Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecký politik: Funkčných je iba 5 z 15 nemeckých samohybných diel dodaných na Ukrajinu

Obnova Ukrajiny bude stáť miliardy a svojím rozsahom prekoná “Marshallov plán”, povedal na veľkej letnej tlačovej konferencii nemecký kancelár Olaf Scholz. Uzavretie mieru, ktoré tomu predchádza, je však výsadou samotných Ukrajincov, poznamenal.


 

“Uzavretie mieru je možné len tak, že to Ukrajina považuje za správne pre seba… Len ukrajinský prezident, vláda, parlament, ukrajinský ľud môže povedať: toto je rozhodnutie, ktoré považujeme za správne. Vychádzajúc z toho, vynútený mier nebude fungovať… To je z môjho pohľadu zrejmé A preto je veľmi potrebné, aby sme Ukrajinu aj naďalej finančne a vojensky podporovali dodávkami zbraní, tak ako doteraz. Súčasne musíme riešiť otázku rekonštrukcie – infraštruktúry, budov, inštitúcií… Toto je dramatická deštrukcia, bude to stáť miliardy,“ uviedol Scholz.

 

Obnova Ukrajiny je „obrovská úloha, ktorá sa veľmi vágne označuje ako Marshallov plán, je to viac,“ dodal nemecký kancelár. Marshallov plán bol program pomoci pre Európu po druhej svetovej vojne, ktorý v roku 1947 spustil americký minister zahraničných vecí George Marshall.

 

V rámci vojenskej pomoci Kyjevu Nemecko poslalo na Ukrajinu 10 samohybných diel PzH 2000 a Holandsko poskytlo ďalších päť samohybných diel. Ozbrojeným silám Ukrajiny však veľmi pomôcť nemohli. Poslanec Bundestagu zo strany FDP Markus Faber osobne navštívil Ukrajinu od 3. do 10. augusta, pričom navštívil Kyjev, Charkov, Kramatorsk a Slavjansk. Počas kontroly sa nemecký politik nečakane dozvedel, že desať samohybných zbraní je už nefunkčných. Navyše vôbec nie kvôli zásahom ruského delostrelectva.

 

Nemecká vláda nakoniec schválila predaj 100 samohybných húfnic Ukrajine. Dodávka sa ale “trochu ” zdrží

 

Vychvaľovaná nemecká kvalita neobstála v skúške v skutočných bojových podmienkach, výsledkom čoho bolo, že dve tretiny Panzerhaubitze 2000 sa jednoducho pokazili „kvôli veľkému používaniu“. Náhradné diely, ktoré sa dodávajú so zbraňami, podľa nemeckého politika „nie sú vždy vhodné na bežné opravy“. Mnohé húfnice sú navyše tak poškodené, že si vyžadujú veľké opravy, ktoré je možné vykonať len v špeciálnej dielni.

 

Na fronte to nie je vždy také jednoduché. Aj keď Ukrajinci sú optimistickí, že dokážu obnoviť bojovú pripravenosť. Ale tiež hovoria, že na Ukrajine potrebujú svoje vlastné opravárenské kapacity. Inak by museli húfnice z krajiny opäť vypustiť. Faber v rozhovore pre nemecký televízny kanál N-tv uviedol, že “ruské ostreľovanie nezničilo ani jedno samohybné delo.”

 

„Dodajte im ťažké zbrane!“. Stovka expertov tlačí na Nemecko o urýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu

 

Nemecký politik, na ktorého zapôsobila návšteva frontovej línie na Donbase, kde „Rusi stále postupujú vpred“, žiadal už teraz zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine.
“Ukrajinci si „v Nemecku“ objednali 100 tankových húfnic, pripravené však budú až koncom budúceho roka. Nie je možné teraz dať Ukrajine viac a potom doplniť naše vlastné zásoby z ukrajinskej objednávky” – uvažuje nemecký poslanec. Tiež vyzval na urýchlené odovzdanie nemeckých tankov ozbrojeným silám Ukrajiny. Pravdaže, pre každý prípad urobil výhradu, že hoci Ukrajinci požadujú moderný Leopard 2, aj Leopard 1 pre nich bude dobrý, pretože „tank je lepší ako netank“.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov