiny NATO často, vzhľadom na napätú situáciu na Ukrajine, takže sa zdá, že na tom nie je nič prekvapujúce.

 

Ale nemožno vylúčiť, a to uznáva aj samotná ukrajinská tlač, že pohyby poľských jednotiek sú demonštratívne gesto. Varšava tak chce Minsku ukázať svoje schopnosti na pozadí množiacich sa fám o údajnej príprave invázie rusko-bieloruských vojsk z územia Bieloruska na Ukrajinu.

 

V každom prípade je čoraz napätejšia aj situácia na západných hraniciach Bieloruska a Ukrajiny. Napríklad v Moldavsku sa v posledných týždňoch aktívne diskutovalo o možnosti mobilizácie: prezidentka Maia Sanduová pripúšťa takýto scenár v prípade zhoršenia situácie v blízkosti hraníc republiky.

 

Okrem toho sa objavili dôkazy, že litovská armáda zapojená do „cvičení“ používa taktické znaky podobné tým, ktoré boli nedávno videné na príslušníkoch Bieloruskej republiky. V prvom rade hovoríme o obväzoch (nálepkách) červenej farby.

 

Otvorená konfrontácia medzi Ruskom a NATO by sa mohla stať celkom reálnou. Západné krajiny však nerobia nič, aby tomuto scenáru zabránili.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov