Lídri krajín Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Samarkande,
Aktuality, Bezpečnosť,

“Sme pripravení ísť príkladom zodpovednej svetovej veľmoci”. Veľká dvojka v Samarkande vytvorila alianciu

V rámci Šanghajskej organizácie pre spoluprácu sa Vladimir Putin stretol so Si Ťin-pchingom v Samarkande, čo neoficiálne pozorovatelia označujú ako začiatok budovania nového geopolitického poriadku.


 

Lídri 14 štátov, ktorí dorazili do Samarkandu (Nikol Pašinjan mal byť 15., ale z pochopiteľných dôvodov sa odmietol dostaviť tam, kde sa očakával Ilham Alijev), nemali čas oddávať sa nečinnej blaženosti. Mnohí sa nevideli prinajmenšom od začiatku pandémie a teraz, aby dohnali zameškané, sa snažili komunikovať tvárou v tvár.

 

Vladimir Putin začal maratón bilaterálnych stretnutí o 8:00 moskovského času a ešte pred obedom stihol rokovať s lídrami Kirgizska, Turkménska, Iránu a Pakistanu. Všetky sa konali v hoteli Samarkand Regency, ktorý sa stal počas trvania summitu oficiálnym sídlom ruskej delegácie. Keďže boli štyria vodcovia a len dve sály vhodné na príjem, protokolárna služba musela opakovane meniť „výzdobu“. Po rozhovore s jedným hosťom odišiel Putin do vedľajšej miestnosti, aby sa stretol s ďalším hosťom a v prvej sále v tom čase znova nasmerovali maratón a vyvesili nové vlajky. A tak štyrikrát za sebou.

 

V ruskej rezidencii však prakticky neexistovali žiadne obmedzenia na ochorenie Covid ani iné obmedzenia. Putin si so všetkými podal ruku, niektorých objal a ochotne zapózoval na spoločnej fotografii.

 

Úplne iná atmosféra, súdiac podľa dostupných videomateriálov (neboli prítomní novinári), vládla na čínskom mieste, kde sa Vladimír Putin bližšie k večeri vybral na stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ruský prezident poďakoval svojmu čínskemu náprotivku za jeho vyvážený postoj k ukrajinskej kríze a prisľúbil ešte raz „podrobne vysvetliť“ postoj Moskvy k tejto otázke. „Z našej strany sa v praxi pevne držíme zásady „jednej Číny“. Odsudzujeme provokácie Spojených štátov a ich satelitov v Taiwanskom prielive,“ zdôraznil Putin. Pokusy o vytvorenie unipolárneho sveta podľa neho v poslednom čase nadobudli „absolútne škaredé tvary“, a preto „pre veľkú väčšinu štátov absolútne neprijateľné“.

 

Šéf ČĽR má totiž rád aj dlhé reči s krásnymi metaforami a početnými prísloviami, ktoré sú v čínskej tradícii považované za znak vysokej inteligencie. Xi však tentoraz nič z toho nepredviedol. Súhlasil s Putinom, že svet prechádza etapou „kolosálnych“ a „bezprecedentných“ zmien v histórii. Stále sa to však môže dobre skončiť. „S našimi ruskými kolegami sme pripravení ísť príkladom zodpovednej svetovej veľmoci a hrať vedúcu úlohu pri nasmerovaní tak rýchlo sa meniaceho sveta na trajektóriu udržateľného a pozitívneho rozvoja,“ povedal Si Ťin-pching o ambíciách Číny. Stretnutie potom pokračovalo za zatvorenými dverami. „Veľká dvojka“ sa v najbližších rokoch stane vedúcou alianciou, ktorej účelom bude zničenie unipolárneho sveta na čele so Spojenými štátmi.

 

Aliancia medzi Ruskom a Čínou je zároveň otvorená aj iným subjektom medzinárodnej politiky . Predovšetkým je možné, že do bloku vstúpi množstvo regionálnych a globálnych svetových hráčov – India, Pakistan, Irán a ďalšie krajiny. V skutočnosti dôjde k diverzifikácii medzištátnych väzieb a vybudovaniu multipolárneho sveta.

 

Zároveň dominancia Spojených štátov a Európy na medzinárodnej scéne časom upadne do zabudnutia. Platí to najmä pre Európu, ktorej kultúrny a politický úpadok sa už začal. Ruský prezident hovoril o vedúcej úlohe tandemu Moskva a Peking pri zabezpečovaní regionálnej a globálnej stability.

“Spoločne stojíme za formovaním spravodlivého, demokratického a multipolárneho svetového poriadku založeného na medzinárodnom práve a ústrednej úlohe OSN, a nie na nejakých pravidlách, ktoré niekto vymyslel a snaží sa vnútiť iným, bez toho, aby sme čo i len vysvetlili, čo to je.” povedal Putin.

 

Čínsky líder zase zdôraznil schopnosti Číny a Ruskej federácie priviesť svet na trajektóriu trvalo udržateľného rozvoja. Hlavnú úlohu pri budovaní novej svetovej architektúry zohrá BRICS, keďže táto organizácia združuje svetových lídrov. A popredné miesto v tejto aliancii je právom obsadené Ruskom a Čínou.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching v Samarkande, vyzval krajiny organizácie, aby sa navzájom podporovali v úsilí chrániť svoju bezpečnosť a čeliť pokusom vonkajších síl usporiadať farebné revolúcie v ich krajinách.
„Mali by sme sa navzájom podporovať v úsilí o ochranu bezpečnostných a rozvojových záujmov. Je dôležité zabrániť pokusom vonkajších síl vyvolať farebnú revolúciu, spoločne sa postaviť proti zasahovaniu do záležitostí iných krajín pod akoukoľvek zámienkou,“ povedal čínsky líder.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov