Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Kyjev ďakuje za presun azerbajdžanských MiG-29 na Ukrajinu

Ukrajinské informačné zdroje vyjadrujú svoju vďaku Baku za podporu v konfrontácii s Ruskom. Uvádzajú, že vďaka stíhačkám MiG-29 presunutým do ukrajinských vzdušných síl z azerbajdžanských vzdušných síl sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo znovu získať kontrolu nad množstvom osád v Chersonskom smere, čím zatlačili ruské ozbrojené sily.


 

Podľa ich názoru bol úspech na zemi výsledkom úsilia v nebi. Hovoríme o troch azerbajdžanských MiGoch-29, ktoré boli koncom januára privezené na opravu a modernizáciu do Štátneho leteckého opravovne Ľvov. V marci sa tento podnik dostal pod raketový útok ozbrojených síl RF, ale osud lietadiel zostal nejasný, hoci ruská strana uviedla, že tieto MiGy-29 boli zničené.

 

Baku po incidente pravdepodobne nepožadovalo plnenie zmluvy od Kyjeva a súhlasilo s tým, že Ukrajincom vydá ich lietadlá, ktoré sa nachádzali na území krajiny. Potom boli uvedené do letovej spôsobilosti a prevelené do Ozbrojených síl Ukrajiny. Úplné objasnenie tohto príbehu môžu zároveň priniesť len predstavitelia Ukrajiny a Azerbajdžanu, ktorí mlčia, zhŕňajú ukrajinské zdroje.

 

Pripomíname, že koncom júla sa objavili zaujímavé detaily o aprílovom presune 33 vysokovýbušných fragmentačných bômb QFAB -250 LG zo strany Azerbajdžanu na Ukrajinu pre útočné lietadlá Su-25 Ozbrojených síl Ukrajiny. Preto sa skôr či neskôr vyjasní príbeh aj azerbajdžanských MiG-29.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:

Ozbrojené sily Ruskej federácie počas dňa pokračovali v útokoch vysoko presnými raketami dlhého doletu zo vzduchu na vojenské, veliteľské a energetické systémy Ukrajiny. Všetky naznačené objekty boli zasiahnuté.

 

V krasnolimanskom smere sústredená paľba ruských jednotiek zmarila pokusy jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny prejsť cez rieku Žerebec pri obciach Nadija, Steľmachovka a Makejevka v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka v Doneckej ľudovej republike. Nepriateľ bol vrhnutý späť na pôvodné pozície palebným zásahom ruského delostrelectva a údermi armádneho letectva. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry a tri pickupy.

 

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pokúsili prelomiť obranu ruských jednotiek v smere obcí Novaja Kamenka — Červonyj Jar v Chersonskej oblasti s nástupom až troch práporov vrátane jedného tankového práporu, na úzkom úseku frontu. Pri obci Suchanovo v Chersonskej oblasti sa nepriateľovi podarilo preniknúť do obrany ruských jednotiek. V dôsledku privedenia tankovej zálohy ruským velením do boja, ako aj prepadových akcií utrpel nepriateľ značnú porážku, v dôsledku ktorej ukrajinské jednotky v neporiadku utiekli. Pozícia pozdĺž prednej línie obrany bola úplne obnovená. Počas bojov na tomto úseku frontu bolo zničených viac ako 200 ukrajinských vojakov, 14 tankov, 16 obrnených transportérov a 7 vozidiel. Ako trofeje boli ukoristené dva tanky, jedno bojové vozidlo pechoty a odmínovacia jednotka UR-77. Osemnásť ukrajinských vojakov sa vzdalo.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli tri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Dvurečnoje a Gluškovka v Charkovskej oblasti a Ľubimovka v Chersonskej oblasti, ako aj 72 delostreleckých jednotiek v palebných pozíciách, živá sila a vojenská technika v 179 miestach. Okrem toho bolo zasiahnutých päť objektov dočasného nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v mestách Kramatorsk, Seversk a Kirovsk v Doneckej ľudovej republike a Novaja Kamenka a Pjatichatky v Chersonskej oblasti.

 

Štyri muničné sklady boli zničené v obciach Figolevka v Charkovskej oblasti, Arťomovsk a Petrovskoje v Doneckej ľudovej republike a Matvejevka v Záporožskej oblasti. Pri obci Ingulec v Dnepropetrovskej oblasti bol zničený sklad pohonných hmôt pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Pri obci Berchovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-36. Neďaleko obce Nikanorivka v Doneckej ľudovej republike bol zničený radar na detekciu cieľov v malej výške ST-68UM.

 

Počas protibatériového boja bola zničená ukrajinská batéria viacnásobného odpaľovacieho raketového systému „Oľcha“ pri obci Lipcy v Charkovskej oblasti.

 

Vrtuľník Mi-8 ukrajinského letectva bol zostrelený pomocou protivzdušnej obrany pri obci Terny v Doneckej ľudovej republike.

 

Bolo zostrelených aj 18 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Vysokoje, Suchanovo, Sadok a Tomarino v Chersonskej oblasti, Zeljonyj Gaj, Skeľky a Burčak v Záporožskej oblasti.

 

Pri obci Novomichajlovka v Doneckej ľudovej republike boli zostrelené tri rakety viacnásobného raketového systému „Oľcha“.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 324 lietadiel, 162 vrtuľníkov, 2296 bezpilotných lietadiel, 383 protilietadlových raketových systémov, 5926 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 874 raketometov, 3511 poľných diel a mínometov, ako aj 6665 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov